Dramaturgul francez Gerald Gruhn a venit pentru prima dată în Arad şi în România. El este autorul piesei „Auto-psy”, jucată în această ediţie a Festivalui Internaţional de Teatru Tânăr Francofon de două trupe diferite – trupa „Amifran” din Arad și trupa „Franc” a Liceului de Artă „Constantin Brailoiu” din Târgu-Jiu. De asemenea este animatorul unui atelier, „Inventer des mots”, ce se desfăşoară la Sala Multimedia a Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, unde îi învaţă pe 11 copii (dintre care 3, din liceul gazdă, veniţi benevol) să descifeze arta cuvântului.
Aici l-am găsit şi noi, azi, unde am vorbit despre profesia de scriitor: „A fi autor înseamnă să te ascunzi în spatele cuvintelor pentru a le pune mai bine în lumină. Este foarte ușor să trăiești cu asta dar nu să trăiești din asta”. Cum a ajuns dramaturg?: „Viața ne duce deseori acolo unde nici nu aveam idee că vrem să mergem. Datorez deci puțin întâmplării faptul că am ales acest drum”.
Ce îl inspiră şi ce e dificil în actul creaţiei?: „Inspirația îmi vine din ceea ce văd în jurul meu. Iar cel mai dificil într-o poveste este să știi cum se termină înainte chiar de a începe”.
Revenid la atelierul pe care îl conduce, Gerald Gruhn ne-a mărturisit că „Am avut ocazia de a anima mai multe ateliere de teatru. De fiecare dată, aceasta îmi dă multe satisfacții: de a arăta participanților că pot găsi plăcere în actul de a scrie, să le arăt că pot să dea din această plăcere și altora care înțeleg textele produse. A găsi plăcere, a oferi plăcere, iată obiectivele mele”.
Am dorit să aflăm ce face concret în acest atelier. „De exemplu, îi fac pe elevi să lucreze cu cuvinte noi, inventate – ne-a spus dramaturgul – şi mă bucur că toţi vorbesc foarte bine franceza. Totul e un pretext pentru a lucra la imaginaţia lor”
L-am întrebat dacă crede că un scriitor se poate face prin şcoală (cursuri) sau talentul este cel primordial (şi i-am dat exempulul cu scriitorul Mihail Sadoveanu). Gerald Gruhn s-a amuzat şi ne-a răspuns: „Scriitor e pur şi simpu cineva care scrie şi transmite ceva. Nu există o reţetă pentru a ajunge scriitor. Cred că, în primul rând, trebuie să îndrăzneşti să scrii iar, în al doilea rând. vine munca. Ceva laborios se transformă în ceva frumos. În acest atelier sper că elevii au înţeles că există o bogăţie de transmis în gândurile fiecăruia”
În „Spectacolul atelierelor”
Gerald Gruhn şi cursanţii săi vor fi prezenţi maine, de la ora 10.00, în „Spectacolul atelierelor”. Am aflat doar că ne vor oferi o frumoasă surpriză. Să le urăm succes!
„A scrie e uşor, a scrie bine e ceva mai complicat” (Gerald Gruhn)
Citiți principiile noastre de moderare aici!