ARAD. Aşa cum am subliniat în avancronica publicată în „Jurnalul arădean”, urmăresc activitatea artistului fotograf Virgil Jireghie de mai bine de patru decenii, activitate concretizată în 47 de expoziţii personale de artă fotografică. Este mult? Este puţin? După opinia noastră este mai mult decât remarcabil, este dovada unei dăruiri totale, dar şi vibraţia şi pasiunea unei vocaţii alese, duse la desăvârşire prin foarte multă muncă şi, evident, ca urmare a unui talent înnăscut.
Dar când vorbim de artistul fotograf Virgil Jireghie, ar fi greşit să ne gândim doar la arta sa fotografică. Vocaţia acestuia pentru imagine este complexă, am spune multiplă, deopotrivă pentru presa scrisă (fotoreporter), dar şi pentru jurnalismul de televiziune şi film, pe care le profesează de mai multe decenii în calitate de dascăl universitar, şi, în acelaşi timp, ca practicant activ, conducând Studioul de televiziune pe internet al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Artistul fotograf, profesorul şi omul de televiziune Virgil Jireghie este o minte cultivată, absolvent a două facultăţi, cu un doctorat în arte vizuale, care manifestă un interes marcant pentru toate evenimentele şi frumuseţile vieţii locale, pentru actualitatea de presă, scrisă şi vorbită, în special pentru televiziunea din sfera învăţământului universitar. Îl întâlnim cu aparatul său de fotografiat la toate manifestările cultural-artistice marcante ale Aradului, imortalizând spectacole de teatru, conferinţe, simpozioane, vernisaje artistice, monumentele arhitectonice ale municipiului şi judeţului, frumuseţile naturii. În acest context se înscrie şi cea de-a 47-a expoziţie personală deschisă recent la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, întitulată „Paradisul florilor”, în care prezintă pe simeze florile cele mai alese din Grădina Botanică Macea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Aşa cum am mai precizat deja cu prilejul avancronicii, noua expoziţie personală a artistului fotograf Virgil Jireghie este una tematică, dedicată florilor, dar şi vizitatorilor Grădinii Botanice, cu un mesaj artistic şi estetic al primăverii, al reînvierii naturii şi vieţii între-o cromatică seducătoare.
Cele peste 50 de lucrări de artă fotografică expuse la sala „Clio” sunt flori de primăvară care îşi reflectă petalele fragile prin obiectivul aparatului de fotografiat, alături de celelalte lucrări de artă fotografică ce ilustrează frunze de arbore de mătase japonez sau frunze de stejar canadian, lângă flori de nufăr, magnolii, stânjenei ori flori de măr, de cireş, de prun; trandafiri japonezi şi, tot din Ţara Soarelui Răsare, gutuiul japonez.
Tablourile fotografice dedicate florilor din Grădina Botanică Macea sunt pline de culori rafinate, nasc irizări şi vibraţii care „însufleţesc” simezele, încât vizitatorul trăieşte un confort sufletesc de sărbătoare, în care, repet, „timpul trăirii” echivalează cu „timpul mărturisirii”, dialogând, prin arta fotografică, subtil şi fecund cu sufletele noastre iubitoare de cele mai gingaşe şi minunate flori.
Virgil Jireghie cu ce-a de-a 47-a personală de artă fotografică, dedicată florilor, ne oferă o expoziţie încărcată de inefabil, de gingăşie şi de poezie, ne cucereşte din nou, oferind tuturor arădenilor, cu prilejul Floriilor, înainte de sărbătoarea de Paşti, cel mai frumos cadou artistic al acestei primăveri. Sunt frumuseţi şi bogăţii pe care talentatul şi ambiţiosul artist fotograf le-a adunat cu sufletul şi inima, de om al artei, din Grădina Botanică Macea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Merită toate felicitările noastre şi ale concitadinilor, pe care de altfel le-a şi primit cu prisosinţă în seara vernisajului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!