Expoziţia, pe perioada mai-iunie, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, cu titlul „Licăririle Primăverii”, este organizată pe trei secțiuni: una pentru elevi de gimnaziu, alta pentru elevi de liceu, iar a treia secţiune este pentru absolvenți de liceu.
Expozanţi
• La secțiunea elevi de gimnaziu au fotografii expuse elevii : Mihai Aioanei cls. 7A, Ariana Botiş cls. 7C, Patricia Gal cls. 8C, Ana Maria Mustață cls. 7C, Ioana Pîrv cls. 7C, de la C.N. “Moise Nicoară”, Bianca Mogoşan cls. 7A de la C.N. “Dimitrie Ţichindeal” şi Búzás Fanni Fernanda, cls. 8, de la Lic. Nicolae Bălcescu, Gyula, Ungaria.
• La secțiunea elevi de liceu au fotografii în expoziție : Tia Alb cls. 10F, Oana Bălaj cls. 9D, Briana Berar cls. 10A, Vlad Bereteu cls. 9A, Iulia Bock cls. 11A, Francisc Bogdanov cls. 10F, Alexandra Bondoc cls. 11E, Diana Ciuban cls. 10F, Horea Crişan cls. 11D, Paula Culda 11B, Larisa Daşcău cls. 9A, Oana Debeleac cls. 10D, Larisa Farcaş cls. 11D, Iulia Fekete cls. 10A, Iulia Felnecan cls. 9D, Paul Gaica cls. 11C, Denisa Gal cls. 10D, Andra Gros cls. 11C, Beatrix Horvath cls. 11C, Maria Iuga cls. 9A, Monica Mager cls. 10A, Eric Megyes cls. 11C, Andreea Melinte cls. 9A, Liana Nica cls. 12B, Vlad Nicoraş cls. 10C, Patricia Peiţa cls. 12A, Ana Maria Petraş cls. 9B, Carina Petraş cls. 11B, Ciprian Ponta cls. 9A, Andrada Pop cls. 10A, Cezara Pop cls. 9A, Răzvan Pop-Moldovan cls. 11C, Alina Popa cls. 10A, Alexandra Poşta cls. 9D, Astrid Schriffert cls. 11C, Maria Stoica cls. 11F, Adelin Suciu cls. 10F, Flavia Suciu cls. 11E, Maria Țica cls. 10D, Petra Torge cls. 9A, Alexandra Tudorescu cls. 9A, Gabriela Zaha cls. 12D şi Carla Zimermann cls. 11C de la C.N. “Moise Nicoară”, apoi de la C.N. “Vasile Goldiș” au expus fotografii Larisa Alb cls. 10A şi Adeline Barbatei cls. 11E, iar de la Liceul Tehn “Iuliu Maniu” Denisa Drig cls. 9A.
Din județul Arad a participat Vlad Morar cls. 10A, de la Lic.Teh. din Sântana.
Din Ungaria, mai precis din Pecs, are expuse lucrări în expoziţie eleva Galacz Petra cls. 10, de la Lic. Apáczai Csere János.
• La secțiunea absolvenţi de liceu participanții sunt: Boca Robert student II, facultatea de Psihopedagogie specială, Hontău Dan Adrian student III, facultatea de Automatizări şi informatică aplicată, ambii de la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Raluca Podosu, studentă I Universitatea „Babeş Bolyai”- facultatea de Psihologie și Ştiințe ale educației din Sibiu, Ioana Puraveț, studentă I litere Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad și Claudiu Sîrbu, student I medicină Universitatea Ulm Germania.
• La secțiunea grafică PC deţine o lucrare: Tia Alb cls. 10F.
Invitat de onoare
Împreună cu ei, ca invitat, are lucrări expuse Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Părintele, a terminat Facultatea de Arte Frumoase din Timişoara, este pictor iconar al mănăstirii, dar şi artist fotograf, şi are până în prezent numeroase participări la expoziţii importante de gen (iconografie şi fotografie), atât în ţară în Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Deva, cât şi în străinătate, mai precis în Austria, la Viena. Prin lucrările sale autentice, Părintele Pantelimon oferă tinerilor, lecţii în arta fotografiei, şi sprijin, încurajându-i, pe cei care doresc, să se perfecţioneze şi să se afirme şi în acest domeniu, al fotografiei.
Elevi voluntari
Elevii voluntari (unii dintre ei făcând parte şi din grupul fotografilor) care au participat la implementarea proiectului sunt: Alexandra Cheregi cls. 9A, Rouwena Lucuţa cls. 10C, Nicoleta Şuşca cls. 10C, Maria Ţica cls. 10D, Rareş Cornea cls. 9A, Denisa Gal cls. 10D, Andreea Melinte cls. 9A, Andra Muntean cls. 9A, Maria Ţop cls. 9A, Maria Iuga cls. 9A, Patricia Mihailovici cls. 9A, Ştefana Mihailovici cls. 9A, Alexandra Tudorescu cls. 9A, Patricia-Nicole Gal cls. 8C, Mihai Aioanei cls. 7A, Hugo Toth cls. 6B, Iacob Frola 7A, de la C.N.”Moise Nicoară”, iar Diana Ardelean cls. 7D, Flavia Botaş cls. 7D de la Şc. Gen. Nr. 5.
Câteva impresii
„Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.” – Constantin Brâncuși. Această expoziție foto este un mod sublim de expresie a talentului fotografic al elevilor care în urma muncii au ajuns la rezultate deosebite reprezentate prin fotografiile care pot fi admirate pe panourile din fața sălii festive și a bibliotecii „A.D. Xenopol”. Deasemenea, toate lucrările au ceva aparte privind modul de abordare a temei propuse. Unele abordează licărirea primăverii din perspectiva naturii, iar altele abordează din perspectiva universului interior al ființei umane, licărirea primăverii din sufletul fiecărei persoane, atât de rară în societatea noastră. Indiferent de maniera în care este abordată tema, toate fotografiile au ceva în comun, iubirea pentru frumos, artă și, deci, pentru arta frumosului. În egală măsură, la o privire de ansamblu a exponatelor se poate observa elemente de detaliu pe care în realitate le surprinzi cu mare dificultate. În consecință, existența unei asemenea expoziții pe lângă valoare estetică mai are și o valoare educativă deoarece cultivă atenția pentru lucrurile mărunte care de multe ori par irelevante dar uneori pot face diferența. Prin urmare, o asemenea expoziție este o idee salutară întrucât implementează în cadrul personalității tinerilor anumite valori și criterii estetice prin prisma cărora vor putea mai apoi evalua și aprecia orice operă cu caracter artistic. Prin extrapolare, în domeniul literaturii, promotorul ideii de „principiu estetic” este postulat de Titu Maiorescu care lămurește această temă în volumele de critică: „O cercetare critică asupra poeziei românești de la 1867”, „Comediile domnului I.L. Caragiale” preluând principiile critice din estetica lui Hegel, dar se inspiră și de la alți filozofi: Schopenhauer („Arta te face să uiți de tine ca persoană, înălțându-te în sfera ficțiunii ideale”), Kant („Arta este o finalitate fără scop”) și Aristotel (efectul kathartic al artei). Deci, arta fiind o „nobilă inutilitate”, nu are un scop material, vizibil, ea are un scop imaterial, de aducerea a omului în starea de katharsis, aspect prin care arta merită promovată în rândul oamenilor sub variile ei forme. Prin participarea la oricare formă de artă, omul primește o anumită identitate în concordanță cu frumosul, ca valoare estetică, principiu în funcție de care va evalua toate realitățile extrinseci și intrinseci. Ar fi ideal ca arta să fie parte integrantă din viața noastră”. (Alexandra Tulcan, clasa a 12-a F).
„Parcurgând grãbitã coridoarele liceului, interceptez vizual sclipiri de culori dispersate intrepid pe suprafața panourilor plasate sistematic de-a lungul holurilor. O multitudine de fotografii ce capteazã nuanțe vibrante și peisaje înfloritoare ale primãverii sunt expuse sub titlul de “Licãririle primãverii”. Fiecare pozã surprinde intrinsec licãrul, strãlucirea, sclipirea, vivacitatea acestui anotimp, care înglobeazã nonșalanța cu care se descotorosește de plapuma zãpezii, vigoarea cu care alungã frigul și grandoarea prin intermediul cãreia reînvie și restructureazã armonia mediului ambiant.
Natura, protagonistul acestui sezon, este surprinsã într-o varietate insurmonabilã de peisagistici, de la focul care reprezintã vãpaia incipitului primãverii, la cascade, care genereazã o senzație catarticã și soporificã, încapsulând pacifismul caracteristic acestei perioade. Necuvântãtoarele, componente vitale în cadrul imaginilor pentru a etalona reînsuflețirea naturii, variazã de la blajine cãprioare, reflectând fervoarea soarelui pe cuprinsul pielii cafenii, pânã la mãrimile infime ale insectelor, camuflate de prospețimea care împresureazã benign ambianța. Fotografia unui cer de noapte înțesat de luminescența astrelor evocã esența primãverii, transpusã prin prezența prodigioasã a luminii, speranței și cãlãuzirii indiferent de bezna care ne poate asedia și captura în orice moment. În contrast, fotografiile urbane etaleazã și expun într-un mod veritabil vioiciunea care acapareazã monotonia și ritmul alert specifice orașelor prin încadrarea clãdirilor și monumentelor pãtate de culori trepidante, de istorie neasemuitã și de o esteticã îmbãtãtoare.
În centrul naturii și a imaginilor citadine este catapultat omul, cu suprema sa abilitate de a se integra incomensurabil în diversiratea locurilor și a condițiilor oferite de lume prin adoptarea iminentã a mijloacelor de divertisment și interacțiune aparținãtoare spațiului din proximitatea sa și prin refugierea sa implacabilã în acalmia primãverii.” (Andra Borţoi clasa a 11-a D)
„Lumină, bucurie, speranță și pasiune, toate surprinse în cadre absolut superbe, ce relevă autenticitatea lumii în care trăim, începând de la simple obiecte, până la cele mai sensibile ipostaze ale ființei umane”. (Timeea Bînci clasa a 10-a F)
„Expoziţia de fotografie “Licăririle primăverii” reprezintă un prilej pentru elevi şi profesori de a-şi încânta privirile cu fotografii realizate de elevi pasionaţi de arta fotografică din judeţul Arad, precum şi elevi din străinătate, care vor să ne arate minunăţiile primăverii din diverse locuri. Părintele Pantelimon Şuşnea este unul din îndrumătorul elevilor, participând el însuşi cu fotografii unice, care ne captivează atenţia. În cadrul expoziţiei putem admira frumoasele imagini, desprinzându-ne pentru un moment de activităţile cotidiene. Au fost imortalizate momente şi peisaje deosebite care ne-au purtat pe potecile primăverii. Privind fotografiile pline de viaţă de pe holurile şcolii, sufletul ne este încarcat cu bucurie şi emoţie, putând observa fiecare mic detaliu suprins”. (Alda Iulia clasa a 10-a C)
„Această expoziţie imortalizează spectrul cromatic al primăverii ce evocă renaşterea naturii în toată splendoarea sa. Oraşe mari ale lumii sunt surprinse în procesul metamorfozării iar umilii lor admiratori, fotografii, cu multă sârguinţă şi precizie au imortalizat obiectivele culturale care mai de care mai încântătoare. Tinerii se bucură de învelişul nuanţat prin diferite moduri, dar fotografii noştri s-au asigurat că apogeul sezonal va fi admirat un timp îndelungat, şi astfel apare expusă pe holurile şcolii, în faţa bibliotecii, respectiv a sălii festive, primăvara cu motive florale şi cu multe zâmbete. Privitorul este propulsat într-o sferă în care predomină esteticul pur şi se răsfaţă cu bucuria adusă de superbele peisaje ale acestui anotimp. (Brigitte Rücz clasa a 11-a D)
Întotdeauna am fost de părere că adevărata emoție și artă nu rezidă în formele celebre prezentate unei mase de oameni ce le recunoaște multiplul caracter empiric al cărui efect estetic este desigur, incontestabil. Spre exemplu, nimeni nu așează sub o oarecare îndoială o lucrare expusă într-un muzeu, căci, se subînțelege că substanța artistică cu care e înzestrată a propulsat-o spre a obține recunoașterea universală. Acest tip de artă, fie că se manifestă în literatură, sculptură sau pictură sau orice alt domeniu considerat clasic-cultural este arta ce, pentru mine, nu mai prezintă nici o provocare. Știu că e artă și pentru aceasta o admir. Dar în același timp, alte sute sau mii de oameni admiră aceeași lucrare de artă, ușor manipulați de aceeași idee generală pe care aceasta încearcă să o transmită. Consider că adevărata emoție și trăire artistică se ascunde în grafitti-ul din acel bloc părăsit din orașul fictiv în care toți ne-am născut cândva, în cele două crengi rupte și transformate în bețele unei tobe de către copilul vecinei, în arhitectura acelei clădiri ce stă să se surpe și sub care mii de oameni trec, dar în loc să îi apese încărcătura culturală ce poate viza o viitoare salvare, îi apasă posibilitatea de a fi scuturați și poate ușor mângâiați de o bucată desprinsă de artă ce nu știe că e pură artă. Îmi place să caut arta în formele pe care nimeni nu le-ar recunoaște drept artă, pentru că te provoci pe tine însuți să îți demonstrezi mai întâi ție, și apoi lumii întregi că emoția artistică ce se scurge din acel obiect în tine e vie, că ceea ce tu ai descoperit e cu adevărat artă. Iar arta devine atunci o provocare, a cărui împlinire conduce spre amplificarea caracterului revelator. Și apoi se stabilește un sentiment de intimitate între tine și acea formă de artă, pentru că este a ta și numai a ta, și tu o faci să le vorbească și celorlalți. Cu aceste gânduri în minte, am analizat și am admirat cu o deosebită curiozitate expoziția de fotografie „Licăririle Primăverii”, desfășurată la Colegiul Național „Moise Nicoară”. Pentru că fiecare poză avea o proprie poveste, pentru că fiecare obiect era suprins mai degrabă de lentila emoțională a persoanei din spatele obiectivului, pentru că acele culori vibrau și rezonau cu spectrul pe care toți îl purtăm în noi înșine, dar în același timp diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru că poza aceea mi s-a dezvăluit doar mie și doar eu știu cu adevărat ce semnifică. Firește, e imparțial fictiv, pentru că mai mulți oameni au studiat aceeași poză, dar ceea ce am descris anterior e senzația autentică sub care fiecare dintre noi nu îndrăznește a contesta faptul că acea posibilă lucrare de artă transmite ceva ce rezonează măcar puțin cu ceea ce suntem. Îndemn orice cititor al acestor rânduri să caute arta neconvențională, trăirea ciudată dar autentică, reveria nonconformistă pentru a experimenta un altfel de efect estetic. Pentru a fi altcineva măcar pentru câteva secunde. Iar pentru toate acestea, fie motive, fie îndemnuri, recunosc bucuria și încântarea artistică pe care expoziția m-a făcut să le cunosc”. (Dedea Andreea clasa a 10-a A)
„Apreciez acest proiect deoarece este o oportunitate de a ne pune în valoare talentele noastre, fiind o bună ocazie de a ne exprima liber”. (Maria Pescaru clasa a 10-a C)
„Pământul este probabil o mică particulă din acest univers nemărginit, plin de secrete și întrebări fără răspuns. Dar pentru mine, pentru tine și pentru fiecare vietate de pe această mică particulă de viață, Terra reprezintă un centru. Ea este asemenea unui mărgăritar ascuns între pietrele unui râu. Această planetă echivalează entitatea noastră. O entitate ascunsă între vapori tainici, care încearcă să protejeze acest miracol al existenţei. Precum pământul este învăluit de un strat plăpând de nori, așa și noi ne ascundem si ne amestecăm în vastitatea ființei umane, cu ajutorul societății. Însă, câteodată, omul reușește să scape de sub acea vrajă a stresului, iese din captivitatea firii sale şi se lasă hipnotizat, devenind una cu natura. Atunci, o licărire de vitalitate i se revarsă pe retină și este copleșit de o curiozitate îmbătătoare. Acesta dă la o parte vălul subțire de ceață a gândurilor și se lasă înfășurat de detaliile acestui ghem de viață. Mintea este purtată în altă dimensiune, încearcă să memoreze și să tipărească toate secretele care au fost ținute în ascuns pentru atâta timp. Dorința de a împărtăși frumusețea acestor secrete crește în lăuntrul visătorilor și astfel se nasc fotografii, persoane cu abilitatea de a cauta și găsi văpaia vitalității”. (Farcaş Rebeca clasa a 11-a D)
„Ca toate celelalte expoziţii, şi această ediţie, aduce culoare pe holurile liceului nostru. Mă bucură să văd cum de la o ediţie la alta micii fotografi duc fotografia tot mai aproape de artă. Astfel de activităţi, în care copiii îşi pot manifesta creativitatea liber, trebuie promovate mai des în şcoala românească. Fiţi cu ochii pe fotografii ce îşi expun lucrările în aceste expoziţii, pentru că ei vor fi unii dintre marii scriitori de mâine. Fotografiile expuse aici surprind viaţa de zi cu zi în unghiuri pe care nici nu le gândeam, sunt spectaculoase prin cadrele surprinse şi printr-o tehnică tot mai bună cu fiecare ediţie. Expoziţii ca aceasta sunt o promisiune că viitorul fotografiei româneşti va fi plin de imaginaţie, spontaneitate şi neaşteptat”. (Dumnici Beatrice, clasa a 11-a E)
„Expoziția foto este dedicată atât elevilor cât și studenților, şi urmărește implicarea tinerilor fotografi din cadrul școlilor și facultăților arădene în exprimarea unicității fiecăruia prin fotografie. Aceștia au realizat multiple cadre cu diverse teme precum: portret, arhitectură și macro fotografie. Fiecare tânăr artist și-a transmis propria unicitate prin abordarea artistică a temei expoziției. Fotografiile învăluite în abstractivitate înfrumuseţează holurile prestigiosului liceu pe toată perioada expoziției”. ( Darius Negîrla clasa a 11-a E).
„Stropi de lumină și frumos, adunați pe petalele unei flori ce nu se va ofili niciodată, având mereu rădăcinile înfipte în izvorul tinereții și al pasiunii. Pasionații de artă fotografică surprind, în cadrul fiecărei expoziții, efemerul vieții, eternizându-l”. (Alexandra-Teodora Mândra clasa a 10-a F)
„Primăvara nu este doar un anotimp al prospețimii și al culorii, ci și un anotimp al umanității. Vise, dorințe, iubiri, tot ceea ce definește fumusețea omului, renaște, se amplifică. Cu siguranță, până și o simplă reprezentare a primăverii are puterea de a anima chiar și cele mai ascunse și îndelung tăgăduite sentimente. Fotografiile din cadrul expoziției ,,Licăririle Primăverii” sunt oglinzi ale sufletului. Luminoase, pline de sens și de înțeles, unele chiar ascunzând o filosofie intimă, diferită, de la un fotograf la un altul. Imaginile pun în valoare un altfel de frumusețe, diferită de acea frumusețe brută, dură, vulgară, neșlefuită a urbanului care ne înconjoară. Frumusețea de care vorbesc este gingașă, fragilă, atât de fragilă încât în suflet simți un junghi de spaimă ca nu cumva privirea ta profană să o păteze. Plimbându-te printre rânduri de fotografii care te uimesc sau te intrigă, te inspiră sau te lasă fără glas este o experiență inedită cu care fiecare dintre noi ar trebui să se delecteze”. (Astrid Dodea clasa a 10-a D).
„Fotografia a fost mereu un mod unic de exprimare, de surprindere și redare a vieții în sine. Ceea ce fotografia reprezintă, nu este doar o simplă captură statică a unor peisaje, oameni sau obiecte, ea reprezintă însăși portretizarea sentimentelor fotografului exteriorizate în modul în care lumina cade asupra obiectului, mângâind-o, sau în modul în care unghiul afectează punctul de vedere al fotografului, în sine prin toate elementele constitutive care îi dau atingerea de subiectivitate și de unicitate și o ridică la stadiul de artă.
Astăzi fotografia a devenit atât de comună încât importanța și frumusețea sa sunt prea des banalizate, pierzând enorm din acest punct de vedere. Este seducător, totuși, momentul în care reușim să observăm o adevărată operă de artă, să contemplăm înțelesul său și să ne bucurăm inocent de sentimentele degajate de ea ca o miasmă minunată. Chiar mai frumos este să remarci oameni talentați care sunt încurajați, îndemnați să apuce pe calea provocatoare a fotografiei și care au ocazia să-și expună creațiile unde pot fi admirate la adevărata lor valoare.
Mereu expozițiile de pe holurile școlii mi s-au părut că întruchipează o astfel de oportunitate, o gură de aer proaspăt de artă în monotonia vieții contemporane. Atât pentru noi, cei care, ocazional, între orele de curs, mai apucăm să admirăm, fie și pentru câteva secunde frumoasele instantanee, cât și pentru tinerii artiști, aceste ocazionale manifestări culturale nu pot fi considerate decât binevenite și nu pot reprezenta decât un prilej de contemplare.
Acum din nou, mai mult ca niciodată, avem ocazia de a ne bucura de fiorul primăverii într-un mod inedit, prin capturile tinerilor fotografi care nu aduc decât o admirație complementară pentru natură în sine, și care aruncă un strop de lumină zilei noastre de fiecare dată când avem răgazul să ne răpim câteva clipe pentru a le admira” (Bogdan Ciacli clasa a 10-a A).
Premii
La ediția anterioară a expoziției de fotografie, cu tema „Colindul inimii”, care s-a desfășurat în perioada februarie-martie 2016, premianții au fost :
La secţiunea gimnaziu: PREMIUL I: Ioana Pîrv cls. 7C, Hugo Toth cls. 6B, PREMIUL II: Diana Ardelean cls. 7D, Ana Maria Mustaţă cls. 7C, PREMIUL III: Flavia Botaş cls. 7D, Bianca Mogoşan cls. 7A, MENŢIUNE Patricia-Nicole Gal cls. 8C.
La secţiunea liceu: PREMIUL I: Adeline Barbatei cls. 11E, Alexandra Bondoc cls. 11E, Maria Ţica cls. 10D, PREMIUL II: Iulia Fekete cls. 10A, Paul Gaica cls. 11C, Denis Ilisie cls. 12E, Vlad Morar cls. 10A, , PREMIUL III: Iasmina Timeea Bota cls. 12 BRG, Maria Iuga cls. 9A (şi premiu de popularitate), Petra Torge cls. 9A, MENŢIUNE: Tia Alb cls. 10F, Miriam Ban cls. 12D, Diana Ciuban cls. 10F, Sindy Negru cls. 11A, Andrada Pop cls. 10A, Alina Popa cls. 10A, Maria Stoica cls. 11F, Gabriela Zaha cls. 12D
La secţiunea absolvenţi de liceu: PREMIUL I: Ioana Puraveţ I litere, Claudiu Sîrbu I medicină, PREMIUL II: Marius Barbatei student II IAP UAV.
Cerc de fotografie
„În școala noastră – ne spune prof. Diana Sabău – cercul de fotografie, pentru elevi de gimnaziu/liceu, se desfășoară, în general, vinerea de la orele 14.00. La acest cerc pot participa elevi din școala noastră sau de la alte școli din oraşul nostru sau din alte oraşe. Ca traineri au fost şi sunt invitaţi artişti fotografi din oraşul nostru sau din ţară, cum ar fi – Mircea Boran de la FotoClub Arad, Ciprian Hord – instagram.com, Claudiu Moţ – hobbyfoto.ro, Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa, şi alţii”.
Invitaţie
„Sunt invitaţi pentru vizionare toţi iubitorii de artă fotografică , dar şi părinţii, bunicii, dascălii, prietenii sau rudele participanţilor”, spune prof. Diana Sabău, coordonatorul cercului de fotografie de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”
Citiți principiile noastre de moderare aici!