JURNAL ARĂDEAN: Care au fost impresiile generale despre acest important eveniment cultural național?
IOAN MATIUȚ: Ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus se desfășoară, în perioada 19-30 noiembrie, la Pavilionul Central ROMEXPO din București. Și la acestă ediție a fost o participare numeroasă, peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc. Au avut loc peste 600 de evenimente dedicate cărți, de la lansări de carte până la dezbateri și colocvii. Cu alte cuvinte, a fost evenimentul central al agendei culturale naționale.
Câteva capete de afiș?
IOAN MATIUȚ: Din maratonul de evenimente s-au desprins câteva, care au ieșit în evidență datorită personalităților prezente cât și a numărului de participanți. Aș aminti aici prezența, de două ori, a noului președinte al țării, Klaus Iohannis. Prima dată, la lansarea propriei cărți „Pas cu pas” și a doua oară, la cea a Alinei Mungiu – Pippidi, „Tranziția. Primii 25 de ani”. Mare înghesuială a fost și la lansarile lui Ion Iliescu, George Maior, George Dâncu, Adrian Năstase, la capitolul oameni politici, dar și la ale unor scriitori cunoscuți ca: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia etc.
Cu ce a participat Aradul ?
IOAN MATIUȚ: Revista de cultură ARCA și editura MIRADOR sunt membre ale Asociației Presei Literare și a Editurilor din România (APLER) care, la fiecare ediție a târgului, ne găzduiește la standul său. Am expus și prezentat un număr important de exemplare, din toate aparițiile pe acest an ale revistei ARCA, oferind prilejul celor care au vizitat târgul să ia contact cu conținutul revistei și chiar să o achiziționeze gratuit. De asemenea am lansat două cărți ale Editurii Mirador: „Enigmele infinite. Vocalize”, autor Gheorghe Schwartz și „Jde Jderi”, Antologia de literatură a Taberei de Creație a Tinerilor Scriitori de la Săvârșin, 2014. A fost un excelent prilej de a ne face cunoscuți și a ne racorda la marile evenimentele culturale naționale.
Dacă ar fi să vă exprimați o părere critică despre această ediție a târgului, care ar fi ea?
IOAN MATIUȚ: În opinia mea, târgurile de carte sunt și o față văzută a războiului dintre editori și difuzori. Haosul care domnește în difuzarea de carte din România, faptul ca difuzorii practică comisioane mari și plătesc cu mari întârzieri cărțile vândute, îi fac pe editori să încerce o rezolvare pe cont propriu a foamei de lichidități. Astfel, se practică reduceri importante de preț, mergând până la 80% din prețul real de vânzare al cărții. Această practică face ca potențialii cumpărători de carte să aștepte astfel de oportunități pentru a achiziționa cărți, având ca efect o diminuare serioasă și o inconsecvență a vânzărilor din librării. În aceste condiții, doar o lege reală a cărții ar putea face ordine și stabili normalitatea în acest domeniu atât de vitregit.
Citat: „Țara invitată de onoare, la această ediție a Târgului, a fost Rusia”
Citiți principiile noastre de moderare aici!