Lipsa echipamentelor de protecţie pentru coronavirus le-a determinat pe unele cadre medicale de la Spitalul Judeţean Arad să caute soluţii. Nu au vrut să renunţe la meserie, precum au făcut-o unii colegi, aşa că au ales să îşi confecţioneze costume speciale.
La secţiile în care nu sunt trataţi pacienţi COVID-19, protocolul nu impune folosirea echipamentelor speciale de protecţie pentru coronavirus, astfel că angajaţii au costumele obişnuite de spital, formate din pantaloni şi cămaşă sau halate, împreună cu măşti, mănuşi şi capelină. Totuşi, mulţi angajaţi consideră că există riscul ca unii pacienţi să vină în spital infectaţi.
Unele cadre medicale şi-au comandat de pe internet materialele necesare şi au pus în funcţiune maşinile de cusut de acasă, nefolosite de ani de zile.
La Maternitatea Arad, moaşa Monica Cojocaru a fost prima care a avut această idee, iar acum confecţionează şi pentru alte moaşe şi asistente. Ea a comandat de pe internet frotir impermeabil beta II, care poate fi spălat la 90 de grade Celsius. Materialul poate fi dezinfectat şi în soluţie de cloramină, pentru că are un strat de PVC.
“Am confecţionat o salopetă întreagă, cu glugă, cu fermoar în faţă, cu şnur la mâneci şi glezne, pentru o închidere completă. Echipamentul mai cuprinde cizme impermeabile, mască şi ochelari de protecţie. Mai multe colege m-au rugat să le cos astfel de salopete şi m-am oferit să le ajut. Evident, nu încasez niciun ban, este un efort pentru a ne proteja pe noi şi pe paciente”, spune Monica Cojocaru.
De ingeniozitate au dat dovadă şi asistente de pe alte secţii, care îşi confecţionează combinezoane speciale. Dacă le-ar fi cumpărat de pe interent, le-ar fi costat 148 de lei bucata, în condiţiile în care au nevoie de cel puţin două pe o tură de 12 ore la serviciu.
În ultima perioadă, Sanitas Arad a atras atenţia în mod repetat că în SCJU echipamentele de protecţie sunt insuficiente şi ajung de pe o zi pe alta, fapt confirmat ulterior şi de conducerea spitalului. Totuşi, vineri dimineaţă a ajuns un nou transport cu astfel de materiale trimise de Guvern.
Trimite articolul
XBravo Monica! Oameni de genul trebuie sa existe in sanatate, care iau initiativa si nu se plang!
Tot respectul pentru ceea ce faci!
Mulțumim Monica!!! Acești oameni trebuie scoși in fața și sa le fie recunoscute meritele. Cei care ne-au abandonat, întorcându-ne spatele în plina criza, sa fie afișați la panoul rușinii.