, la Galleria Arad, consultaţii gratuite arădenilor, constând în determinarea valorii tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace şi a nivelului de saturaţie a oxigenului din sânge, dar şi informaţii cu privire la diverse afecţiuni medicale.
Arădenii au primit materiale informative cu privire la simptomele tuberculozei active, care apar treptat şi se desfăşoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.
Dr. Sebastian Popescu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat: „Pot exista câteva simptome uşoare fără ca pacientul să bănuiască prezenţa infecţiei. Simptomele obişnuite sunt tusea, însoţită de mucus gros, câteodată cu sânge (sputa) pe o durată de aproximativ două săptămâni, bătăile rapide ale inimii (tahicardie), creşterea în dimensiune a ganglionilor limfatici din regiunea gâtului. Alte simptome pot fi: febră, frisoane şi transpiraţii în tipmul somnului, oboseală şi slăbirea forţei fizice, pierderea poftei de mâncare şi pierdere în greutate fără motive explicabile, scăderi ale amplitudinii respiraţiei, dureri în piept”.
„Prevenţia în tuberculoza pulmonară constă în evitarea contactului cu persoane care au această boală în faza acută, acoperirea cavităţii bucale cu un şervet în momentul tusei, alimentaţia sănătoasă bogată în vitamine şi, de asemenea, un stil de viaţă sănătos. În cazul apariţiei unor simptome ce sugerează tuberculoza, sau în cazul contactului cu o persoană bolnavă de TBC, este necesară prezentarea la medic”, a subliniat asis. univ. drd. Paul Deme.
„Tuberculoza pulmonară la nivelul judeţului Arad este într-o scădere marcată comparativ cu anii precedenţi, statistica incidenţei tuberculozei scăzând şi la nivel naţional. Dacă în 2009 am avut o incidenţă de 130/100.000 locuitori, în 2012 datorită activităţii de profilacţie a personalului medico-sanitar, cât şi a campaniilor de prevenţie, acest indicator a ajuns la 97/100.000 locuitori. Astfel, la nivel judeţean s-a constatat scăderea incidenţei globale a tuberculozei cu 33%, comparativ cu statistica naţională, unde se observă o scădere a incidenţei globale cu un procent de 47%. Datorită implicării masive a personalului medico-sanitar din judeţul Arad, s-a reuşit scăderea incidenţei tuberculozei şi în rândul copiilor cu un procent de 20% faţă de anii precedenţi, iar mortalitatea prin tuberculoză pulmonară a scăzut şi ea cu aproximativ 10%. În urma campaniilor de informare cu privire la această afecţiune şi a acţiunilor de prevenţie şi profilaxie organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, împreună cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni, în cadrul „Anului Prevenţiei în Sănătate în Arad”, dorim scăderea incidenţei tuberculozei pulmonare în judeţul Arad şi astfel să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei locale, a declarat şef lucrări dr. Nini Gheorghe, şeful Secţiei Clinice de Penumologie Arad, managerul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!