ARAD. Dacă în alte ţări se promovează pe scară tot mai largă dezvoltarea interesului pentru răspândirea şi promovarea poveştilor ca şi colecţie a memoriei colectivităţii umane, în România aceasta se află doar la un început timid de drum. În aceste zile Aradul a avut şansa să găzduiască a doua ediţie a Festivalului internaţional de poveşti „Magia cuvântului” Scopul unui astfel de festival este de a promova valori morale prin intermediul poveştilor, de a trezi interesul pentru lectura publică, de a dezvolta la tineri competenţa de a vorbi în faţa unui public şi ca urmare de a le creşte încrederea în sine. În alte ţări, în care festivalul acesta are deja o tradiţie, meseria de „povestitor” (story-teller) este deja pe deplin recunoscută. Ei îşi desfăşoară activitatea în librării, cafenele literare, biblioteci, şcoli etc.
Şase astfel de povestitori au participat sâmbătă dimineaţa la Biblioteca Judeţeană unde au animat diverse ateliere la care au participat zeci de copii de la diverse şcoli din Arad. La atelierul al cărui animator a fost povestitorul francez Claude Delsol, după ce au ascultat fermecaţi o poveste, ei au fost invitaţi să îşi spună părerile lor despre această lume magică, despre sensurile poveştii şi dincolo de asta despre viaţă şi despre ei-înşişi. Dialogul a fost deosebit de îmbogăţitor spiritual şi, deşi trebuiau să se exprime în limba franceză, elevii au participat cu plăcere şi cu interes. După părerea lui Claude Delsol, ceea ce este deosebit în România faţă de celelalte ţări în care a fost este „o anumită modestie şi subestimare a oamenilor de aici a propriei lor valori. Ei ar trebui să îşi reînsuşească valorile ce le aparţin. Povestea ar trebui să fie utilizată mai des ca un instrument pedagogic care permite să afli spre ce te îndrepţi în viaţă şi mai ales de unde vii. În România ar trebui să se facă neapărat o colectare mai amplă a poveştilor transmise pe cale orală pentru că exista aici un izvor inepuizabil de poveşti”.
Ceea ce a impresionat-o pe actriţa italiana Carmen Centrone în atelierul ei a fost „capacitatea copiilor români de a se concentra, dorinţa lor de a se implica, de a vorbi, de a participa.” Pentru ea grupul de copii români a fost un grup cu care i-a fost foarte usor să lucreze.
Dacă în seara precedentă, publicul format din adulţi a fost încântat de Spectacolul de poveşti şi înţelepciune pentru oameni mari, sâmbătă dimineaţa, toţi elevii care au participat s-au întors cu siguranţă acasă fascinaţi de o lume – cea a poveştilor – de care poate uitaseră prinşi în capcana micilor activităti cotidiene şi a gadgeturilor informatice de care sunt tot mai mult dependenţi în detrimentul unei comunicări reale, a unui dialog faţî în faţă. Cu siguranţă fiecare din ei a avut ceva de învăţat din această întâlnire de poveste.
Animatorii au fost: Hans Laurens (Danemarca). Claude Delsol (Franta), Pedro Lopes (Portugalia), Pascal Gueran (Belgia), Martin Manasse (Anglia) Carmen Centrone (Italia).
Închiderea festivalului
Astăzi, 30 septembrie, orele 10.30-11.30, este ultima zi şi închiderea festivalului printr-un spectacol de poveşti susţinut de povestitori români şi străini, la Galleria Mall.
Citiți principiile noastre de moderare aici!