Alte două lucruri care condiţionează succesul în acest domeniu sunt: să ştii carte şi să fii disciplinat.
De când Aradul are un elicopter SMURD, se vorbeşte foarte mult despre acest serviciu. De ce este SMURD atât de important pentru oameni?
MONICA PUTICIU. În primul rând pentru că este în concordanţă cu procesul de descentralizare administrativă pe care îl parcurge judeţul Arad şi regiunea din care face parte. Acordarea asistenţei medicale de urgenţă în acest sistem, susţinută puternic de administraţia judeţeană şi municipală, dar şi de către Guvernul României are drept rezultat creşterea gradului de încredere într-o structură în care acţionează rapid şi eficient atât cadre medicale pregătite continuu, dar şi efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Eu cred că populaţia simte cât de important e acest serviciu atunci când sună la 112. În funcţie de tipul de solicitare, se trimite un echipaj SMURD sau al Serviciului de Ambulanţă şi totdeauna se încearcă a se ajunge cât mai repede la caz. Depinde, evident, de distanţa la care se află cazul, de tipul de urgenţă şi de numărul de echipaje disponibile la momentul respectiv.
Câte intervenţii aţi avut anul acesta?
PUTICIU. De la începutul anului 2011 până la sfârşitul lunii noiembrie am avut 4.223 intervenţii SMURD, dintre care 1.710 – echipajul de terapie intensivă Arad. În ceea ce priveşte intervenţiile cu elicopterul, am avut deja 16. Cea mai recentă dintre acestea a avut loc duminică, 18 decembrie, la un accident cu 6 victime, în judeţul Timiş, la Sânicolaul Mare. Apoi am transportat un infarct miocardic acut de la Oradea la Cluj, iar în cursul serii am transportat pacientul politraumatizat pe autostradă de la Arad la Timişoara. Observaţi că datorită infrastructurii aeroportuale judeţene şi a prezenţei elicopterului M.A.I. în municipiul nostru, Aradul este deja perceput ca o placă turnantă în asigurarea intervenţiei operative medicale de urgenţă, atât în proximitate, cât şi la nivel regional. Iar administraţia locală mai are proiecte în derulare cu atât mai mult cu cât darea în folosinţă a autostrăzii va determina intensificarea traficului. Ne aşteptăm să facem faţă unor noi provocări.
Cât de importantă este realizarea unui punct de aterizare a elicopterului în curtea Spitalului Judeţean?
PUTICIU. Este extrem de importantă pentru că în momentul când intervenim la un caz care trebuie transportat la Spitalul Judeţean Arad, aterizând în faţa spitalului scurtăm timpul de intervenţie. Acum avem varianta – deja s-a discutat, am primit aprobarea Primăriei şi am făcut o simulare – de a ateriza pe stadionul UTA. E o variantă apropiată de spital până se rezolvă problema.
Când se va realiza punctul de aterizare de la spital?
PUTICIU. Demersurile sunt făcute deja, Consiliul Judeţean s-a implicat în efectuarea unui proiect pentru acest punct de aterizare, cu posibilitatea de a deveni heliport. Urmează aprobările. Sunt nişte etape obligatorii de parcurs.
De când dr. Raed Arafat a înfiinţat SMURD în urmă cu 21 de ani, aţi participat la numeroase cursuri şi întâlniri organizate de actualul subsecretar de stat. Care a fost cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat de la dr. Arafat?
PUTICIU. Să lucrăm întotdeauna în beneficiul pacientului, cu tot profesionalismul de care putem da dovadă şi, evident, sacrificându-ne din timpul nostru liber.
Merită?
PUTICIU. Merită pentru că sunt multe satisfacţii profesionale dar, într-adevăr, sunt şi sacrificii. Copiii noştri pot să spună cel mai bine acest lucru.
Recent, Consiliul Judeţean a alocat bani pentru investiţii la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean. Ce se va face cu aceşti bani?
PUTICIU. În ultima perioadă există o creştere abruptă a gradului de acces la Serviciul de Urgenţă ca urmare a multor factori, inclusiv ca urmare a unificării spitalelor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă într-o singură locaţie. Din acest motiv, spaţiul de la noi a devenit neîncăpător. Consiliul Judeţean a hotărât să ne sprijine în realizarea unui spaţiu mai mare, a unei extinderi a Unităţii de Primire Urgenţe conform cu standardele spitalelor europene, cu scopul de a putea asigura concomitent asistenţa de urgenţă la şi mai mulţi pacienţi decât acum, ca să scurtăm timpii de aşteptare.
Vă confruntaţi zilnic cu oameni bolnavi, sunteţi printre cei care văd primii victimele unor agresiuni sau accidente rutiere. Cum face faţă acestor imagini nu de puţine ori terifiante, femeia delicată din dumneavoastră?
PUTICIU. Cred că timpul şi-a spus cuvântul. Trebuie să ştiţi că toţi colegii mei – mă refer la medici, asistenţi medicali, personal auxiliar – pe lângă pregătirea medicală continuă şi riscurile pe care şi le asumă, sunt pregătiţi să facă faţă şi acestor situaţii dramatice şi nedorite din viaţa noastră. Apoi, la Urgenţă, eşti în primul rând medic şi încerci să fii cât mai puţin sensibil. Bineînţeles că nu reuşeşti întotdeauna, mai ales când în accidente sunt implicaţi copii. Dar mă strădui să fiu cât mai obiectivă. Multiplele situaţii şi cazuri în care am fost implicată eu şi colegii mei ne-au învăţat să fim mai rezistenţi la asemenea lucruri. În medicina de urgenţă ai nevoie de 3 lucruri: să ştii carte, să fii disciplinat şi să ai sânge rece.
Monica Puticiu: “Aradul este ca o placă turnantă în asigurarea intervenţiei operative medicale de urgenţă atât în proximitate cât şi la nivel regional”
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!