NĂDLAC. Începând cu anul 2009 Societatea Culturală şi Ştiinţifică „Ivan Krasko” din Nădlac împreună cu Asociaţia Mondială a Slovacilor din Diasporă acordă anual, în memoria marelui om de cultură Ondrej Ștefanko, Premiul Ondrej Štefanko personalităţilor lumii slovace pentru contribuţia la dezvoltarea, organizarea şi diversificarea vieţii culturale în diaspora slovacă.
Anul acesta ceremonia de acordare a premiilor a avut loc în 21 martie. Laureaţii au fost Michal Babiak din Slovacia, Katarína Melegová Melichová din Serbia și Nina Holá din USA.
Primul se înscrie în categoria celor care contribuie la dezvoltarea şi propagarea literaturii slovace în afara graniţelor Slovaciei. Katarína Melegová Melichová și Nina Holá au merite deosebite în organizarea şi diversificarea vieţii culturale, cât şi în activitatea comună a diasporei slovace.
Cu această ocazie s-au prezentat „laudationes” la adresa premianţilor după cum urmează: Adam Svetlík din Serbia pentru Michal Babiak, Pavel Hlásnik pentru Katarína Melegová Melichová şi Mária Katarína Hrkľová pentru Nina Holá.
După ceremonialul înmânării premiilor au urmat alocuţiunile laureaţilor şi felicitările celor prezenţi.
Conferință internațională
A urmat conferinţa internațională cu genericul „Aspecte istorice ale vieții slovacilor din Ținutul de Jos – determinarea graniţelor”. Și această conferinţă se organizează anual în memoria lui Ondrej Štefanko, activist cultural important al slovacilor din România. Pe tema conferinţei din acest an s-au prezentat, pe parcursul a două zile, 57 de lucrări ale căror autori erau mai ales istoricii, lingviştii şi literaţii din România, Ungaria, Serbia, Cehia şi Slovacia.
La eveniment au participat oaspeți importanți din aceste țări, printre care îi putem aminti pe: E.S. Ján Gábor, ambasadorul Republicii Slovace în România; Dušan Jarjabek, președintele Comitetului Consiliului Național al Republicii Slovace pentru cultură și media; Ľubomír Petrák, vicepreședintele Comitetului Consiliului Național al Republicii Slovace pentru educație, știință, tineret și sport; Adrian Miroslav Merka, deputat în Parlamentul României și președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România; Vladimír Belovič, director general al Secției de colaborare internațională din cadrul Ministerului Învățământului, Științei, Cercetării și Sportului din Republica Slovacă; Ivan Stankovský, directorul Institutului de Stat pentru Educație Profesională; Tatiana Štefanková, fiica lui Ondrej Štefanko; Augustín Jozef Lang, directorul Departamentului Politic și Teritorial al Oficiul pentru slovacii care trăiesc în străinătate; Ján Fuzik, președintele Autoadministrației Slovace de Stat din Ungaria; Vladimír Skalský, președintele Asociației Mondiale a Slovacilor din Străinătate; Katarína Melegová Melichová, președinta Matica slovenská din Serbia; Vladimír Valentík, vicepreședintele Consiliului Național al minorității naționale slovace în Serbia; Ján Sitarčík, directorul Centrului de Învățare pe tot parcursul vieții din cadrul Universității din Banská Bystrica; Mária Katarína Hrkľová, președinta Asociației civice Touch of Humanity; Vasile Dan, președintele filialei arădene a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al revistei Arca; Ioan Matiuț, scriitor și redactor al revistei Arca și alții.
Analele conferinței
Referatele prezentate vor fi și în acest an publicate în analele conferinței. Diversitatea referatelor şi a părerilor exprimate în ele cu siguranţă va contribui la cunoaşterea mai profundă a istoriei slovacilor din Ţinuturile de Jos, iar specialiştii în domeniu vor beneficia de repere noi pentru studiile viitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!