Prof. emér. dr. JEAN MONTREUIL s-a născut la data de 11 octombrie 1920 în Lille, Franţa. Studiile universitare parcurse la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Lille s-au finalizat în anul 1945 prin obţinerea diplomei de farmacist. Studiile doctorale le-a realizat la aceeaşi universitate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe, finalizate cu obţinerea diplomei de doctor în ştiinţe în 1952. Parcurgând toate treptele academice, în anul 1963 devine profesor titular la catedra de chimie biologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Lille, Franţa.
Jean Montreuil a pus bazele şi a contribuit la crearea şi dezvoltarea ex-nihilo a cercetărilor de biochimie şi biologie şi la crearea ex-nihilo a actualului Laborator de Chimie Biologie al Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologii din Lille ce cuprinde actualmente 9 servicii, 94 de cercetători şi 28 de tehnicieni. Profesorului Jean Montreuil i se datorează o contribuţie fundamentală în cunoaşterea oligozaharidelor şi a glicoproteinelor.
Prodigioasa activitate de cercetare ştiinţifică a domului Prof. Montreuil se concretizează în peste 750 de lucrări ştiinţifice, 16 capitole de tratate şi 5 monografii. A fost editor principal al unui tratat în 3 volume „New Comprehensive Biochemistry” editate în 1995, 1996, 1997 şi redactor şef al revistei „Regard sur Biochimie”, cât şi la „Bulletin de la Société Française de Biochimie et Biologie Moléculaire”.
Importante distincţii au recunoscut valoarea cercetărilor întreprinse de prof. Jean Montreuil: premiul „Maurice Nicloux” atribuit în 1956, marele premiu al Fundaţiei Jaffe acordat de Academia de Ştiinţe din Paris în 1982, Marele Premiu Charles Leopold Mayer în 1985 şi Medalia de Argint a Universităţii Regale din Utrecht, în 1988, decernată pentru prima dată unui străin.
Domnia Sa a fost Membru al Academiei de Medicină din Franţa (1979), Membru al Academiei de Ştiinţe din Paris (1987), Membru al Academiei Regale de Medicină din Belgia (1985), Membru de Onoare al Academiei Române (1977) şi în Ordre National du Merite (1997).
În 1996, Preşedintele României i-a acordat prof. Jean Montreuil Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria F – „ Promovarea Culturii”. În 1989, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Liberă din Bruxelles, iar în 1999 de către Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi. Renumele său internaţional l-a condus în misiuni în Extremul Orient, în Portugalia şi la Varşovia şi în ultimii 15 ani în România.
În România, prof. Jean Montreuil a desfăşurat o intensă activitate didactică, ştiinţifică şi culturală. În perioada 1991-1997 a fost Consilier ştiinţific şi tehnic al Institutului de Biochimie al Academiei Române. Începând cu 1995, a organizat cursuri de specializare în domeniul biologiei şi patologiei moleculare, în cadrul unei Şcoli de vară, care a ajuns astăzi la cea de-a 16-a ediţie şi care se desfăşoară pentru a şasea oară consecutiv la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe din Lille 1 –Franţa, sub egida Academiei de Ştiinţe din Paris şi a Academiei Române.
Entuziasmul lui Jean Montreuil a făcut din el un pedagog de prim rang. Cursurile sale nu erau doar urmărite de către studenţi ci şi trăite de către aceştia. Ştia să puncteze chestiunile importante ale unei probleme, iar răspunsurile sale erau primite cu admiraţie. Pentru mulţi dintre colaboratorii săi a fost cel care a declanşat pasiunea pentru biochimie şi cercetare în general.
În 10 iulie 2006, Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a conferit distinsului prof. emér. dr. JEAN MONTREUIL, titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA.
Acum, la Marea Trecere, îi vom păstra vie memoria prin a-i respecta întreaga operă şi devotamentul închinat ştiinţei.
Regrete eterne şi Dumnezeu să-l odihnească în pace !
Prof. univ. dr. Aurel ARDELEAN
Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!