S-a născut în satul Moinești, comuna Certeze, județul Satu-Mare în anul 1928. A urmat cursurile Facultății de Biologie a Universității „Regele Ferdinand I” și apoi a Universității „Victor Babeș” din Cluj-Napoca, obținând titlul de doctor în Biologie în anul 1961.
De-a lungul anilor, prof. dr. Viorel Soran, a îmbinat armonios activitatea de cercetare cu cea de la catedră, fiind Cercetător principal I – filiala de Biologie a Academiei Române din Cluj Napoca; a fost profesor universitar în cadrul Universităților „Vasile Goldiș” din Arad, „Lucian Blaga” din Sibiu și a Universității de Stat din Oradea.
Între anii 1961-1962 a urmat cursurile pentru utilizarea izotopilor radioactivi din cadrul Institutului de Fizică Atomică din București, și a absolvit cu teza intitulată „Autoradiografia la nivelul celular”.
Între anii 1971 -1972 efectuează o specializare în domeniul microscopiei electronice, biologiei celulare și moleculare la Departamentul de Biologie al Universității din Yorkshire (Marea Britanie).
Între realizările care l-au impus în comunitatea ştiinţifică se poate menţiona descrierea unor noi concepte ecologice, cum ar fi bioeconomia, relația om-biosferă ş.a. A elaborat, singur sau în colaborare, peste 350 de lucrări apărute în ţară şi străinătate.
Cu o astfel de experienţă ştiinţifică şi profesională, activitatea profesorului şi omului de ştiinţă Viorel Soran, a fost recunoscută prin alegerea în calitate de membru al Academiei Maghiare, în anul 1995.
Pe plan profesional, și-a început cariera ca secretar al Acad. Emil Pop având o contribuție esențială la înființarea Centrului de Cercetări Biologice din Cluj Napoca, actualmente Institutul de Cercetări Biologice din Cluj Napoca, ulterior devenind cercetător al Filialei Academiei Române din Cluj Napoca.
A fost Secretar Științific și Șef de Laborator, până în anul 1993 când a obținut titlul de profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.Pe parcursul întregii activităţi, profesorul Viorel Soran îşi valorifică aptitudinile de cercetător ştiinţific, dedicându-se unei vaste problematici din domeniile științifice, precum Fiziologia organismului vegetal multicelular, Flora și vegetația României, Istoria biologiei, Biotehnologie, Filozofie biologică, Palinologie, Citofiziologie vegetală – Curenți protoplasmatici, Aspecte de colorație vitală, Bioeconomie.
Cu o carieră didactică de excepţie, în urma activității publicistice desfășurate de-a lungul anilor, prof. Viorel Soran a primit Premiul Academiei Române. Personalitate de prestigiu, prof. Viorel Soran a fost membru al Comisiei Monumentelor Naturii, fiind preocupat de protejarea florei spontane din România.
A fost membru în cadrul mai multor asociații profesionale și a făcut parte din comitetele de redacție ale mai multor publicații ştiinţifice naționale și internaționale, iar în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost membru în Colectivul de redacție al revistelor: Analele Grădinii Botanice Universitare Macea, „Natura”, Studia Universitatis „Vasile Goldiș”, Seria Științele Vieții și Studia Universitatis „Vasile Goldiș”, Seria Științe Inginerești și Agro-turism.
De la începutul anilor ,90 o parte din activitate și-a desfășurat-o în domeniul Ecologiei, precum și în studiul agroecosistemelor din România, fiind un deschizător de drumuri pentru generațiile următoare.
Comunitatea noastră academică va păstra vie memoria Profesorului Viorel Soran pentru întreaga operă ştiinţifică şi vocaţia didactică, prin pregătirea ştiinţifică a multor generaţii de studenţi şi masteranzi, contribuind astfel la creşterea prestigiului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în spaţiul european al învăţământului superior.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad,
Rector fondator, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!