În aceeaşi „ogradă”, la Moneasa, s-au întâlnit meşteşugul ţăranului român cu cântecul lui popular. Pe aleea principală a staţiunii, s-a deschis sâmbătă, 18 august, ediţia a X-a a „Târgului meşterilor populari” cu o paradă a portului tradiţional şi un spectacol susţinut, pe platoul din faţa Hotelului Parc, de ansamblul folcloric „Doina Mureșului” din Arad, coordonat de maestrul Viorel Nistor.
Turiştii au putut vizita standurile de ceramică, ţesut-cusături artistice, arta cioplitului în lemn, arta confecţionării pălăriilor, împletituri din nuiele, pictură religioasă, pictură naivă, etc.
Dincolo de pasiune
Publicul venit în staţiune a putut admira creaţiile prezentate de meşteri dar şi unele demonstaţiile făcute de aceştia. Au venit cu creaţiile lor, lucrate cu migală şi pasiune, Maria Bun şi Viorica Hărdău, din Șicula: ştergări, preşurile şi costumele populare (făcute în războiul de ţesut); meşterii olari din Târnăviţa – familiile Betea, Ştefea şi Mateş – cu lucrări de ceramică dintre cele mai diverse: oale, ulcioare, blide, căni, vaze de flori, etc; familia Iorga din județul Vâlcea cu ceramică de Hurezu; familia Perva din Ineu – cu împletituri din răchită şi alte fibre lemnoase (coşuri pentru piaţă, mobilier pentru terasă şi grădină într-o gamă variată, sticle împletite); Elena Haş din Arad – cu lucrări de broderie; Petru Crișan din Pâncota cu pălării de paie și talaș; Radu Cristea cu lucrări în lemn (fluiere, butoiașe, etc); familiile Duşan și Sida din Hălmagiu (cu pictură religioasă: icoane); și Voicu (nepotul pictorului Petru Mihuț), din Brusturi, cu pictură naivă.
Casă țărănească
Maria Aiftincăi și Dorica Moise din Vladimirescu au adus o adevărată casă țărănească. În standul lor, vizitatorii au putut admira războiul de țesut și ce au lucrat cu acesta (costume populare, fețe de masă, ștergare, baticuri, etc), pârlău, furcă, pat țărănesc, căruță, cal pentru sfărmat porumb, etc. De asemenea au prezentat câteva manechine îmbracate în straie populare și cel mai lung șnur de mărțisor (3,122 km) pe care l-au făcut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!