Aproape 100 de localnici din comuna Sintea Mare care au terenurile în preajma pădurii s-au adunat luni, la orele amiezii, în faţa primăriei din localitate pentru a protesta împotriva celor care dețin fondurile de vânătoare de pe raza comunei. Protestul a fost declanșat de un incident despre care am scris în Jurnal arădean şi www.aradon.ro, petrecut la finele săptămânii trecute. Vineri noaptea în jurul orele 23.30, unul dintre localnici, Ciprian Ban, susţine că a fost agresat de către unul dintre paznicii unui fond de vânătoare în timp ce se întoarcea de la parcela lui cultivată cu floarea soarelui. A fost lovit cu pumnul de unul dintre paznici și transportat la spital. Urmează ca după obținerea certificatului medico-legal să fie depusă plângerea penală împotriva agresorului. Pe raza comunei sunt trei fonduri de vânătoare, dar la întâlnirea de ieri toate plângerile au fost împotriva unuia singur, cel condus de către Mihai Gagu.
Conflicte vechi
Incidentele între agricultorii care au parcele de pământ în preajma pădurii și paznicii de vînătoare par să fi fost de mai mult timp, oamenii acuzând în special atitudinea violentă a paznicilor atunci când încearcă să-și apere culturile pe timpul nopții de animalele sălbatice. Agricultorii sunt nemumlțumiți pentru că animalele sălbatice intră noaptea în culturile de porumb sau floarea soarelui și le distrug. „Degeaba încercăm să cerem despăgubiri și solicităm plata daunelor. Pentru a se stabili cuantumul pagubei, trebuie ca reprezentanții a patru instituții să fie de față. De fiecare dată lipsește cel puțin unul și nu se mai poate face nimic. Niciodată nu am reușit să ne recuperăm nimic”, au declarat sătenii. Înființarea unei culturi costă, spun ei, undeva la 2.000 lei. „Am semănat în primăvara porumb și mistreții l-au scos tot. L-am mai semănat încă o dată și acum îl distrug. Nu mai știm ce să facem”, a declarat un agricultor. Nici paza organizată noaptea la culturile respective nu are prea mulți sorți de izbândă pentru că se loveşte de violența paznicilor fondurilor de vânătoare.
Ciobani versus paznici
Conflictul la granița cu pădurea îi implică și pe ciobanii care au turmele pe pășunile din apropiere. Ei susțin că animalele sălbatice intră pe pășune și o distrug și orice încercare de a purta un dialog se sfârșește cu amenințări. Mai mult, unul dintre ciobanii implicați susține că fiul său a fost amenințat cu arma. „L-au amenințat cu arma pe unul dintre băieți și mi-au împușcat și un câine. Nu se poate să ameninți așa cu arma pe cineva”, susține el.
Replica vânătorilor
Mihai Gagu, reprezentantul fondului de vânătoarea pe raza căruia s-au petrecut aceste incidente, neagă toate acuzațiile. El susține că, de fapt, localnicii au transformat paza culturii în pretext pentru a face braconaj. „De multe ori, chiar și în seara în care Ciprian Ban susține că a fost lovit, s-au auzit focuri de armă. Nu a fost găsită nici o armă în mașină pentru că eu cred că a mai fost cineva cu ei în mașină, o persoană care a plecat pe jos cu arma, înaninte de sosirea polițiștilor”, susține Gagu. „Cei mai mulți folosesc acest pretext pentru a putea face braconaj”, crede deținătorul fondului de vânătoare.
Chiar și asupra incidentului cu pumnul, declarațiile sunt total contradictorii. „Nu cred că unul dintre paznici mei l-a lovit. Am fost și eu în acea seară de față și nu am văzut nimic. Cu mine au mai fost alți patru bărbați și nici ei nu au văzut nimic. Probabil Ban, care a încercat să fugă de noi, când a ieșit pe șosea s-a lovit cu capul de volan”, consideră el.
În ceea ce-i privește pe ciobani, acuzațiile aduse acestora fac referire la distrugerea culturilor. „Am semănat porumb pentru a avea ce să dau la animale și au băgat oile și l-au distrus tot”, a menționat el. Atitudinea paznicilor este doar pentru a-și apăra fondul de vânătoare. „De patru ani am luat acest fond. Cea mai mare problemă o am cu braconierii și cu ciobanii. Sunt foarte mulți în această zonă”, a punctat Gagu.
O situație fără ieșire
Acuzațiile curg de ambele părți, protestatarii acuză că animalele sălbatice distrug culturile iar paznicii de vânătoare sunt mult prea violenți, lovesc și amenință cu arma. Reprezentanții fondurilor îi acuză pe aceiași agricultori de braconaj și distrugere și consideră că toate acuzațiile aduse sunt nefondate. Fiecare consideră că dreptatea e de partea lui și invocă dreptul la proprietate. O proprietate care trebuie apărată. Unii au o armă în mână, alții doar vocile și o lege pe care nimeni nu o cunoaște prea bine. Dosarele vor curge la poliție și procuratură, iar oamenii legii sunt puși să facă lumină în fiecare din aceste cazuri în care declarațiile se bat cap în cap, în care fiecare martor ocular a văzut altă față a aceluiași incident.
Autoritățile locale
Autoritățile locale nu pot interveni pentru că nu sunt parte în contractele dintre reprezentanții fondurilor de vânătoare și proprietari. Viceprimarul comunei, Lucian Fluieraș, susține că singura soluție ar fi una legislativă care să reglementeze raportul dintre proprietarii de terenuri și cei ai fondurilor de vânătoare.
Articol pe aceeași temă:
Atacat în plină noapte de paznicii de vânătoare
Citiți principiile noastre de moderare aici!