Grămezi de moloz, mizerie de nedescris şi maşini parcate pe spaţiul verde, aşa poate fi caracterizat pseudo-părculeţul situat în spatele Bisericii Martirilor de la UTA (la intersecţia străzii Bumbacului cu Calea Aurel Vlaicu, vis-a-vis de staţia de tramvai). Au trecut aproape două decenii de când a fost turnat primul beton pentru construirea bisericii şi de atunci acest loc a rămas în paragină, în grija nimănui, un loc uitat de lume, aşa cum spun locatarii din această zonă, reprezentaţi de C. Pavel.
„Fiecare face ce vrea aici, e un dezastru total. Acum 22 de ani au început să construiască şi nu mai termină, peste tot sunt maşini parcate, mizerie. Nimeni nu se ocupă de spaţiu. Avem şi noi, locuitorii din zonă, nevoie de un părculeţ unde să ne plimbăm sau de ce nu un loc de joacă pentru copii, chiar dacă e mic. Se ştie prea bine că noi nu avem parcuri în această zonă. Oare cei cărora le plătim atâtea taxe şi impozite nu se gândesc şi la noi? Este inadmisibilă această situaţie”, ne spune reprezentantul locuitorilor din zonă.
Biserica nu are bani
Până mai ieri, administraţia spunea că acest spaţiu, un şantier de ani buni, nu aparţine primăriei, ci bisericii, iar biserica că nu are bani pentru a investi.
Părintele Iova Zaharia, parohul Bisericii Şega II Arad, este persoana care se ocupă direct de construirea Bisericii Martirilor de la UTA, dar şi de terenul din spatele acesteia pe care, din lipsa banilor, spune părintele, nu se poate face nimic deocamdată. Iova Zaharia spune că, din lipsa fondurilor, nu a reuşit să împrejmuiască tot terenul, dar şi că nu a închiriat nimănui locuri de parcare. Tot din lipsa fondurilor, spune părintele, şi lucrările s-au întins aşa de mult. În ceea ce priveşte gunoiul din jurul şantierului, spune părintele, aceasta este responsabilitatea constructorului cu care are contract.
Poliţia dă amenzi
Nici amenzile nu sperie pe nimeni în zonă, deşi porivit mai marilor Poliţiei Locale, agenţii acestei instituţii au efectuat verificări în „parcul” din spatele bisericii aflate în construcţie şi au împărţit pe amenzi.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică au pus în vedere reprezentanților parohiei UTA faptul că depozitarea deșeurilor trebuie făcută într-un loc autorizat, iar efectuarea lucrărilor de curăţenie sunt în responsabilitatea dânşilor, conform reglementărilor legale în vigoare. În ceea ce priveşte autovehicolele parcate pe domeniul public, în locuri neautorizate, efectuăm controale zilnice şi aplicăm pe parbrize note de constatare a contravenţiei”, a declarat Nicoleta Belean, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Arad. Dar de aici până la ordine în parcul abandonat mai e mult.
S-a decis: parc şi parcare la UTA
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a precizat, însă, ieri că s-a decis soarta parcului din vecinătatea bisericii de la UTA, abandonat de toţi. Jumătate din terenul parcului, care aparţine Primăriei Arad (!), va fi amenajat astfel încât să arate ca un parc adevărat, cu pomi şi bănci, iar cealaltă jumătate, care aparţine bisericii va deveni parcare.
„Am analizat situaţia din spatele bisericii de la UTA. Am convenit ca mâine să batem în cuie soluţiile de aici, în cadrul unei întrevederi. Pe terenul care aparţine Primăriei se va realiza un parc, iar pe terenul bisericii am solicitat să se facă o parcare cu dale înierbate pentru a se potrivit cu ce amenajăm noi în zonă. Drumul de aici, dintre Calea Aurel Vlaicu şi Penny, îl vom asfalta”, a precizat ieri primarul Gheorghe Falcă.
Parcul din spatele bisericii, greu de etichetat de ani de zile ca atare, are o suprafaţă de circa 400 de mp., fiind singura zonă cu adevărat verde din această parte a Aradului, dacă omitem cimitirul. Primarul a mai precizat ieri că, cu banii pe care i-a primit biserica, cea mai mare parte din lucrările necesare lăcaşului de cult de aici ar urma să fie finalizată în acest an.
Încă trei ani
„Anul trecut am primit suma de 500 milioane lei care au fost investiţi în construirea Bisericii. Am cerut ajutor atât Primăriei Arad, cât şi deputaţilor arădeni pentru a grăbi lucrările la biserică însă fără rezultate notabile. Când am preluat Parohia, aici era o groapă plină cu broaşte. Mi-a fost foarte greu şi cu toată sărăcia am reuşit să ne mişcăm. Vorbim de construirea unei biserici, nu de un garaj”, ne spune părintele Iova.
„În trei ani de zile sper să putem intra în biserică. Cele şapte turle vor fi terminate în cursul acestui an şi vom continua cu acoperişul”, a mai declarat părintele.
“Pe terenul Primăriei se va realiza un parc, iar pe terenul bisericii o parcare” – Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!