ARAD. „Romantismul muzical – la începutul veacului al XIX-lea – deschide un nou capitol in istoria gândirii și a civilizatiei europene. Această vastă mișcare artistică aduce schimbări în toate domeniile vieții, în cultură, artă și filosofie prin afirmarea unei noi concepții estetice, comună fiind dominația eului în creația artistică. Mendelssohn, Chopin și Bizet, reprezintă alegerea filarmonicii arădene pentru un concert gândit pentru a etala spiritul romantic reprezentat de o pleiadă de mari personalități cu originale și complexe lucrări muzicale”, se specifică în comunicatul Filarmonicii.
Unitar prin concepţie şi interpretare, alăturând capodopere ale literaturii universale, concertul simfonic al serii de 20 martie (ora 19) reflectă debutul epocii romantice şi se concentrează asupra reconfigurărilor de limbaj din prima parte a secolului al XIX-lea.
Întrunind similitudini de formă, textură şi tehnică instrumentală cu clasicii predecesori, Felix Mendelssohn Bartholdy apelează la stimuli extra muzicali şi stabileşte în conformitate cu limbajul nou al veacului, conexiuni cu literatura, istoria sau geografia. Mendelssohn Bartholdy este cel care a dat viaţă „primului tablou marin al muzicii romantice”odată cu Uvertura Hebridele, programată în deschiderea programului simfonic şi care a fost creată în acelaşi an, 1830, cu partitura centrală a serii, Concertul în mi minor pentru pian şi orchestră de Frederic Chopin.
Apărut sub semnătura unora dintre cei mai versaţi pianişti compozitori ai lumi, Concertul lui Chopin este una dintre cele mai geniale partituri destinate pianului concertant, în această seară fiind reluată pe scena noastră de concert, de o tânără canadiană de origine română, Coral Solomon.
Dirijat de Cristian Neagu, programul simfonic se încheie cu Arleziana, suitele 1 şi 2 de Georges Bizet, extrase savante şi pline de culoare ale muzicii de scenă scrise pentru melodrama cu acelaş titlu, din 1872, a lui Alphonse Daudet.
Coral Solomon
Coral Solomon (19 ani) s-a stabilit în Canada în anul 2004, iar în prezent este bursieră în anul doi la Cleveland Institute of Music, în clasa renumitului pianist de origine italiană, Antonio Pompa-Baldi. Înainte de a urma cursurile CIM, Coral a studiat împreună cu Maestrul Dan Atanasiu, virtuoz de origine română şi pianista de origine canadiană, Patricia Parr.
Absolventă a Young Artists Performance Academy din cadrul Royal Conservatory of Music in Toronto, Coral a primit numeroase premii la diverse concursuri, precum: premiul I la Toronto Sinfonietta Concerto Competition, Clifford Poole Memorial Piano Competition, Toronto Music Festival, Kiwanis Toronto Music Festival şi marele premiu la YIPS Music Festival, North York Music Festival, Oshawa Music Festival şi York Region Music Festival.
În calitate de câştigătoare a concursului American Protégé International Concerto Competition , Coral a fost invitată să interpreteze la Carnegie Hall în New York, în Decembrie 2012. De asemenea, în Decembrie 2012 Coral a avut primul tur de concerte în România, turneul de debut, împreună cu orchestrele simfonice din Piteşti şi Bacău şi un recital la Sala mică a Ateneului Român. În Martie 2013 Coral a susţinut un al doilea turneu de concerte în România, împreună cu orchestrele simfonice din Târgu Mureş, Râmnicu Vălcea şi Sibiu.
Coral a avut şansa de a cânta cu diferite orchestre, printre care şi Cathedral Bluffs Symphony Orchestra la P.C. Ho Theatre în Markham, în deschiderea stagiunii 2011; la vârsta de 15 ani, după ce câştigase concursul Toronto Sinfonietta Concerto Competition, cu Toronto Sinfonietta, la Isabel Bader Theatre în Toronto şi cu Earl Haig Symphonic Orchestra la Glenn Gould Studio în Toronto.
Coral a cântat la pian şi a fost intervievată de postul românesc de televiziune OMNI 1 şi a apărut în cronici în Jurnalul Românesc şi de asemenea în Canadian Jewish News. A fost invitată deseori să interpreteze la Clubul Studenţilor Români din cadrul Universităţii din Toronto şi a dat interviuri în Canada la ‘97.3’ post de muzică clasică şi în România la Antena 1 TV, 1TV Bacau, ETV Tg. Mureş, Vâlcea TV, Vâlcea 1 – Televiziunea de Vâlcea .
În 2010, Coral a fost invitată să interpreteze un recital solo la Open University în Israel, ca parte a seriei acestora de concerte. În Aprilie 2011, Coral a susţinut un recital solo la Beth Tikvah Synagogue în Toronto.
În vara anului 2011, Coral a frecventat Morningside Music Bridge Program, aclamat pe plan internaţional, cu o bursă completă de studiu. În 2010, a fost bursieră atât la Toronto Summer Music Festival cât şi la Indiana University Piano Academy. A participat de două ori la International Institute for Young Musicians, în Kansas şi la Orford Music Center Summer Festival, în Quebec. Coral a frecventat cursuri de masterclass cu numeroşi artişti recunoscuţi, cum ar fi: Angela Cheng, Arnaldo Cohen, Chen Sa, Marc Durand, Andre Laplante, John Perry, Lee Kum Sing, Nelita True, Asaf Zohar şi Valerie Tryon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!