CHIȘINĂU. În urmă cu șase zile o echipă medicală din România a plecat în Republica Moldova, într-o acțiune de solidaritate și suport. Printre medicii care au plecat în Moldova se numără și medicul arădean Dacian Vultur. Cum s-au adaptat condițiilor de la Chișinău dar și despre situația bolnavilor de peste Prut, a povestit medicul arădean într-un interviu acordat PRO TV Chișinău.
O decizie spontană
Medicul Dacian Vultur a mărturisit că decizia de a pleca în Republica Moldova a fost una spontană: „Am fost anunțat de colegii mei dacă vreau să merg în Moldova și am decis să plec, fără niciun fel de alt gând”. Medicul arădean activează la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău, o unitate medicală dedicată pacienților infectați cu noul coronavirus.
„Am fost repartizați pe secții, în urgență, pe secția de gastro-enterologie. În principiu, tot spitalul este pentru pacienții COVID pozitiv. Deci o să acționăm pe fiecare secție în parte, în funcție de cât ne permite timpul. Am făcut deja cunoștință cu toate cadrele medicale din spitalul din Chișinău, iar limba rusă nu pare să fie o piedică. Avem o colegă care știe limba, plus că ne ajută și colegii, deci nu cred că va fi chiar așa de greu. Vorbim aceeași limbă, cu un pic de dialect”, a mai mărturisit dr. Vultur.
Arădeanul, alături de celelalte cadre medicale din România plecate la Chișinău, a fost cazat în cadrul secției recuperare medicală: „Condițiile sunt ca la spital, saloane cu paturi normale, noi suntem obișnuiți. Am mai dormit și la cort înainte, într-o altă misiune. Nu e nicio problemă”. Medicul din Arad a mai declarat că din punct de vedere al mesei, nu sunt probleme. „Nu prea contează. Noi suntem obișnuiți să mâncăm o dată pe zi sau doar când ajungem acasă”.
18 pacienți în stare gravă
În spitalul de la Chișinău sunt internați 171 de pacienți dintre care 18 în stare gravă. „Din primele impresii în aceste zile, nu am văzut un volum foarte, foarte mare de pacienți care vin. În principiu, am văzut că vin pacienți care sunt deja confirmați pozitiv și care trebuie plasați pe o anumită secție, monitorizați și cărora li se administrează tratamentul corespunzător. În principiu, nu cred că va fi foarte greu. Plus că noi, având specialitate de urgență, am avut cazuri mult mai grele”, a mai transmis Dacian Vultur.
Schimb de practici
Veronica Tugulschi, șefa secției UPU a Spitalului „Sf. Arhanghel Mihail”, a punct: „Mulțumim frumos statului român pentru ajutorul acordat. Sunt niște colegi foarte de treabă, sunt de mare ajutor. Sperăm că o să avem o colaborare fructuoasă și pe viitor. Sunt multe lucruri ce trebuie să le învățăm, pe care trebuie să le deprindem și noi. Dumnealor lucrează și pe SMURD, deci este un lucru destul de greu. Instituția este aprovizionată cu tot ce este necesar pentru a face față cerințelor în deservirea pacienților cu COVID-19, pentru protejarea cadrelor medicale.”
Misiunea românilor din Republica Moldova va dura 15 zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!