ARAD. O delegație de importanți oameni de afacei din țară – decorați, la sfârșitul anului trecut, de Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) și de Președintele României, Traian Băsescu – a făcut,azi, o vizită la Astra Vagoane Călători Arad.
Unul dintre punctele de mare interes pentru oaspeți a fost Fabrica de Tramvaie: linia de fabricație a acestora și, în special, tramvaiul „Imperio”. Într-un astfel de tramvai, nou-nouț, a avut loc și o conferință de presă, în cadrul căreia secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România – Mihai Ionescu și președintele Astra Vagoane Călători Arad – Valer Blidar au răspuns întrebărilor ziariștilor, făcând astfel o sinteză a ceea ce înseamnă astăzi industrie autohtonă și problemele cu care se confruntă industriașii români.
„Cunoșteam Astra Vagoane Călători Arad numai din cifre – a ținut să precizeze Mihai Ionescu. Astăzi am avut prilejul fericit, ca împreună cu ceilalți decorați, să vedem că, în spatele acestor cifre, stau oameni minunați. Cu ani în urmă eram considerați «croitorii Europei» dar iată că putem fi furnizori de produse de înaltă tehnologie. Aici privatizarea nu s-a făcut pentru vânzare de fier vechi, din contră: s-au păstrat colectivele de oameni și s-au făcut dotări cu tehnică foarte avansată. Azi am aflat că la Astra Vagoane Călători gradul de integrare este de 70% (componenta românească în produs)”
Valer Blidar, președintele Astra Vagoane Călători Arad, a menționat că, dacă înainte „ am avut câteva fluctuații în dinamica exportului, independente de noi, 2014 va fi anul cel mai bun în ceea ce privește exportul”. Despre tramvaie a precizat că „«Imperio» este un tramvai de top dar nimeni din România n-a achiziționat măcar două tramvaie. Sper totuși că în 2014 să avem 2-3 contracte de furnizare a tramvaielor”.
Cât privește sprijinul guvernanțior pentru industria românească, acesta e sublim dar lipște cu desăvârșire.
„Industria este o posibilă forță dar este nelijată de autorități, de la cel mai mic, la cel mai înalt nivel – a spus Blidar. Simt că noi, investitorii români, suntem străini în țara noastră. Noi nu înțelegem că nu vine nimeni (n.n. firmele străine) să ne îmbogățească, toți își scot profitul afară. Și ceea ce fac în România nu își permit în țările lor.”
Mihai Ionescu a mai vorbit despre „lipsa de apetență a băncilor față de investitorul român”, despre necesitatea creșterii „vizibilității industriei românești în fața autorităților” și, poate ca un corolar al concluziilor, a precizat că „trebuie să avem ancore cu care să ținem la dană industria românească”.
Citat: „Valer Blidar poate fi considerat un model de industriaș român” (Mihai Ionescu)
Citiți principiile noastre de moderare aici!