La începutul acestei luni, copiii din Arad erau invitaţi să petreacă la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol”, câte trei ore zilnic, timp de o lună (1 iulie – 31 iulie) la ceea ce iniţiatorii programului au numit…„Bibliovacanţa”. Şi au răspuns chemării aproape 30 de copii cu vârste între 7-13 ani.
Întoacerea la joc
„Organizăm în al doilea an «Bibliovacanţa», ne-a spus Lucia Bibarţ, responsabil PR şi sufletul acestui program. Intenţia noastră este să-i scoatem pe copii din spaţiul închis, din faţa computerului, să-i aducem în aer liber. Aici, în curtea bibliotecii, în Pavilionul de lectură, vrem să facem jocuri inteligente, să redescoperim vechile «îndeletniciri» ale copilăriei. Prin urmare, timp de trei ore pe zi (între 10-13), sărim coarda, jucăm «nu te supăra frate», «moara», batem mingea, desenăm, facem împletiruri, învățăm despre sunetele muzicale și cele din natură, dar şi ascultăm poveşti, facem lectură, vedem filme documentare şi artistice de calitate şi câte şi mai câte. Avem şi invitaţi care ne oferă mici spectacole de marionete…”
Altfel ca la şcoală
Am fost şi noi alături de ei, într-una din zilele trecute, în Pavilionul de la Bibliotecă. În jur de 25-27 de copii se relaxau grupaţi în funcţie de preferinţele pentru un joc sau altul. Şi cu greu am putut să-i convingem să stea de vorbă cu noi. „Îmi place foarte mult la «Bibliovacanţa» pentru că aflăm lucruri noi”, ne mărturiseşte Ariadna. „Suntem aici în natură – completează Hanna – şi ne bucurăm că ne jucăm în aer liber”. „Învăţăm altceva decât la şcoală”, trage concluzia Irina. Şi parcă toţi ar fi de acord îşi reiau, liniştiţi, jocurile.
„Dorim dobândirea de noi informaţii prin joc, împrietenirea şi amuzamentul” (Lucia Bibarț)
Citiți principiile noastre de moderare aici!