ARAD. Luni, 11 iulie, e Ziua Inspecției Muncii, în acest an Inspectoratul Teritorial de Muncă aniversând 23 de ani de la înființare (în structura sa actuală).
„Pentru celebrarea acestei zile, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad vor întreprinde vizite la angajatori, vizite dedicate acțiunii de informare – anunţă reprezentanţii instituţiei. În cadrul întâlnirilor, vor avea loc discuții interactive cu privire la noutățile legislative în materie, inspectorii de muncă vor răspunde întrebărilor angajatorilor dar și ale angajaților, după caz, urmărindu-se prin aceasta clarificarea problemelor cu care aceștia se confruntă. Reiterăm faptul că aceste acțiuni de informare sunt imperios necesare, rezultatul lor fiind întotdeauna pozitiv, aspect constatat de altfel în urma întâlnirilor pe care ITM Arad le-a organizat în ultima perioadă.”
Pornind de la premisa că atât angajatorii, cât și angajații au obligația de a cunoaște reglementările legislative din domeniul muncii, în speță actele normative care reglementează procesul muncii, drepturile dar și obligațiile, accentul se va pune pe conștientizarea efectului negativ pe care-l poate genera munca prestată fără forme legale, precum și prejudiciile ce pot deriva din această practică, pe importanța respectării normelor de securitate și sănătate la locul de muncă, a instrucțiunilor de lucru, întrucât doar un mediu de lucru sănătos poate garanta un rezultat satisfăcător și implicit sănătatea și integritatea fizică a salariaților.
Lămuriri
În același context, angajatorii dar și angajații precum și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt așteptați la sediul instituției pentru lămuriri și clarificări ale problemelor cu care se confruntă și care aparțin domeniului de competență al ITM.
De asemenea, sunt așteptaţi să adreseze întrebări la următoarele numere de telefon: 0257 257251 int.1; 0257283644 precum și în scris la adresa de e-mail itmarad@itmarad.ro.
„Dorim să subliniem că inspectorii de muncă, prin autoritatea cu care au fost investiți de lege, veghează la respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă, prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii, întrucât orice încălcare a normelor care reglementează munca, poate avea consecințe nedorite, cauzatoare de prejudicii pentru toate părțile implicate: angajatori, angajați sau lucrători (zilieri)” – punctează cei de la ITM Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!