1. Palatul Cultural (Piaţa G.Enescu 1)
Marţi-Duminică: 09.00-17.00
TAXĂ DE INTRARE
Expoziţia DE ARHEOLOGIE (intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)
Campania de promovare SUNT OBIECT DE MUZEU, CAUT VIZITATOR!
Complexul Muzeal Arad, membru fondator al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), participă la campania naţională pentru promovarea muzeelor din România Sunt obiect de muzeu, caut vizitator!, care se desfăşoară în perioada 3 septembrie – 21 noiembrie. Campania, iniţiată de RNMR, este realizată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). În expoziţia de arheologie, un artefact extrem de rar în România, salvat de arheologii arădeni de pe tronsonul Autostrăzii Arad-Timişoara, îşi spune povestea. Este vorba de un vas folosit pentru prepararea untului, ce datează de la sfârşitul epocii bronzului, artefact descoperit în judeţul Arad, pe situl arheologic de la Şagu, în anul 2010. Demararea lucrărilor la Autostrada Arad-Timişoara, a permis realizarea unor săpături arheologice preventive de mare amploare în anul 2010. Situl arheologic A1_1 de la Şagu a reprezentat cel mai mare şi mai complex sit de pe acest tronson de autostradă. Situl impresionează în primul rând prin dimensiunile sale, dar totodată prin dimensiunile săpăturii întreprinse. Săpătura de salvare de la Șagu este publicată în broșura Situl A1_1 Șagu, o așezare a epocii finale a bronzului.
În cadrul campaniei Sunt obiect de muzeu, caut vizitator!, muzeul arădean oferă elevilor din clasele I-V, prilejul de a descoperi tainele meseriei de arheolog, de a scrie şi ilustra poveşti despre obiectele expuse la „arheologie”. Atelierele, Arheologia în 10 paşi (clasele I-V) şi Vitrina cu poveşti (clasele IV-V), vor continua şi în luna noiembrie, în fiecare marţi, de la ora 9.30 şi 11.30. Detalii privind atelierele se pot obţine la tel. 0257. 281.847, intre orele 9.00-14.00, iar programare se face cu cel puţin 3 zile în avans.
Expoziţia UN SECOL DE ISTORIE NATURALĂ.
Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal (intrarea dinspre Parcul copiilor)
Curator : drd. Angela Ţigan
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.
Expoziţia este realizată în colaborare cu Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad.
Expoziţie de fotografie (intrarea dinspre Parcul copiilor)
PEŞTERA COLIBOAIA – ARTA PARIETALĂ EUROPEANĂ 36000 ANI. Cele mai vechi desene rupestre din Europa.
Organizator: Asociaţia Speologică Speowest Arad
Expoziţia prezinta publicului larg imagini şi informaţii inedite de la descoperirea desenelor rupestere, o galerie în imagini a desenelor cât şi fotografii de pe Valea Sighiştelui şi Peştera Coliboaia. În data de 20 septembrie 2009 în urma unei explorări cu caracter speologic, o echipă formată din speologii Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu şi Laura Roxana Ţociu membrii ai Asociaţiei Speologice Speowest Arad împreună cu Tudor Rus membru al Clubului de Speologie Speodava Ştei şi Marius Iosif Kenesz membru al Asociaţiei Montane SpeoZarand Brad, descoperă în spatele unor galerii inundate, greu accesibile, pe o galerie situată la 7 metri deasupra râului subteran mai multe desene rupestre realizate cu cărbune din lemn, primele de acest gen semnalate în Europa Centrală şi Est. Desenele reprezentând animale din fauna paleoliticului (bizoni, riniceri, urşi etc.) se regăsesc alături de resturi ale ursului de cavernă care a trăit în zonă până în urmă cu cca. 30000 de ani. După vizitarea sitului de către o echipă multi-instituţională internaţională formată din specialişti de renume mondial în arta rupestră, arheologi, paleontologi şi speologi şi datarea a două probe de cărbune cu metoda radiocarbonului, desenele din Peştera Coliboaia au egalat în vechime cele mai vechi manifestări artistice semnalate în Europa, cele din Peştera Chauvet, Ardeche, Franţa cu o vechime de cca. 36000 de ani înainte de prezent.
2. Sala Clio (str. Horia, nr. 10)
Marţi-Duminică: 09.00-17.00
INTRARE LIBERĂ
Expoziţie personală de pictură
PAVEL JURIK
Organizator: Cenaclul de arte Plastice Ion Andreescu Arad
3. Muzeul de artă (str. Gh. Popa nr. 2-4, etaj II)
Marţi-Duminică: 09.00-17.00
INCHIS PÂNĂ ÎN DATA DE 15 NOIEMBRIE
4. Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria
Miercuri-Duminică 09.00-17.00
INCHIS PÂNĂ ÎN DATA DE 10 NOIEMBRIE
5. Muzeul Orașului Lipova
Marți-Duminică: 09.00-17.00
TAXĂ DE INTRARE
Expoziţia permanentă
Expoziţie de cărți poștale
LIPOVA. O ISTORIE ÎN IMAGINI
21 septembrie – 4 noiembrie
Curator: Corina Dubeștean, muzeograf
Expoziția Lipova. O istorie în imagini continuă seria expozițiilor de cărți poștale ilustrate, Prin Lipova de altădată, Pe urmele trecutului, Umbrele Lipovei, tema acestui an fiind arhitectura urbană a orașului și a băile din Lipova.
6. Colecţia de artă şi Casa Memorială “Eugen Popa Şi Eugenia Hagiu” Săvârşin
Muzeul se poate vizita la cerere: tel. 0257.281.847
(programare cu cel puţin 3 zile în avans)
Casa memorială păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinaţie de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice şi o încăpere care reţine obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa. Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier şi în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 – 1980.
Citiți principiile noastre de moderare aici!