Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul Nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că pe fondul caniculei prelungite, cu zile în care s-au înregistrat peste 40 de grade la umbră, porumbul s-a copt prea repede, fără ca plantele să fie dezvoltate suficient. El a spus că în ultimele trei luni în zonă au căzut foarte puţine precipitaţii, iar seceta a compromis dezvoltarea porumbului pe suprafeţe mari.
„După anul 2022, care a fost cel mai catastrofal din istoria pe care o cunoaştem privind producţia, cu pierderi de peste 90%, acesta este al doilea an ca dimensiune a pagubelor provocate de secetă. Dacă în 2022 problema a fost seceta prelungită, acum şi arşiţa şi-a spus cuvântul. Vom avea o producţie de porumb undeva la 15-20% din cantităţile normale pentru zona noastră. Ne temem că în viitorul apropiat vor fi tot mai mulţi ani cu astfel de calamităţi, dacă ţinem cont de schimbările climatice. Singura şansă să mai facem agricultură la Nădlac, pe terenurile acestea foarte fertile, este ca statul să ne ajute să refacem sistemele de irigaţii, care nu mai funcţionează de 25 de ani. În ultimii ani am primit doar promisiuni de la ANIF Bucureşti şi Ministerul Agriculturii, am avut întâlniri repetate pentru a le prezenta situaţia, dar nu s-a făcut nimic concret”, a declarat Porubsky.
El a precizat că în zona Nădlac au fost cultivate cu porumb aproximativ 4.500 de hectare de terenuri ale fermierilor.
Mulţi fermieri din Nădlac au renunţat încă de anul trecut să mai cultive porumb şi s-au reorientat către sorg, o plantă rezistentă la lipsa apei, care îşi are originea în Africa. Tot în zonă, unii proprietari de terenuri au ales să renunţe la porumb pentru a împăduri suprafeţele, plantând stejari şi frasin.
În zonă nu există sisteme de irigaţii, iar în judeţul Arad doar aproximativ 8.000 de hectare din suprafaţa arabilă de 350.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDacă nu mai avem sisteme de irigații…
-
Nici lizierele plantate de bunicii si strabunicii localnicilor. Mari si culti neo agricultori…baga plugul pana in drum . Nu se ia exemplu de la vecinii unguri…vai de noi
Solutia e simpla: refaceti pe banii proprii instalatiile de irigatii, care au fost distruse/furate tot de romani. Apoi va scoateti investitiile facute in urmatorii 5 ani pe baza productiei record, indiferent de vremea secetoasa. Dar nu vrem sa investim nimic. Sa ne dea statul… statul…. statul.
Dar de sistemele de irigatie care au fost du-se acasa, nimic, nimic?!
Da ce nume predestinat are omu:Porumbsky.
-
Mai vreo doi ani de seceta si o fi Saracisky…
În zona Nădlac ( și nu numai ) exista un sistem de irigații foarte bine pus la punct dar după 1989, când au primit oamenii pământ, a fost mai profitabil să-l distrugă, să lase canalele principale să se colmateze, să scoată din pământ și să dea țevile și pompele la fier vechi. Acum plâng …
-
Este corect in ceea ce afirmati !!!!! si acum exista canalele de irigatii dar sunt fara apa totul este distrus ( statii de pompare a apei,dalele de betonpt.protectie sparte,etc )
-
Cotele apelor muresului scad exact când e canicula și seceta.Canalele de pământ ceausiste pierd prin absorbție o mare cantitate de apa deci un rău nu vine niciodată singur.Bla-bla cu Irigatiile s-ar putea sa nu mai meargă.
-
Treaba cu cotele Myureșului care scad vara e poveste de adormit copiii sau banc pentru proști. Cum explicați că în Ungaria, din același Mureș se poate trage apă pentru irigații? Vis-a-vis de al doilea subiect – canalele, mergeți pe teren și vedeți că toate canalele ceaușiste, cum le spuneți, au fost placate cu dale de beton. Peste tot, și în zona Nădlac și la Pecica și la Valea Viilor ( Șagu ) și în Oltenia, peste tot canalele au fost făcute cu cap, dar după ’90, Dumnezeu cu mila.
-
Apele Muresuliu scad de cand este construit barajul de la Mintia ( Hunedoara )!!!!stiu despre ce afirm : sunt pescar ..
-
Pe canale in timp se formeaza o pelicula de namol care impiedica absortia apei ; vedeti pescariile nu prea pierd apa, in Ungaria de ce pot iriga cu apa din Mures cu toate ca scade cotele apelor acestuia.
-
Bani de motorina vreti, subventii vreti, sa vindeti la pret mai mare vreti… doar vreti, nimic nu faceti. Cum naiba reusesc in alte tari sa aibe productii si vanzari la pret mult mai mic si fara ajutorul statului? Aaaaa… reinvestiti banii in irigatii si unirea fermierilor care toti muncesc pentru acelasi scop: productie si vanzare.
Daca nu sunteti in stare sa fiti fermieri, lasati pe altii. Nu tot cersiti! Ce alt sector privat primeste atatea beneficii? Asa, toti vrem sa ne ajute statul cu combustibil, taxe reduse, subventii, etc…
Habar nu aveti sa faceti afaceri si nici macar nu stiti/nu puteti sa va cultivati pamantul fara ajutor….
Din pacate voi ați început sa dati arenzi nesustenabile dpdv economic…..v-ati întrecut intre voi…….iar acum vine scadenta!!!
-
Bine punctat.
Funcționează harp-urile ca se tot joaca cu clima aia bolnavii la bostan. Fac pagube în unele parti ca pe urma sa dea ajutoare îndatorând pe cei afectați. Mizerii, ce mai.