Aleşii municipali au votat la finele săptămânii trecute modificarea de soluţie care vizează transformarea podului provizioriu (construit doar pe durata lucrărilor de reabilitare a podului Traian) într-unul definitiv. 16 voturi au fost necesare pentru ca acest proiect să treacă şi 16 voturi a adunat executivul.
Doar trei consilieri s-au manifestat prin vot împotriva podului care ar urma să fie situat la câţiva centimetri de podul Traian: Marian Melinte şi Camelia Răsunoiu s-au abţinut, în timp ce Cristea a votat “împotrivă”, nu înainte de a-şi argumenta votul. Cei trei aleşi nu au fost singurii care au manifestat rezerve legate de viitorul pod definitiv. Reprezentanţii Pro Urbe au dat citire, în cadrul şedinţei CLM, unui material care venea cu argumente “în favoarea păstrării Podului Traian, nedublat de un alt pod şi construirea lui în capătul străzii Andrei Şaguna. Alexandru Nagy Vizitiu, cel care a dat citire materialului adresat de Pro Urbe Primăriei şi consilierilor municipali, a încheiat apoteotic intervenţia sa în CLM: “dublarea podului Traian echivalează cu demolarea sa”.
Argumentele Pro Urbe
Deşi nu au uitat să amintească în repetete rânduri de realizările administraţiei locale, cei de la Pro Urbe au precizat, în adresa în cauză, faptul că dezvoltarea Aradului trebuie gândită în mod chibzuit, pe bază de studii şi proiecte care “să ducă la dezvoltarea armonioasă a acestui organism viu”. Reprezentanţii Pro Urbe susţin că au vorbit cu mai mulţi arhitecţi şi urbanişti, cu care, împreună, au ajuns la concluzia că Podul Traian trebuie păstrat în forma sa actuală, nedublat de un altul. În susţinerea ideii avansate, cei de la Pro Urbe aduc o serie de argumente: faptul că odată cu realizarea autostrăzii şi a centurii va dispărea traficul de tranzit de pe acest pod, faptul că reamenajarea Bulevardului Revoluţiei va duce, în continuare, la reducerea traficului, faptul că în marile oraşe occidentale (Praga, Viena, Budapesta, Szeged) podurile peste râuri sunt realizate la intervale destul de mari etc.
Claudiu Cristea şi-a argumentat şi el votul negativ prin faptul că un nou pod peste Mureş se impune în Arad dar că acesta ar trebui amplasat în altă parte, şi nu lângă Podul Traian, furându-i acestui monument istoric imaginea.
Părerea lui Bognar
Voturile UDMR ar fi putut schimba soarta podului provizoriu transformat într-unul definitiv, însă intervenţia lui Bognar Levente a trasat se pare direcţia clară a voturilor maghiarilor. Bognar a precizat că Aradul se află acum în faţa unei mari dileme, dar că în acest caz trebuie ascultată vocea specialiştilor. Dacă cei de la Comisia de monumente şi-au dat avizul pentru acest pod, atunci înseamnă că e bine ca noul pod să fie ridicat lângă cel vechi, a fost de părere viceprimarul.
Propuneri
Potrivit celor de la Pro Urbe, “diferenţa de preţ dintre un pod provizoriu şi unul definitiv este foarte mare: de la cca 40% la 100%. Cu cei 60% investiţi din bugetul local, unde suntem de data aceasta contribuabili, se poate începe proiectarea şi construirea podului de pe strada Andrei Şaguna”.
M.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!