Arad. Se poate și cu omenie. Se poate și cu o mână de ajutor, care nu costă nimic, pentru a îndrepta erorile unor proiectanți grăbiți. Se poate și cu vorba bună. Dar încă nu se poate fără să sesizezi nedreptatea și să o spui, curajos, cu voce tare, cât să se audă. Lucrurile au intrat, miercuri, pe făgașul normal la bazinul de polo din Subcetate iar Irina Ternauciuc s-a întors în bazin ajutată de doi salvamari, angajați aici.
Totul a pornit în urma unei postări de duminică a arădencei, care a fost sfătuită de administratorul bazinului, Marius Toma, să nu mai vină să înoate aici dacă nu vine cu însoțitori (Irina suferă de dizabilitate motorie și are nevoie de ajutor pentru a intra și ieși din bazin) pentru că acesta nu este un bazin de recuperare, ci un unul pentru publicul larg. Întâmplarea a fost preluată de către Jurnal arădean și www.aradon.ro, care a publicat povestea și reacțiile șocate ale arădenilor vis-a-vis de răspunsul oficial al SC Recons SA, societate care administrează bazinul de înot și căreia Irina i s-a adresat.
Primăria s-a văzut nevoită și ea, la o zi distanță, să ne trimită un punct de vedere, care, din păcate, nu a fost cel sperat de arădeni și, spunem noi, nici cel corect, și care a indignat și mai multă lume. Între timp, directorul Recons, Nicoale Mehelean a contactat-o pe Irina și i-a solicitat o întrevedere iar imediat după lucrurile au intrat pe făgașul normal.
Miercuri, Irina a ajuns la bazinul de polo, proiectat pentru accesul persoanelor cu handicap doar până la intrarea în bazin (!), de unde a fost ajutată să intre în bazin de un salvamar și un tehnician, iar la ieșire de doi salvamari. „Rapid, simplu, punctual, textbook”, ne-a scris Irina despre noua sa experiență la bazin.
Postările Irinei după întâlnire
După întâlnirea cu directorul Recons, Nicoale Mehelan, Irina a scris pe facebook următoarele: „Happy End Update: Situația de la Bazinul de înot Subcetate (Recons) este pe cale să se remedieze! A existat se pare o problemă de personal pe care o vor rezolva. În curând aroma minunată de apă cu clor (nici măcar nu glumesc, îmi place maxim!) o să-mi șteargă din amintire acest episod neplăcut și o să iubesc din nou orășelul acesta cu multe probleme dar și cu multe minunății. Printre care și voi, toți prietenii reali sau digitali, cunoscuți sau necunoscuți, care mi-ați trimis mesaje de susținere. Vă mulțumesc nespus de mult! #AradLove”. Miercuri, după ce a înotat în bazin, Irina a postat o poză cu ea în vecinătatea acestuia și următorul text: „Iară-i bine la Bazinul de înot Subcetate. Locația excelentă, personalul serviabil, recomand cu caldură! Over and out”.
Semn că unde e dialog și omenie, se simte iz de occident, chiar dacă erorile sunt românești (în bazin ai acces ca persoană cu dizabilități doar până la bazinul efectiv, de unde teoretic te poți uita doar cum înoată ceilalți).
Petele care rămân
Dacă Irina a revenit, prin amabilitatea târzie, dar prezentă a directorul Recons și a angajaților bazinului, în apa pe care o iubește, nouă ne e încă greu să trecem peste subiect și tot vedeam petele negre de aici: răspunsul dat de Primărie, care nu ar fi ajutat-o pe Irina cu nimic, și faptul că nimeni încă nu a gândit achiziționarea unui sistem care să le permită și persoanelor mai puțin norocoase ca noi să aibă acces în bazin fără rugăminți, negocieri și compromisuri, fie ele și frumoase.
Trimite articolul
XDar asistentul Irinei nu exista ? Conform legii ea primeste indemnizatie pentru acel asistent …
-
Crede-mă că e un spirit mai puternic și mai luptător decât clovnii din instituțiile autorităților locale, care în loc de ajutor și omenie ,te pun repede la colț.În loc să fim mândrii că cei cu probleme fizice se zbat să ducă o viață cât mai normală,noi le mai punem și piedici.
-
da de unde stii ca ar avea un asistent?ma gindesc ca degeaba continui,mai bine te trimit in origine prostovane
Marius Toma inca este in functie? Serios?
-
tu ce ai fi facut, desteptule ? sau desteapto ? #rezist
Şi eu vreai ajutor. Eu sunt sănătos, dar nu štiu să înot.Să mă ajutel şi pe mine unu cu ” scula mare”
Eu zic sa inchidem strandu. Cei in scaun cu rotile numa se pot uita si nu participa equalaccess la cum sar nuni ablebodied de pe piloane in bazinu mare.
Bine ok sa rezolvat, acum trebuie rezolvata problema grafitiului de pe zidul de beton placat cu caramida aparenta și geamurile puse a lelea prin Alfa 😜helow administratie aradeana lovite-ar trenu! Deșteaptă-te prostule de contribuabil care cotizezi pentru pensile speciale😅
Dincotro atata tevatura pe un subiect discutat aiurea?
Aveti declarațiile uneia dintre părți și atat. Doamna cu dizabilitatea motorie putea rezolva problema cu bun simț din capul locului, însă ii place publicitatea și prezența unui spirit crescut de harță.
Rușinos comportament, acela al impunerii voinței in numele unei dizabilitati. Ea, dizabilitatea nu scutește posesorul de buna cuviință.
-
corect punctat ! e bine totusi daca poti ajuta un om in nevoie, dar ia sa verifice ”ziaristul” fisele postului fiecarui angajat ! nici macar salvamarii nu au voie sa faca asa ceva ! ei doar salveaza persoanele de la inec. cine ar fi de vina daca s-ar accidenta Irina la intrarea sau iesirea din bazin ? s-ar putea intampla, ca doar poti sa aluneci, fiind umed, poti sa o scapi sa se loveasca . iar ceea ce a facut directorul e total aiurea, le-a spus verbal, probabil, sa ajute persoanele cu dizabilitati la intrarea sau iesirea din bazin, deci sa incalce fisa postului. si apoi, de ce nu scrie nimic despre asistentul personal ? care ar fi treaba asistentului personal ? de ce nu s-a prevazut un sistem de coborare in apa pentru aceste persoane? luati-l pe proiectant la rost ! e mai usor sa acuzi pe toata lumea cand nu stii toate datele problemei! toata lumea e cu gura mare !
-
Suntem, din nefericire o națiune de părerologi plângăcioși. Eficiența nu ne poate caracteriza atat timp cât soluțiile sunt arbitrar găsite si instrumentate.
Unitatea impricinată nu dispune de utilități pentru coborârea în bazin a persoanelor cu dizabilitati motorii! Ok, frumos că există intelegere si ajutor. Sub rezerva ca acestea sa nu se transforme intr-o mai mare expunere la risc atat pentru persoanele cu dizabilitati cat si pentru angajații Bazinului; fiindca in situatia unei alunecări, dintr-unul cu o deficiență motorie se pot face doi, iar asta nu e solutie, ci cârpeală managerială.
-
Aceasta soluție, în care salvamarii coboară o persoana cu dizabilități in bazin nu este una viabila deoarece este posibil ca în bazin sa dorească sa între un om de 160 de kg.
Sunt scaune adaptate pentru bazine care poate sa coboare în apa persoanele cu mobilitate redusa fără a fi nevoie de nici un fel de asistență.
Încă un areticol scris la comandă.Nicăieri în lume nu primesc mai multă ateție persoanele cu dizabilitatăți decât în GERMANIA.Pagini îtregi se pot scrie despre facilitățile și favorurile de care beneficiază, și care le sunt asigurate. Dar și acolo le este INTERZIS să intre cu scaunul cu rotile pe gazonul de la ALLIANZ ARENA. Se pare că este vorba de o furtună într-un pahar cu apă . Ziariatoarea sa folosit de această ”irina” pentru a lovii în RECONS . Sau pentru a se răzbuna pe cei care au refuzat să-i acorde un abonament gratuit.