Lumea bună a Aradului, dar şi a sistemului de justiţie din toată ţara, a participat la inaugurarea lucrărilor care s-au desfăşurat la Palatul de Justiţie din Arad, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Tribunalul şi Judecătoria Arad, dar şi Parchetele de pe lângă aceste instanţe. La eveniment a fost invitat şi a participat şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Pe lista personalităţilor care au răspuns „prezent” invitaţiei transmise de către Tribunalul Arad s-au mai aflat reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, un secretar de stat din Ministerul Justiţiei, reprezentanţi ai Curţii de Apel Timişoara, în frunte cu preşedintele Erica Nistor, dar şi Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, în mandatul căruia a fost aprobată investiţia de la Palatul de Justiţie Arad. Pe lângă aceştia, la eveniment au mai participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv ai Prefecturii, Consiliului Judeţean Arad, ai Primăriei, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad.
În ce au constat lucrările desfăşurate la acest imobil? Recompartimentarea şi modernizarea mansardei, modernizarea etajului 2, dar şi montarea unui lift exterior. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 5,4 milioane de lei, iar firma care a câştigat licitaţia, respectiv Amahouse, a reuşit să finalizeze proiectul cu patru luni înainte de termen.
Şi declaraţiile
După cum era de aşteptat, prima care a deschis seria discursurilor a fost Silvia Nădăban, preşedintele Tribunalului Arad. „Este un moment festiv. Judecătorii şi grefierii se mută în casă nouă. Printre altele, unul dintre scopurile acestui proiect se referă la scurtarea proceselor. Prin eliberarea sălilor de la etajul 1 şi mutarea în mansardă, se câştigă spaţiu în care vor fi amenajate săli de judecată. Fiecare judecător va putea să îşi organizeze activitatea şi înfăţişările altfel, având spaţiu disponibil”, a spus Silvia Nădăban.
La microfon a venit şi Gabriela Baltag, reprezentant al CSM, care a spus că „este pentru prima dată când aud de lucrări finalizate înainte de termen. De obicei, suntem obişnuiţi să auzim de prelungiri de termene. Felicit conducerea Tribunalului Arad pentru investiţia realizată”.
La cuvânt a urmat Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiţiei, care a ţinut să felicite colectivul din Arad, pe care l-a dat exemplu. „Un program pilot încercat de Tribunalul Arad, respectiv dosarul electronic, a ajuns lege, urmând să fie implementat în întreaga ţară. Dosarul electronic a fost legiferat deja în noul Cod de Procedură Civilă”, a explicat Cazanciuc.
Un discurs lung
La final, ultimul care a vorbit, şi a vorbit mult de tot, a fost ministrul Tudorel Toader. Spicuind din declaraţiile lui, Toader a spus că „am venit cu plăcere la acest eveniment pentru că magistraţii din Arad reprezintă un etalon la nivel naţional”. Apoi a început să vorbească despre principiul separaţiei puterilor în stat, accentuând faptul că puterea judecătorească este cea mai stabilă dintre ele. „Dintre cele trei puteri ale statului, cea judecătorească este singura stabilă. Magistraţii au pregătire, carieră, profesionalism, spre deosebire de celelelate două puteri care sunt eterogene. Magistraţii dau continuitate şi stabilitate”, a spus ministrul Justiţiei.
Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după inaugurare, Tudorel Toader a reluat laudele la adresa Tribunalului Arad. „În procesul de modernizare a actului de justiţie, nu avem nevoie doar de legi, ci şi de logistică. Am felicitat-o pe doamna preşedinte al Tribunalului Arad pentru această investiţie. Clădirea este funcţională, generoasă şi frumoasă”, a mai declarat ministrul Justiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!