Consilierii locali municipali au decis să prelungească cu 10 ani durata contractului de concesiune dintre Primărie şi FCC Environment România SRL (fosta ASA Servicii Ecologice) pentru activitatea de depozitare/ neutralizare a deșeurilor municipale. E vorba de depozitul amplasat în vecinătatea CET Arad. Prelungirea se face până la până la data de 25 iulie 2032, prin încheierea unui act adiţional la contractul de concesiune.
Istoric
Contractul dintre părţi a fost încheiat în anul 2002, la vremea aceea Primăria punând la dispoziția concesionarului un teren de 16,45 hectare, pentru realizarea amenajărilor necesare atât depozitării/neutralizării deșeurilor (pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire cu 10 ani), cât și a dotărilor auxiliare necesare (rețea de drumuri, platformă tehnologică, stație de epurare a levigatului, cântar-basculă, pavilion administrativ).
În 2004 a avut loc o corecție a suprafeței terenului (o diminuare de la 16,45 la 13,44 hectare. Suprafața destinată efectiv depozitării deșeurilor este de 96.300 mp. Capacitatea de depozitare proiectată a fost de 1.500.800 mc, reevaluată ulterior, la 1.677.800 mc. Potrivit măsurătorilor topografice efectuate în 2018, depozitul are un volum de 1.171.124 mc, urmând ca la închidere să cuprindă 15 sectoare și un volum de 1.723.311 mc.
În 2005, odată cu apariţia Planului Naţional de Management al Deșeurilor, depozitul ASA a fost declarat depozit regional pentru judeţul Arad. În 2009, odată cu demararea proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”, aria de depozitare s-a extins pe întreg judeţul Arad. Aceasta a avut ca efect creșterea cantităților de deșeuri depozitate și implicit diminuarea duratei de viață a depozitului. În consecinţă, ASA Servicii Ecologice a comunicat faptul că sunt necesare ajustări administrative. Printre acestea se numără prelungirea contractului pe o perioadă de 10 ani, îndeplinind astfel cerinţele din Master Planul pentru judeţul Arad.
Justificare
La nivelul anului 2002 se estima că anual se vor depozita cca. 55.000 tone deșeuri, în realitate aceste cantități fiind net superioare. În vara anului 2019, depozitul pentru deșeuri se apropia de nivelul de 75% grad de încărcare. Se estimează că depozitul va ajunge la capacitatea maximă de depozitare în perioada 2023-2024, în funcție de cantitățile de deșeuri aduse pentru depozitare, depinzând și de bunul mers al Stației de compostare și a celei de sortare.
„Cantitățile de deșeuri aduse pentru depozitare au înregistrat o creștere semnificativă, cauzată în principal de închiderea depozitelor neconforme din județ, de intrarea în funcțiune a Sistemului Integrat de Management a Deșeurilor și deci de depozitare în depozitul conform Arad a deșeurilor din întreg județul, de absența colectării selective, de faptul că stația de sortare nu este funcțională, iar cantitățile de deșeuri biodegradabile transportate la stația de compostare sunt la nivelul de 2,8% față de cel prognozat în documentele de atribuire a licitației de delegare a concesiunii acestei stații. Toate acestea determină atingerea capacității maxime de depozitare la un termen mult mai apropiat decât cel estimat inițial. Întrucât spațiul actual de depozitare este insuficient pentru asigurarea funcționării până în anul 2032, concesionarul solicită prelungirea duratei concesiunii cu o perioadă de 10 ani” – arată reprezentanţii Primăriei Arad.
Avantaje
În condițiile extinderii contractului pentru perioada de 10 ani, stația de epurare realizată în 2018 și achiziţia în 2021 a unor echipamente precum: cântar 60t, compactor, buldozer, încărcător frontal (totalizând cca. 1.160.000 euro) se vor amortiza în perioada derulării contractului.
În plus, concesionarul se angajează să facă investiții suplimentare: achiziție teren în suprafață de 10 hectare, în continuarea actualului depozit (în valoare de 800.000 euro), echipamente pentru alinierea la noile reglementări legislative (portal radiații, supraveghere video), cheltuieli ocazionate de elaborarea documentațiilor tehnico-economice, proiectarea și extinderea depozitului și de construire drumuri de acces (toate acestea ridicându-se la o valoare de 1.090.210 euro).
Majorare cu… impact redus asupra populaţiei
Cantitatea previzionată de deșeuri depozitate este de 1.480.193 tone. Rezultă că va fi necesară o majorare a tarifului cu 0,74 euro/tonă. „Autoritatea publică locală nu este nevoită să facă investiții, ceea ce conferă o durată suficientă pentru adoptarea unei strategii privind depozitarea deșeurilor după 2032, iar impactul asupra populației și a celorlalte servicii publice de salubrizare este reprezentat de o majorare cu 0,74 € a tarifului actual, majorare care se poate realiza treptat, astfel încât populația să resimtă cât mai puțin acest lucru” – consideră reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad.
Trimite articolul
XBine ar fi sa se planteze o liziera de cooaci in jurul gropii de gunoi!
In 10 Ani, important e sa fie mai mare ca Aradul, doar santem in UE
Oare de ce e nevoie sa fie un astfel de depozit aproape de zone locuite? Știți ca exista sate care vor suferi de pe urma acestei aberante investiții: oamenii din Livada si Sanleani nu sunt de acord cu acest lucru (aer poluat, mirosuri pestilentiale) si vom face tot posibilul ca sa oprim acest proiect al incompetentilor administratiei aradene.
10 ha cu 800 mii de euro?! La pret de haur🤦♂️
Chiar sunt timpiti decidentii. O fi terenul vreunuia din hoarda lui Falca. pretul este 10 ori a pretului de pe piata.