ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, în ultima şedinţă ordinară din acest an 23 de proiecte de hotărâre vizând supraimpozitarea unor clădiri din Arad.
„În cursul anului 2023, o comisie constituită în cadrul Primăriei municipiului Arad a inventariat starea clădirilor situate în municipiul Arad. În urma acestei inventarieri, s-a constatat că mai multe clădiri se află în stare avansată de degradare, prezintă un pericol și afectează cadrul urban construit” – arată reprezentanţii Primăriei.
Proprietarii clădirilor au primit somaţii prin care li s-a adus la cunoștință obligația ca în termen de 6 luni de la data primirii somației să efectueze lucrările de întreţinere/ îngrijire necesare şi să menţină în continuare clădirea în stare de întreţinere/ îngrijire. La expirarea termenului de 6 luni, Comisia pentru identificarea, evaluarea și stabilirea stării tehnice de fapt a clădirii a verificat dacă proprietarii clădirii au luat măsuri pentru înteținerea/ repararea clădirii. Dacă s-a constatat că imobilul se află în aceeași stare de neîngrijire, comisia a propus, încadrarea clădirii în categoria clădirilor neîngrijite și majorarea impozitului pe clădiri începând cu anul 2024. În funcţie de gradul de degradare, clădirile vor fi supraimpozitate cu până la 500%.
„Impozitul pe clădiri nu va fi majorat dacă proprietarii acestora deţin autorizaţie de construire/ desfiinţare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării clădirii şi au anunţat la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la autoritatea publică locală începerea lucrărilor, până cel târziu la data de 31.12.2023 și realizează lucrările potrivit autorizațiilor de construire” – precizează reprezentanţii Primăriei.
Care clădiri?
Iată care sunt clădirile degradate sancţionate începând de anul viitor, prin decizia CLM.
Trei imobile vor fi supraimpozitate cu 500% – cele situate pe Str. Petru Rareş nr.3, Str. Episcopiei nr.27 şi Str. Muncii nr.1. În cazul altor trei imobile impozitul va fi majorat cu 400%: Str. Dr. Ion Rațiu nr.11, Str. I.R. Șirianu nr.29 şi Str. Dunării nr.85. Tot trei clădiri vor fi supraimpozitate cu 300%: Str. Tribunul Dobra nr.6, Str. Andrei Șaguna nr.102 şi Str. Progresului nr.57A.
Pentru şase clădiri s-a decis majorarea impozitului cu 200%: Str. Tribunul Dobra nr.2, Str. Tribunul Dobra nr.1, Str. Blajului nr.3, Str. P.I. Ceaikovski nr.19, Str. Vicențiu Babeș nr.18 şi Str. Toth Arpad nr.20.
Cele mai multe clădiri – opt – vor fi supraimpozitate cu doar 100%: Str. Tribunul Dobra nr.4, Str. Tribunul Dobra nr.11, Bulevardul Revoluției nr.44, Bulevardul Revoluției nr.91, Bulevardul Revoluției nr.102, Bulevardul Revoluției nr.76, Str. I.R. Șirianu nr.31 şi Str. Adam M. Guttenbrunn nr.131.
Bătălie pentru Revoluţiei 76
Între aceste din urmă clădiri, un caz aparte îl constituie cea situată pe Bulevardul Revoluției nr.76 (chiar vizavi de Primărie). Înainte de votarea proiectului de hotărâre, reprezentantul asociaţiei de proprietari a luat cuvântul în CLM în încercarea de a-i convinge pe aleşi să respingă supraimpozitarea. Acesta a invocat evoluţia economică, pandemia şi „preţurile explodate” în justificarea solicitării sale, dar s-a referit şi la obţinerea greoaie a avizelor. El a precizat că interiorul clădirii – inclusiv podul – e renovat complet, iar exteriorul nu prezintă niciun pericol. Nu a reuşit, însă, să-i convingă pe decidenţi.
Directorul Direcţiei Venituri, Pavel Neamţiu, aspus că legea nu permite acordarea de facilităţi pentru clădirile neîngrijite şi că proprietarii au fost somaţi cel târziu în mai, deci aveau tot timpul să obţină autorizaţiile necesare.
A intervenit şi secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, care a precizat că autorizaţiile de construire pentru reabilitare „se bucură de prioritate zero”. Ea a mai adăugat că „în această speţă s-a ţinut cont de lucrările pe care le-au executat în interior şi în curtea interioară, de aceea supraimpozitarea este doar de 100%.”
Proiectul de hotătâre privind majorarea cu 100% a impozitului pentru clădirea situată în Arad, Bulevardul Revoluției nr.76, începând cu data de 01.01.2024 a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” şi şase abţineri (USR).
USR a spus „pas”
De altfel, aleşii USR s-au abţinut de la votarea tuturor proiectelor de hotărâre vizând supraimpozitarea clădirilor degradate. Florin Stana, liderul de grup, a explicat:
„Din perspectivă personală, observ că acest mecanism are unele rezultate: sunt clădiri cu schele, mai multe decât până acum, pe centru. Însă, în acelaşi timp, consider că nu este suficient, că lipseşte încă implicarea care ar trebui să vină din partea administraţiei. Nu există un program funcţional de asistenţă pentru cetăţenii care poate doresc şi nu au posibilitatea materială să renoveze faţadele. La un moment dat, cei care au disponibilitate materială se vor epuiza şi vor rămâne cei care nu au. Şi, în lipsa unui sprijin concret, funcţional, din partea autorităţilor, acest proces va intra într-un blocaj. Deci nu cred că stăm încă bine… nu stăm rău, se fac paşi… şi acesta e motivul pentru care noi ne abţinem.”
Abţinerile USR nu au avut, însă, rol decisv. Toate proiectele de hotărâre vizând supraimpozitarea au fost aprobate graţie votului pozitiv al PNL, PSD, UDMR şi PMP.
„Pe ultima sută”
Era cât pe ce ca şi clădirea situată pe Bulevardul Revoluției nr.24 să fie supraimpozitată cu 200%, însă înainte de votarea proiectului de hotătâre secretarul municipiului Arad a anunţat că acesta a rămas fără obiect: „Am fost notificaţi că s-au îndeplinit condiţiile pentru evitarea supraimpozitării.”
Trimite articolul
XNoroc ca primaria a rezolvat cu ambrozia de pe terenurile lor ca sa poa sa faca legea…
USR am avut încredere in voi, dar in afara de demagogie și invidie , nu cred ca aveți alte “calități”
De unde NAIBA BANI dacă dați tot felul de LEGI BOLNAVE prin care ne luați pînă și ULTIMII BĂNUȚI puși deoparte pentru așa zise PĂRȚI COMUNE sau TAXE și IMPOZITE SUPRAEXAGERATE și mai PUNEȚI și ANAF-ul pe urmele noastre ca să nu FURĂM. Noi ce mai MÎNCĂM cu ce ne mai ÎNCĂLZIM noi cu ce ne mai ÎMBRĂCĂM .
Aceste 23 nu sunt cele mai degradate cladiri majoritatea sunt mai degradate degeaba spun “expertii” de la primarie, atata ati reusit sa ati facut intr-un an: ati verificat 23 de cladiri, ar trebui sa va dati demisia.
Primaria face discriminare, e plin centrul de sute de cladiri degradate, dar vede doar 23, care probabil deranjează pe baronii galbeni.