Rata de promovare a examenului a crescut de la 76,7% înainte de contestații la 80,1% după rezolvarea acestora, în județul Arad. Rezultatele inițiale arătau că 48 de candidați au fost declarați nepromovați, iar 158 au fost declarați promovați. După ce nemulțumiții și-au contestat notele, iar lucrările acestora au fost reevaluate, au rămas 41 de candidați nepromovați, numărul celor promovați crescând la 165.
Totodată, înainte de contestații, 7 candidați din județul Arad au avut note între 9,5 și 9,99, numărul acestora crescând după contestații la 14. Numărul notelor de 10 a rămas neschimbat – 3.
Și în județele vecine, rata de promovare a examenului a crescut după contestații. În Alba, de la 80,3% s-a ajuns la 83,3%, în Bihor, de la 78,6% s-a ajuns la 81,1%, în Hunedoara, de la 76,7% s-a ajuns la 80,6%, iar în Timiș, de la 76,4% s-a ajuns la 78,5%. La nivel național, de la 76,97% înainte de contestații, s-a ajuns la 79,37% după soluționarea acestora.
Rata de promovare pe țară este reprezentată de procentul candidaților care au medii mai mari sau egale cu 8 în urma examenului de Definitivare în învățământ. Media se calculează din notele la inspecții și pe portofoliu, adunate cu nota la proba scrisă înmulțită cu 7, rezultatul final fiind împărțit la 10.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivare în învățământ dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!