ARAD. Consiliul Local Municipal a aprobat, miercuri, proiectul „Insule ecologice digitalizate – Etapa a II-a”, cheltuielile aferente acestuia și Nota de fundamentare privind necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al investiției, în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3. Managementul Deșeurilor, Subinvestiția I1.B: Construirea de insule ecologice digitalizate.
A fost nevoie de două şedinţe extraordinare – ambele în aceeaşi zi, la interval de câteva ore – pentru ca proiectul să fie aprobat în formă corectă. La prima încercare, Lista amplasamentelor propuse prin proiect pentru insulele ecologice digitalizate conţinea doar 34 de poziţii, nu 98, cum era corect. La a doua încercare, a fost îndreptată această „eroare materială”.
În tot oraşul
Reamintim, anul trecut, Primăria a achiziţionat cu 1,9 milioane de lei (plus TVA), din fonduri proprii, 43 de insule ecologice pentru cartierele Alfa și Confecții. Între timp, una a ars şi au rămas 42. La începutul lunii februarie a acestui an, municipalitatea anunţa obţinerea unei finanţări de 2,4 milioane de euro prin PNRR pentru alte 200 de insule ecologice ce vor fi amplasate în cartierele Aurel Vlaicu şi Micălaca.
Acum, Primăria ne informează că intenţionează să obţină o nouă finanţare pe PNRR (etapa a II-a, care se deschide joi, 20 aprilie): 8 milioane de lei (1,6 milioane de euro) pentru alte 98 de insule ecologice. Acestea ar urma să fie amplasate în şapte zone: Polivalentă-Iuliu Maniu (21), Boul Roşu (13), Pârneava-Aradul Nou (6), Grădişte (5), Sînicolau Mic (5), Podgoria-Piaţa Mihai Viteazul-Gară (43), Vlaicu (5).
200 de apartamente deservite
„Investiția propusă constă în amenajarea unui număr de 98 de insule ecologice supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insulele vor deservi minimum 200 de apartamente fiecare și vor fi amplasate pe domeniul public al Municipiului Arad. Insulele vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare. Astfel vor putea fi colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Datele vor fi agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare” – transmite Primăria.
Locaţii certe
La rândul său, edilul Călin bibarţ face următoarele precizări:
„După cum ştiţi, din banii Primăriei, s-au cumpărat 42 de insule ecologice în Alfa. 200 s-au finanţat prin prima etapă de PNRR, şi acum mai sunt încă 98. Practic, pe o socoteală simplă, sunt 340. Astea sunt cele certe, cu locaţii existente, pe care le-am identificat în oraş. Funcţie de necesităţi şi dacă reuşim să şi respectăm toate prevederile legale ca amplasament – pentru că e nevoie să existe o distanţă minimă faţă de fereastra locuinţelor, să fie într-un anumit loc să nu încurce circulaţia, să fie pe terenul comunităţii, că nu poţi pe proprietatea cuiva fără acordul lui –, vom mai suplimenta. Astăzi, sunt cele care se încadrau din toate punctele de vedere. De aceea astăzi sunt doar 98. Dacă aveam mai multe locaţii certe, clare, veneam cu 150 sau cu 200. Dar, dacă reuşim să mai identificăm şi să corespundă, aşa cum am spus, din punct de vedere al tuturor criteriilor, mai venim pe acest subiect.”
Trimite articolul
XBibi, ia d’aci,”” anul trecut, Primăria a achiziţionat cu 1,9 milioane de lei (plus TVA), din fonduri proprii, 43 de insule ecologice pentru cartierele Alfa și Confecții. Între timp, una a ars şi au rămas 42″” dupa care spui așa, “” După cum ştiţi, din banii Primăriei, s-au cumpărat 42 de insule ecologice în Alfa””. Ups ca una lipsește. Amu ori tu ești tută, ori acesti intitulati ziariști electronici greșesc constant cu informațiile și cifrele. În concluzie tot pe șmecherii și pe jmeneală, ca ne îndatorați tot mai mult cu penenereu asta de kko, în loc sa puneți umărul pentru români. Demisia de buna voie sau referendum ca nu se mai poate cu voi.
Credeam că se vor amenaja ceva zone verzi, după titlu, dar de fapt se înlocuiesc tomberoanele.
O insulă ecologică este un termen pentru a defini la o zonă de teren (nu neapărat o insulă reală) izolată prin mijloace naturale sau artificiale de terenul înconjurător, unde există un microhabitat natural în mijlocul unui ecosistem mai mare diferit.