ARAD. Divergenţele pe tema destinaţiei unui imobil părăsit au dus la pierderea şanselor la un proiect pe fonduri europene. Principalii „jucători” în această poveste sunt Primăria Municipiului Arad şi Inspectoratul Şcolar. Este o poveste mai veche, dar cu final trist pentru imobilul de pe Ardealului 29, din Grădişte. Primarul Gheorghe Falcă a subliniat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Municipalitatea a fost nevoită să retragă un proiect depus pe fonduri europene, din cauza Inspectoratului Şcolar Arad, care nu şi-a dat avizul pentru schimbarea destinaţiei clădirii.
De la capăt
Este vorba despre o clădire în care a funcţionat o sală de sport, cu mulţi ani în urmă. În ultimii cel puţin opt ani, spune primarul, aceasta a fost părăsită, acum fiind năpădită de bălării şi în stare de degradare. „În 2012, Consiliul Local a decis să realizeze un centru de zi pentru îngrijire copii, cu scopul de a preveni separarea copiilor de familie şi pentru prevenirea abandonului şcolar”, spune Gheorghe Falcă. Primăria a depus proiectul la Minister, pentru obţinerea de fonduri europene.
Clădirea este a Municipiului, însă ea fiind dată în folosinţă ISJ, instituţia trebuie să îşi dea avizul. Avizul primit, însă, a fost negativ. Astfel, aleşii locali vor fi chemaţi în cursul săptămânii viitoare să aprobe retragerea proiectului. „Răspunsul primit de la Inspectoratul Şcolar ne arată că nu au nicio preocupare pentru a susţine amenajarea unui centru care oferă copiilor defavorizați servicii de prevenire a separării de părinți, de prevenire a abandonului școlar și sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor lor școlare. Argumentul invocat nu are nicio o susţinere reală, pentru că acea clădire existentă este într-o avansată stare de degradare şi dacă am fi primit aprobare de la inspectorat ar fi trebui să o demolăm. Regretăm blocajul şi dezinteresul inspectorului şcolar general pentru o astfel de investiţie”, a declarat primarul.
Răspunsul Inspectoratului Şcolar Judeţean
Purtătorul de cuvânt al IŞJ Arad, Mariana Tocaciu, a explicat refuzul transmis Primăriei la începutul lunii ianuarie motivând că singura variantă acceptată de IŞJ este cea în care sala respectivă ar fi fost reabilitată pentru a redeveni sală de sport. În acest sens, Mariana Tocaciu a punctat: „În noiembrie 2013, Școala Gimnazială „Aron Cotruș” a făcut o adresă către Primăria Arad pentru o sală de sport pe care să o folosească cei care învață în clădirea de pe strada Ardealului. Ceva mai târziu au renunțat la cerere acceptând și varianta în care clădirea respectivă ar fi devenit centrul de zi pentru îngrijire copii. Pentru a fi schimbată însă destinația clădirii (fostă sala de sport) era nevoie de avizul IȘJ și mai apoi de acordul Ministerului Educației. În două ședințe ale Consiliului de Administrație al Inspectoratului, respectiv în 17 decembrie și 19 decembrie, s-a decis în unanimitate să nu fie acordat avizul conform. Școala are nevoie de sală de sport, așa cum cerea și conducerea școlii, la fel ca și comunitatea. Investiția într-o sală de sport am fi susținut-o și ar fi fost utilă atât școlii, cât și locuitorilor cartierului Grădiște”.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!