O oră a întârziat debutul şedinţei CLM de joi. O oră în care, dacă ţi se întâmpla, conform celor convocate de Primărie şi CLM, să calci pragul sălii Ferdinand, riscai să fi dat afară fără urmă de eleganţă, prin gesturi aproape lipsite de înţeles, de parcă tu ai fi fost de vină că planurile anunţate public nu se potrivesc cu socoteala din târg. Pentru ce o astfel de atitudine negativă? Pentru că se discuta soarta lui Alin Văcean, directorul Filarmonicii. Aleşii locali nu au fost în stare să înceapă şedinţa la ora anunţată pentru că au avut mult de dezbătut în şedinţa pe comisii reunite, despre Alin Văcean şi colegul lor… Cătălin Lazurcă, nimeni altul decât şeful comisiei de cultură a CLM şi cel mai în măsură dintre cei prezenţi în sală să se pronunţe pe un subiect atât de cultural.
Nu ştim ce s-a discutat în şedinţa reunită, nici cât de încinse au fost spiritele, dar ştim că după ea, în şedinţa CLM, toate proiectele care au avut legătură cu directorul Filarmonicii au fost votate, fie în unanimitate, fie cu zeci de voturi „pentru” şi o singură „abţinere”.
Ce ne-au lăsat unii aleşi să înţelegem după ședință? Că atitudinea managerului, dezvăluită în şedinţa pe comisii, a ajuns şi la ochii şi urechile celor care nu văzuseră până acum decât faţa amabilă a lui Alin Văcean.
Cât contează „revelaţia” lor pusă în balanţa convingerilor susţinătorilor înfocaţi ai managerului, greu de spus. Până acum funcţiile importante ale celor din urmă şi poziţiile ocupate la momente decisive în războiul de la Filarmonică au hotărât soarta lui Văcean. Poate că a contat şi credinţa. Se va schimba ceva? Şi dacă da, schimbarea managerului e vreo garanţie că va fi linişte la Filarmonică?
Până să aflăm răspunsul la toate aceste întrebări, vă relatăm că pe masa aleşilor locali, joi, la cele două şedinţe, una reunită, cu uşile închise, alta publică şi decisivă, se afla o sesizare amplă formulată de Alin Văcean. Subiectul principal al sesizării: alesul Cătălin Lazurcă, calităţile sale, capacităţilor sale de evaluare, invidia sa şi… activitatea sa de pe facebook. Ne permitem doar să ne întrebăm dacă colegii lui Lazurcă au citit acest material şi să medităm scurt asupra concluziilor aleşilor.
Avem comisie
Revenind la şedinţe, se pare că încordarea din şedinţa pe comisii reunite a pornit tocmai de la faptul că aleşii au fost informaţi de directorul Filarmonicii că nu-l va accepta în noua comisie pe Cătălin Lazurcă. E posibil ca unii aleşi să fi crezut că în CLM regulile le fac directorii instituţiilor de cultură, de pildă. Ba e posibil chiar ca aleşilor să li se fi sugerat, din locuri de unde sugestiile par literă de lege, că e bine să plece urechea la cerinţele managerului de la Filarmonică. Şi poate chiar aşa a fost. Nu ştim, pentru că totul s-a derulat cu uşile închise.
Ce s-a decis? Ca managerul Filarmonicii să fie reevaluat pentru activitatea sa anuală de alte comisii, mai exact de alţi evaluatori, după ce primii evaluatori au decis prost iar alţii… s-au retras. Cei noi au fost votaţi joi, fără comentarii, de aleşi. Cu tot cu supleanţi. Şi cu tot cu cei care ar putea da verdictul dacă e bună sau nu evaluarea evaluatorilor (adică membrii comisiei de contestaţii). Nu, însă, fără Cătălin Lazurcă.
Scurtă istorie
Vă reamintim că, la prima evaluare, managerul Alin Văcean nu a primit nota care i-ar fi permis să rămână în funcţie. A contestat însă acest fapt, iar comisia de reevaluare a revenit asupra deciziei, acceptând contestaţia lui Văcean. Motivele vi le vom prezenta într-un alt material.
S-au votat joi cu unanimitate de voturi proiectul privind modificarea şi completarea Hotărârii CLM Arad nr. 97/2015 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării anuale a managementului la Filarmonica de Stat Arad, cu modificările şi completările ulterioare, şi proiectul cu privire la modificarea HCL Arad nr. 96/2015 privind constituirea Comisiei de evaluare a managementului la Filarmonica de Stat Arad şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor pentru anul 2014, cu modificările şi completările ulterioare. Modificări care s-ar putea să nu schimbe, în fapt, nimic.
The show must go on
Ca atare, „show must go on”. Până când şi câţi showmani există în acest război? Totul, într-un număr viitor. Până atunci, să înceapă a doua evaluare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!