ARAD. O singură expertiză mai stă între momentul de faţă şi momentul în care dosarul retrocedării satului Nadăş va ajunge în instanţă. Potrivit surselor noastre, în perioada imediat următoare va începe expertiza criminalistică asupra documentelor aduse de familia Colţeu în instanţă, documente pe baza căruia familia respectivă a primit (prea uşor) o moştenire ce se ridică la peste 20 de milioane de euro, mai precis întreg extravilanul satului Nadăş, dar şi parte din intravilan. Testamentele şi codicilele care au stat la baza retrocedării Nadăşului vor ajunge pe mâna experţilor de la Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Timişoara din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. Aici experţii vor stabili dacă, într-adevăr, documentele prezentate de familia Colţeu în instanţă sunt falsuri, dacă semnăturile aparţin altcuiva decât Ecaterinei Mairovitz.
Pentru că, potrivit surselor noastre, multe semnături de pe diferite documente par a fi false, lucru confirmat de expertize grafologice solicitate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Semnăturile care ar fi aparţinut Ecaterinei Mairovitz, că vorbim despre semnăturile date pe testamente, pe codicile sau pe actele notariale, sunt false. Altcineva ar fi semnat în locul ei”, ne-au spus sursele noastre.
În ceea ce priveşte expertizele ce vor fi realizate la Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Timişoara, acestea se referă la stabilirea autorului unei semnături, stabilirea autorului unor modificări grafice, stabilirea autorului unor adăugiri grafice, stabilirea modului de contrafacere a semnăturilor, dar şi stabilirea autenticităţii documentelor, descoperirea falsului realizat prin diferite metode sau stabilirea modalităţii de falsificare sau de contrafacere a documentelor. Cel mai probabil, expertiza şi, ulterior, întocmirea rechizitoriului va dura aproximativ 2-3 luni. Aşa că, cel mai probabil, dosarul va ajunge în instanţă prin ianuarie-februarie 2015, procesul urmând să se desfăşoare la Curtea de Apel Timişoara.
Tupeu de Colţeu
În timpul în care procurorii DNA adună probe peste probe şi pregătesc deferirea în faţa justiţiei a familiei Colţeu şi a celor care i-au ajutat pe „moştenitori” să ajungă în posesia unei averi colosale, cei din familia Colţeu au alte preocupări. Mai precis, ei vor să intre din nou în pădure şi să defrişeze copacii pentru a-i vinde. ITRSV Oradea a emis un ordin care suspendă activitatea Ocolului Silvic Privat Nadăş. Practic, în baza acestui ordin, orice tăiere sau comercializare a lemnului din pădurea Nadăşului este interzisă. Deoarece au rămas fără principala sursă de venit, cei din familia Colţeu au atacat ordinul la Tribunalul Arad. Însă judecătorii de aici au respins cererea „moştenitorilor” de anulare a ordinului emis de ITRSV. Între timp, Direcţia Silvică Arad a preluat în administrarea pădurea Ocolului Silvic Privat Nadăş şi a descoperit cantităţi uriaşe de lemn care a fost tăiat şi vândut ilegal. Cu toate acestea, tupeul familiei Colţeu nu pare să aibă limite. Deşi Direcţia Silvică a descoperit ilegalităţile din pădure, familia a atacat din nou ordinul ITRSV. De această dată, a fost înaintat recurs faţă de sentinţa emisă de Tribunalul Arad. Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au amânat primul termen de judecată şi au stabilit un nou termen pentru data de 12 septembrie. Cu un tupeu fără margini, familia Colţeu vrea ca, prin sentinţă judecătorească, să intre din nou în pădure şi să răpună copacii care au (mai) rămas în picioare după măcelul prin care au trecut deja.
Descinderi şi percheziţii
În luna februarie a acestui an procurorii DNA au descins la Ocolul Silvic Privat Nadăş, la domiciliile membrilor familiei Colţeu şi la două birouri notariale din Arad de unde au adunat zeci de saci plini cu documente. Anchetatorii au indicii şi probe care indică faptul că extravilanul satului Nadăş a fost retrocedat abuziv, în acest sens fiind deja puşi sub acuzare un judecător de la Judecătoria Ineu şi un notar public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!