ARAD. Incredibil, dar adevărat. Deşi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anchetează modul în care familia Colţeu a intrat în posesia a peste 8.700 de hectare de pădure, teren agricol şi păşune, moştenitorii continuă să câştige în instanţă terenuri, dar şi clădirile construite pe aceste terenuri, construcţii ce aparţin locuitorilor Nadăşului. Un ultim proces de acest gen s-a finalizat (cum altfel?) la Judecătoria Ineu, instanţa de aici aprobând noi cereri de retrocedare solicitate de familia Colţeu. Practic, procesul a început în anul 2012.
La acel moment familia moştenitoare solicita pământ pe care sătenii, se pare, aveau cărţi funciare. Însă un expert topografic, cam acelaşi care participă la toate procesele familiei Colţeu, a susţinut, în urma unor aşa-zise măsurători, că terenurile şi casele sătenilor se află pe CF-urile moştenitorilor. Iar CF-urile sătenilor prin care demonstrau că deţin terenurile şi construcţiile deveneau nule, dispăreau în neant. Bineînţeles că Judecătoria Ineu, prin judecătorul Aurel Tripa, condamnat pentru trafic de influenţă, a acceptat solicitările familiei Colţeu şi i-a împroprietărit pe aceştia. A urma un recurs judecat la Tribunalul Arad, recurs ce casa, în parte, sentinţa. Practic, magistraţii arădeni au admis recursul în ceea ce priveşte clădirile existente, care nu au intrat în proprietatea familiei Colţeu. Ca atare, dosarul a fost trimis spre rejudecare. Însă, surpriză, Judecătoria Ineu le-a dat câştig de cauză moştenitorilor şi au stabilit nişte despăgubiri mizere pentru oamenii care, cel mai probabil, vor fi evacuaţi din case.
„Cu toate că, la Judecătoria Ineu, am solicitat suspendarea procesului pe motiv că retrocedările sunt obiectul unei anchete DNA, magistraţii au refuzat acest lucru. Am anexat chiar şi o adresă a DNA în acest sens, dar degeaba”, a spus avocatul Stelian Lupu, cel care i-a reprezentat pe nădăşeni în proces. Judecătorii de la Ineu au stabilit că una dintre „victimele” familiei Colţeu va primi 13.600 de lei (!!!) pentru a renunţa la casă. Practic, potrivit sentinţei, dacă moştenitorii vor plăti suma respectivă, nădăşeanul va fi obligat să evacueze locuinţa, că vrea sau nu vrea. Acesta, însă, poate fi considerat cazul fericit din proces. Pentru că un alt locuitor al Nadăşului nu va primi absolut niciun leu despăgubire pentru locuinţa care, potrivit magistraţilor, se află pe terenul familiei Colţeu.
Vine recursul
La fel ca şi la prima sentinţă emisă de Judecătoria Ineu, nădăşenii vor să atace cu recurs această nouă decizie a magistraţilor. „Vom înainta recurs la Tribunalul Arad faţă de această nouă sentinţă. Aici vom cere, totodată, şi suspendarea procesului, la fel ca la Ineu. Cu adresa primită de la DNA prin care se dovedeşte faptul că a fost începută urmărirea penală împotriva familiei Colţeu sperăm să reuşim suspendarea procesului măcar la Arad, dacă la Ineu nu s-a putut”, a spus Stelian Lupu. Acum toate speranţele nădăşenilor care sunt în pericol de a fi evacuaţi din case stă în judecătorii Tribunalului Arad care, prin sentinţa lor, ar putea anula ceea ce, la prima vedere, pare o nedreptate făcută sătenilor.
Anchetaţi de DNA
Modul în care familia Colţeu a intrat în posesia unei averi de peste 20 de milioane de euro este anchetat, în prezent, de către DNA. Procurorii au indicii care relevă faptul că, în baza unor infracţiuni de corupţie, au fost emise sentinţe judecătoreşti care au dat câştig de cauză aşa-zişilor moştenitori. Cercetarea este continuată şi în prezent, fiind verificate mii de documente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!