Istoria se repetă vară de vară la Bocsig şi în comunele din împrejurimi: pe perioadă caniculară şi secetoasă, oamenilor le este raţionalizată apa potabilă şi pot să pornească robinetul doar câteva ore pe zi. August 2021 – presiune scăzută, câteva ore pe zi, a apei potabile. Iulie 2024 – presiune scăzută, câteva ore pe zi, a apei potabile. August 2021 – promisiuni de rezolvare a crizei. Iulie 2024 – promisiuni de rezolvare a crizei. Timp de trei ani, cei responsabili nu au făcut decât să îşi reînoiască promisiunile. Şi cam atât. Oamenii din zona Bocsigului au rămas tot fără apă, în plină vară. Dar să vedem ce spun astăzi, la ani de zile distanţă de la emiterea altor promisiuni, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad şi cei ai Companiei de Apă Arad, societate aflată în subordinea CJA. „Rezolvăm criza apei de la Bocsig”, anunţă, triumfător, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, în cadrul unui comunicat de presă.
„La Consiliul Județean s-a convenit, astăzi, soluția la criza apei, de la Bocsig. La ședința de lucru au participat primarul comunei, Teodora Abrudean, conducerea Companiei de Apă și conducerea Consiliului Județean. Discuțiile au fost determinate de nevoia creșterii presiunii apei de la rețea, pentru care este necesară forarea unor puțuri noi și realizarea unui rezervor”, au anunţat cei de la CJA, care spun că în modernizarea reţelei se va implica şi instituţia judeţeană. „Îi înțeleg pe oameni și le dau dreptate, este nevoie de o soluție pe termen lung, care rezolvă definitiv problema. Am cerut Companiei de Apă să analizeze urgent realizarea unei investiții la Bocsig, care să pună punct crizei apei”, a spus Iustin Cionca.
Acesta a mai completat cu faptul că, în vederea realizării noilor foraje necesare la Bocsig, se vor realiza exproprieri pe terenurile vizate sau, după caz, terenurile vor fi cumpărate pe amplasamentele identificate de Compania de Apă.
„Căutăm soluții pentru achiziționarea a trei terenuri pe care se vor fora două noi puțuri și un rezervor. Pe bună dreptate, oamenii sunt supărați și au nevoie de o soluție urgentă și concretă. Am identificat terenurile necesare, zilele acestea contactăm proprietarii”, a declarat primarul Bocsigului, Teodora Abrudean.
„De la Bocsig se alimentează acum și comunele Beliu, Hășmaș, Craiva și Archiș, dintr-un singur rezervor, de 500 metri cub, insuficient. De aceea, am restricționat furnizarea apei, pentru că este nevoie de câteva ore pe zi, pe perioada secetei, pentru refacerea rezervei de apă. La Bocsig avem patru foraje de medie adâncime, 60 de metri fiecare, dintre care unul are probleme și funcționează cu intermitențe. Nu este suficient. Până la sfârșitul anului vom finaliza primul foraj nou”, a declarat directorul Companiei de Apă, Vasile Borha.
Aproape la indigo
Dacă ne întoarcem în timp, în urmă cu trei ani de zile, oamenii din zonă primeau aceleaşi promisiuni: două foraje şi un bazin care să elimine problemele alimentării cu apă a miilor de oameni din zonă. Şi în vara lui 2021, localnicii din comunele Bocsig, Beliu, Hășmaș, Craiva și Archiș primeau apă doar câteva ore pe zi. La momentul respectiv, primarii erau foarte vehemenţi şi se plângeau că se simt abandonaţi de cei care administrează furnizarea apei potabile. „Așa cum am tot explicat, cantitatea de apă, capacitatea rezervoarelor și a pompelor este aceeași de câțiva ani, însă a crescut numărul de branșamente și al instalațiilor de picurare”, spunea, la momentul respectiv, Teodora Abrudan, primarul din Bocsig. Cornel Popa, primarul din Hăşmaş, era chiar şi mai radical: „Este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu! Noi primim apa doar de la 6 la 9 dimineaţa, dar sunt zile în care nu curge deloc. Oamenii sunt disperaţi şi mă bombardează cu telefoane, eu sunt nevoit să le spun că nici eu nu am apă. Cei de la uzină ne aburesc de ani de zile că vor face investiţii în foraje noi, dar fără să facă ceva concret”.
Tot atunci, Compania de Apă transmitea: „Compania de Apă Arad depune eforturi pentru a identifica soluții în zonele afectate de secetă, unde rezerva de apă din sol este limitată. În unitățile administrativ-teritoriale UAT Beliu, UAT Bocsig, UAT Craiva și UAT Hășmaș, în perioadele secetoase, este nevoie de refacerea rezervei în bazinele de înmagazinare. În localitățile aparținând de aceste UAT–uri există întreruperi de apă, tocmai pentru refacerea rezervei de apă. În zonele respective sunt în curs de identificare și stabilire suprafețe de teren în vederea forării de noi puțuri”.
Rămâne de văzut dacă acum, după trei ani, se va şi acţiona sau se va rămâne la stadiul de promisiune.