Arad. Încă o rectificare de buget şi alte câteva sume mutate de la un capitol bugetar la altul. Consilierii municipali sunt chemaţi să rectifice joi bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2014, modificările fiind propuse de Primărie în baza mai multe cereri venite de la Serviciului Edilitar – Compartimentul Mediu, Serviciului Evidenţă Domeniu Public, Biroul Activităţi Culturale, Serviciului Evidenţă Domeniu Public, dar şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, de la Grădiniţa cu Program Prelungit “Palatul Fermecat”, de la Poliţia Locală, Teatrul Ioan Slavici sau Spitalul Clinic Judeţean. Pe scurt spus, cereri de finanţare a unor investiţii sau acţiuni venite de la mai toate serviciile şi instituţiile subordonate Municipalităţii. Şi cel mai probabil, aşa cum este deja obliceiul, alte cereri vor intra în rectificare pe ultima sută de metri, mai exact joi, la ora votului. Acestea din urmă vor fi propuse de consilieri ca amendamente şi vor trece. Vorbim, desigur, de amendamentele formulate de consilierii Puterii.
Sumele puse în joc acum sunt mici dar acoperă o mare parte din domeniile aflate în grija Primăriei. Justificarea rectificării se găseşte şi ea în proiect: aici se vorbeşte de sumele defalcate din TVA, ca urmare a rectificării bugetului de stat, despre necesitatea redistribuirii între ordonatorii de credite a creditelor bugetare aprobate la cheltuieli de personal, urmare a avizului acordat de către Inspectoratul Scolar Judeţean Arad, despre necesitatea modificării Programului de investiţii aprobat pe anul 2014 cu finanţare din excedentul bugetar, respectiv din bugetul anual, despre necesitatea efectuării unor reparaţii curente la capitolul de Învăţământ, Sănătate, Cultură şi fond locativ.
Unde merg banii?
De pildă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Arad a solicitat 200 mii lei pentru amenajarea curţii interioare, urmare a finalizãrii lucrãrilor de canalizare menajeră în locaţia Piaţa Mihai Viteazul. Tot la rectificare se propune introducerea în buget a sumei de 1.784 mii lei, reprezentând drepturi salariale acordate la capitolul Învăţământ în baza unor sentinţe judecătoreşti, în timp ce Grădiniţa PN 18 ar urma să primească după vot 300 mii lei pentru reparaţii interioare şi achiziţie dotări.
Se vor aloca 150 mii lei pentru lucrări de remediere avarii şi reparaţii diverse la Fond locativ, spaţii cu altă destinaţie şi clădiri ale administraţiei. 715 mii lei ar urma să ia drumul lucrărilor de investiţii cu documentaţie aprobată în anul 2013, reprezentând “Construcţie clădire relaţii cu publicul şi registratură” (550 mii lei) şi “Refuncţionalizare clădire arhivă” (165 mii lei), la DDAC, în timp ce Teatrul Ioan Slavici ar urma, tot ca efect al rectificării de joi, să primească 100 mii lei pentru realizarea unor reparaţii curente la scena sălii mari.
Şi Cinematograful Arta va primi, dacă votul va merge în acest sens, 200 mii lei pentru reparaţii curente la acoperiş, înlocuire tâmplărie, înlocuire pardoseală, reparaţii interioare şi reparaţii sistem de încălzire. Iar alte sume de bani, cei drept, toate mici, vor lua drumul altor cereri adresate executivului local.
Influenţe bugetare
Conslierii vor aporba, joi, influenţele asupra alocaţiilor bugetare aprobate în bugetul local şi bugetul instituţiilor şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi influenţele asupra creditelor de angajament aprobate în bugetul local. Totodată va fi aprobată, cu siguranţă, şi Execuţia Bugetului local de venituri la data de 30 iunie 2014, dar şi Execuţia Bugetului local de cheltuieli la data de 30 iunie 2014 şi execuţiile creditelor externe la aceeaşi dată, a fondurilor externe nerambursabile – venituri, a fondurilor externe nerambursabile – cheltuieli, a bugetului de venituri proprii şi subvenţii – venituri, tot la data de 30 iunie, şi a bugetului de venituri proprii şi subvenţii – cheltuieli, la aceeaşi dată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!