Arad. Semnătură pe 11,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane sunt bani nerambursabili primiţi de la Uniunea Europeană. Este vorba de un nou contract de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Arad, semnat miercuri, 5 noiembrie, la Primăria Arad, între instituţie şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Actele vorbesc, în fapt, de cererea de finanţare cu numărul 3, cerere onorată, şi prin intermediul căreia, conform reprezentantului ADR Vest, Miruna Vitcu, vor fi reabilitate un număr de 8 blocuri. Obiectivele acestei noi lucrări au fost şi ele expuse în cadrul conferinţei de presă organizată în jurul semnării contractului: sporirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire, aferent clădirilor reabilitate termic, şi realizarea unei economii anuale de energie pentru încălzire mai mare cu 40%. La final de contract, care a fost semnat pentru 14 luni, vor fi reabilitate termic şi se vor bucura de tot confortul 546 de apartamente din opt blocuri: Z4, scările A, B şi C, de pe strada Poetului, Z6, scările A, B şi C, de pe aceeaşi stradă, blocul V3, de pe Calea 6 Vânători, A50, de pe strada Stupilor, A21, de pe Aleea Saturn, Z8, de pe strada Fulgerului, 2B, scările A, B şi C de pe Aleea Predeal şi blocul U2, Piaţa UTA.
„În acest moment, Primăria Arad a semnat cel mai mare pachet de finanţări pentru reabilitarea de blocuri din România. Totul, în condiţiile în care am fost prima municipalitate din ţară care a semnat un astfel de contract”, a precizat, din start, miercuri, primarul Gheorghe Falcă. Acesta a mai spus faptul că angajaţii Primăriei lucrează intens la astfel de proiecte pentru ca pe structura 2014-2020 să fie pregătiţi cu toţii să acceseze fondurile de atunci şi să reuşească „să creştem confortul arădenilor şi odată cu aceasta şi să înfrumuseţăm imaginea Aradului”.
18 blocuri, per total
Până în acest moment, pe cele trei cereri de finanţare deja semnate s-au primit 6 milioane de euro (cererea nr. 3 a fost de 2,6 milioane de euro), în calculele reabilitării termice intrând, până acum, 18 blocuri. Pe cererea nr. 4 se regăsesc 2 asociaţii iar pe cererea cu numărul 5 alte 16 asociaţii. 70 de studii de tip DALI au fost deja finalizate în acest sens, iar pentru anul 2015 au fost identificate deja alte 60 de blocuri care ar putea intra în această procedură de reabilitare. Mai mult, edilul local susţine că cele mai multe dintre cele 60 de blocuri sunt pe arterele principale de circulaţie din Arad, fapt care, la final de investiţii, va duce şi la schimbarea în bine a imaginii oraşului. Consilierii locali vor avea, potrivit alesului Ovidiu Moşneag, prezent şi el la semnarea contractului, rolul de a mediatiza acest program şi de a determina cât mai multe asociaţii să se înscrie la reabilitare termică pentru a schimba gradul de confort al arădenilor şi imaginea oraşului.
Care sunt lucrările vizate
Lucrările care se execută în acest program de reabilitare, în care 60% din bani vin de la Uniunea Europeană şi Guvern, 20% de la Primăria Arad şi 20% de la asociaţiile de proprietari (beneficiarele finale ale proiectului), se referă la termoizolarea clădirii, înlocuirea geamurilor existente cu geamuri termopan, hidroizolarea acoperişului, închiderea balcoanelor, reabilitarea instalaţiilor din subsol, reabilitarea planşeului. Reprezentanţii Primăriei au promis că vor face public, săptămâna viitoare, costul aproximativ al reabilitării pentru proprietarii apartamentelor de bloc, acesta variind potrivit calculelor noastre între 350 şi 1000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!