Arad. Nici un leu în plus. Nici o corvoadă, de ani de zile. Norocoşii sunt chiriaşii Primăriei care s-au trezit, la cerere ce-i drept, cu prelungirea contractelor de închiriere cu încă un an, fără majorări de tarife. E vorba de contractele de închiriere pentru spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă prelungite din iniţiativa Primăriei Arad în baza raportului Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Direcţiei Patrimoniu şi la cererea chiriaşilor. Aleşii au votat înainte de finalul anului 2013 „prelungirea contractelor de închiriere ajunse la termen, cu o perioadă de 1 an, pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, acelor chiriaşi care au solicitat, folosesc efectiv spaţiile şi care sunt cu chiria achitată la zi”. În proiectul care a trecut de consilierii local se mai arată că „în actul adiţional se va înscrie clauza: <contractele de închiriere prelungite conform art. 1 încetează înaintea împlinirii termenului de 1 an, în cazul restituirii imobilului în baza Legii nr. 10/2001 sau a vânzării în condiţiile Legii nr. 550/2002>”.
Şi tot în proiect, dar de această dată în expunerea de motive, se indică faptul că actul a fost conceput la cererea chiriaşilor, cerere care vorbea de „prelungirea termenului de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă”. Mobilizarea a fost cu atât mai mare cu cât majoritatea contractelor de închiriere pentru spaţiile de acest gen aflate în proprietatea Primăriei Arad expirau la 31.12.2013. Este vorba de spaţiile deţinute de către asociaţii, fundaţii, O.N.G. – uri, instituţii publice, societăţi comerciale, societăţi pe acţiuni, fiind necesară ca atare adiţionarea contractelor de închiriere.
Motivaţia Primăriei
Reprezentanţii Primăriei Arad şi-a găsit şi scuza pentru care, ca şi în anii anteriori, aceste contracte nu au fost modificate ci doar prelungite, explicaţie indicată în raportul de specialitate ce a însoţit proiectul de hotărâre: faptul că acestea este un mod bun de gestionare a spaţiilor până la identificarea unei alte soluţii şi nu au existat niciodată probleme cu eliberarea spaţiilor atunci când aceasta s-a impus. Şi, poate cel mai important motiv în viziunea Primăriei, pentru care aceste contracte au fost prelungite la foc automat, este faptul că spaţiile neînchiriate se degradează vâzând cu ochii. „Până la un alt mod de gestionare al acestor spaţii, respectiv restituirea către proprietar a celor notificate în baza Legii nr. 10/2001, fie vânzarea acestora conform prevederilor Legii nr. 550/2002, este necesară gestionarea acestora şi încasarea chiriei. Toate contractele şi actele adiţionale încheiate în ultimii 6 ani au prevăzută clauza de eliberare a spaţiului, la data predării către proprietar a spaţiilor, clauză însuşită şi acceptată de către toţi chiriaşii. Întrucât şi în anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 s-au predat spaţii comerciale închiriate foştilor proprietari, fără a exista nici o problemă de eliberare, deoarece în actul adiţional fusese înscrisă clauza precizată mai sus, propunem continuarea acestui mod de gestionare, care şi din punct de vedere tehnic şi din cel al pazei este benefic, întrucât spaţiile neînchiriate în general se degradează şi se devalizează”, se arată în raportul de specialitate care a însoţit proiectul.
Totul despre spaţii
Într-un număr viitor al ziarului nostru vă vom prezenta sumele pentru care Primăria îşi închiriază spaţiile pe care le are în proprietate (în marea lor parte pe centrul Aradului), locaţiile neînchiriate şi momentul de la care contractele de închiriere au fost doar prelungite mot-a-mot.
Citiți principiile noastre de moderare aici!