ARAD. Arădenii care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni în primele 3 zile ale lunii aprilie, pentru a beneficia de decontarea sumelor pe luna martie, vor trebui să revină la Primărie. Și asta pentru că, la momentul depunerii cererilor, exista metodologie doar pentru decontarea cheltuielilor cu hrana, nu și a cheltuielilor cu cazarea. Oamenii au fost îndemnați să completeze pe cererea pentru hrană și solicitarea costurilor cu cazarea, în speranța că ISU va deconta ambele sume. Nu este cazul însă, pentru că Guvernul a stabilit, în cele din urmă, și normele metodologice pentru cazare, care însemnă alte formulare, alte declarații de completat și de depus.
Prin urmare, cei 26 de arădeni care au depus cererile pentru hrană și doresc să deconteze și cazarea refugiaților ucraineni, trebuie să completeze și să depună noile documente. Cum solicitările se fac în primele trei zile ale lunii, pentru luna precedentă, cel mai probabil vor primi sumele aferente lunii martie abia în luna mai.
Reamintim că, în 23 martie 2022, Guvernul a aprobat OUG nr. 28, prin care românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina pot să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, şi anume 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor achita sumele prevăzute în situaţiile centralizatoare transmise de primării în zece zile lucrătoare.
La camera 5 sau online
Primăria Municipiului Arad aduce la cunoștința cetățenilor care găzduiesc refugiați ucraineni „că au apărut normele metodologice de decontare a cheltuielilor cu cazarea acestora. Măsura a fost adoptată vineri 8 aprilie 2022, astfel că sumelor care au fost primite de la stat pentru hrană li se vor adăuga cele pentru cazarea refugiaților din Ucraina. Vă reamintim faptul că Primăria Arad preia cereri pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățenii străini sau apatrizi proveniți din zona de conflict (Anexa 1 și Anexa 3 la Hotărârea Guvernului nr. 336/2022 se află pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Arad), în primele 3 zile lucrătoare ale lunii, pentru luna anterioară. Cererile se depun la camera 5 din Palatul Cenad, Bd. Revoluției, nr 73, precum și online, la adresa de e-mail pma@primariaarad.ro. Solicitările pentru decontare vor fi însoțite de o declarație pe proprie răspundere (Anexa 2 la Hotărârea Guvernului nr. 336/2022), precum și de copia actului de identitate al solicitantului și de documentele care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele de mai sus.”
Solicitantul are posibilitatea de a opta pentru încasarea sumei în numerar sau prin virament bancar. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență va achita sumele prevăzute în situațiile centralizatoare transmise de Primăria Municipiul Arad în termen de 10 zile de la primirea acestora.
Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon: 0257/252 264, respectiv 0784/272527.
La primării
În județ, cererile se depun la sediul primăriei unității administrativ-teritoriale pe raza căreia locuiesc solicitanții.
Model cerere privind decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților
Model declarație pe proprie răspundere privind decontarea cheltuielilor pentru hrană si cazare refugiați
Trimite articolul
X1.suma de 20 de lei abia ajunge pt un meniu de pranz de persoana la o firma de catering
dar seara si dimineata ce le dai sa manance ?
2. exista garantia ca cele declarate de unii gazduitori vor corespunde cu realitatea in toate cazurile? cine le verifica si cum?
3.Asta asa ca fapt divers………… hai pa!
Au luat plasa !