Ştiţi ce am auzit? Că se pregăteşte un proiect de demitere a managerului Alin Văcean pe motive de imagine. Aşa spun cei de la Primărie. Ştiţi de când am auzit acest lucru? De vreo două luni. Dar vestea (cu titlul de bârfă încă) a revenit mai abitir după videoclipul care a făcut furori pe facebook, un videoclip din vacanţa directorului Filarmonicii de Stat Arad. Se spunea în acea perioadă că managerul va fi demis în prima şedinţă CLM din acest an. Ei bine, nu.
În prima şedinţă a anului, managerul Alin Văcean a dorit să-şi impună punctul de vedere în singura chestiune care îl durea: bugetul Filarmonicii de Stat Arad. A depus o sesizare pe 26 ianuarie, o alta pe 27 ianuarie, iar pe 27 ianuarie (!), la momentul votării bugetului, sesizarea care viza tocmai bugetul a fost amendată. Cum s-a procedat? A avut câştig de cauză Văcean? A întreprins executivul ceva împotriva directorului Filarmonicii?
Iată ce s-a întâmplat: s-a votat în unanimitate singurul amendament negativ, care impunea tăierea unor sume de bani. Dar pe cât de radical părea amendamentul cu pricina, pe cât de împotriva managerului Filarmonicii, pe atât de pe placul acestuia s-ar putea dovedi, pe viitor, modificarea cu pricina. Depinde de ce mişcări ulterioare vor face cei din executiv şi dacă managerul Văcean va fi ţinut pe mai departe în braţe.
Dar haideţi să vedem ce propunea amendamentul cu pricina. „Se elimină din calendarul acţiunilor cultural-artistice şi sportive pe anul 2016 poziţiile: Festivalul internaţional de muzică americană şi jazz, ediţia a IV-a şi Open Air 2016 şi se majorează cu suma de 310.000 lei rezerva bugetară”. A fost sigurul amendament „pe minus” din toate cele 37 pe care le-au supus la vot aleşii locali. Dacă toate celelalte amendamente propuneau să se ia bani din bugetul local pentru a se suplimenta diferite acţiuni sau a se crea poziţii noi în buget, amendamentul în cauză cerea să fie tăiate două acţiuni ale Filarmonicii de Stat din Arad şi sumele aferente celor două evenimente.
Care era justificarea sigurului amendament negativ din lista întreagă de amendamente binevoitoare? Faptul că „în Calendarul acţiunilor cultural-artistice şi sportive pe anul 2016, propus de către Centrul Muncipial de Cultură Arad pentru a fi organizate în anul 2016, s-au introdus datorită unor erori materiale două acţiuni care se regăsesc într-o formulă asemănătoare prevăzute deja în calendar”. Cu alte cuvinte, banii şi acţiunile au fost tăiate, spune Daniela Pădurean Andreica, directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad, cea care a semnat referatul prin care se cerea eliminarea celor două acţiuni, pentru că erau deja prevăzute altundeva.
Pentru sau împotrivă?
Aleşii au votat în unanimitate eliminarea Festivalului internaţional de muzică americană şi jazz, cu suma aferentă lui (240.000 de lei) şi a Open Air cu suma dedicată acestei acţiuni (70.000 lei). Dar au votat împotriva managerului Alin Văcean sau pentru? Directorul instituţiei de cultură reuşise să strecoare pe masa de vot a aleşilor, înainte de acest moment, o sesizare în care făcea referire la toate „nedreptăţile” care i-au fost pregătite de executiv în acest an. Ba, mai mult, a strecurat nu mai puţin de două sesizări, ce-i drept, aproape identice, dar grupate pe 2, respectiv 3 pagini, una depusă în 26 ianuarie, cealaltă în 27 ianuarie, la momentul votului bugetului pe 2016.
Sesizarea dublă venită de la managerul Filarmonicii vorbeşte, în primul rând, de faptul că din proiectul de buget lipseşte programul acţiunilor culturale ale instituţiei pe 2016, cu toate că programul acţiunilor culturale ale teatrului şi centrului municipal se regăsesc acolo. Tot acolo, se arată că două dintre acţiunile culturale propuse de Filarmonică – cele enunţate mai sus – se regăsesc surpinzător în calendarul cultural al Centrului Municipal de Cultură Arad, „instituţie care are, printre artibuţii, şi pe cea de coordonare a activităţii instituţilor de cultură subordonate municipalităţii arădene – teatrul şi filarmonica – nicidecum de organizare a festivalurilor gândite şi puse în practică de respectivele instituţii”. Alin Văcean se plânge în sesizare de „omisiuni majore în ceea ce priveşte sumele ce urmează a fi alocate pentru anul 2016, omisiuni care afectează grav activitatea instituţiei”. Şi se mai plânge de faptul că din bugetul ce se intenţionează a fi alocat în acest an Filarmonicii de Stat Arad sunt eliminate complet absolut toate proiectele acestei instituţii fapt ce ar duce la încălcarea gravă a contractului de management pe care managerul l-a semnat cu executivul.
La final, managerul cere „reanalizarea urgentă a proiectului de buget şi alocarea către Filarmonica de Stat a fondurilor necesare pentru buna desfăşurare a activităţii”.
Dacă plângerile lui Văcean nu au fost ascultate, atunci e clar că amendamentul a fost împotriva lui. Dacă însă executivul a introdus, fără a face public, programul acţiunilor instituţiei în buget, atunci singurul lucru care l-a făcut amendamentul cu pricina a fost ca cele două acţiuni să nu fie finanţate de două ori. Şi cam atât.
Potrivit consilierului liberal, Sergiu Bîlcea, cel care a propus amendamentul, decizia de a tăia cele două acţiuni din buget a fost luată ca urmare a dublării finanţării unor acţiuni, dar şi datorită comportamentului managerului instituţiei de cultură. Până când executivul va lua o decizie cu privire la viitorul lui Alin Văcean pe fotoliul Filarmonicii, mai spune consilierul, acesta va avea la dispoziţie doar un buget prin care să acopere cheltuielile de funcţionare. Nimic mai mult.
Executivul, pus pe treabă?
În tot acest timp, executivul declară din nou, sus şi tare, că s-a mobilizat în privinţa scandalului Văcean. Chiar şi la ultima şedinţă CLM, cea de vineri, 5 feburarie, problema Văcean a revenit în actualitate iar viceprimarul Bognar Levente a precizat că imediat după CLM va avea loc o şedinţă a comisiei de cultură pentru a vedea care e modalitatea ca Aradul să scape de managerul Văcean. Mâine e o nouă şedinţă CLM, dar pe ordinea de zi nu se găseşte vreun proiect de demitere a lui Văcean ci unul care va stabili cine va face parte din comisia de evaluare a activităţii managerului pe 2015. Pentru noi, care am mai trăit să vedem o astfel de comisie şi anul trecut, comisie ce şi-a pierdut curajul să-l taxeze pe manager, noul proiect e doar încă un fâs. Să ne înşelăm oare noi?
Citiți principiile noastre de moderare aici!