În luna iunie, Judecătoria Arad a condamnat-o la 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare pe o angajată a Ghișeului de Poștă Felnac, pentru că și-a însușit banii primiți de oameni prin poștă. În total, a furat de la oameni peste 25 de mii de lei, în decurs de opt luni. În iulie, un bărbat cu funcția de factor poștal al Ghișeului Exterior Bocsig din cadrul Oficiului Zonal de Poștă Ineu a fost condamnat de către Judecătoria Ineu la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare după ce a făcut același lucru, însușindu-și suma de 27.956 de lei din banii oamenilor.
Conform soluției pe scurt a Judecătoriei Ineu, instanța „condamnă pe inculpatul Kereszteș Florin, pentru săvârșirea infracţiunii de delapidare, compusă din 19 acte materiale, la pedeapsa de 1 (un) an şi 9 (nouă) luni închisoare”, repsectiv „condamnă inculpatul pentru săvârșirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, compusă din 19 acte materiale, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare”, dar și la 6 luni de închisoare pentru „pentru săvârșirea infracţiunii de uz de fals, compusă din 19 acte materiale”. A rezultat o pedeapsă de 2 ani și 3 luni – pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare, pe care instanța o sporeşte cu 6 luni, spor reprezentat de 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate. Totuși, angajatul Poștei Române nu va face închisoare, deoarece Judecătoria Ineu a decis să suspende executarea pedepsei rezultante sub supraveghere, fixând un termen de supraveghere de 3 ani.
Rechizitoriul publicat pe rejust.ro arată că bărbatul, în calitate de factor poștal la Ghișeul Exterior Bocsig, în lunile octombrie și noiembrie 2019, și-a însușit suma de 27.956 de lei, bani pe care îi gestiona, prin falsificarea formei de achitare a unui număr de 19 mandate de pensii, mandate pe care apoi le-a decontat ca fiind achitate corect și sumele înmânat titularilor de drept. „În fapt, persoanele cărora trebuiau să le fie înmânate sumele de bani aferente celor 19 mandate de pensii nu au primit acești bani”, se arată în rechizitoriu.
În rechizitoriu se arată că poștașul a semnat pentru mandate de pensie care aveau valori între 529 și 4.471 de lei, între 8 octombrie 2019 și 15 noiembrie 2019. Acesta a declarat procurorilor că regretă faptele comise şi a menţionat că este de acord cu iniţierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei şi cu prestarea unei munci în folosul comunităţii. În cadrul audierilor, poștașul a declarat ca recunoaşte faptele comise aşa cum acestea i-au fost aduse la cunoştinţă şi care au fost descrise în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.
„Inculpatul a arătat că ulterior (încasării pe nedrept – n.r.) a depus cele 19 mandate de pensii semnate în fals la Ghişeul Exterior Bocsig din cadrul Oficiului Zonal de Poștă Ineu ca fiind efectuate plăţile către beneficiari”, se arată în rechizitoriu.
Neînțelegeri cu diriginta
Totul a ieșit la iveală în martie 2022, după ce, în urma unor neînțelegeri pe care poștașul le-a avut cu diriginta Ghișeului Exterior Bocsig, bărbatului i-a fost verificată gestiunea de către serviciul de Control Financiar de Gestiune din cadrul Oficiului Regional de Poștă Arad, constatându-se astfel lipsa sumei de 27.956 de lei. De asemenea, unul dintre cei care, chipurile, și-a primit pensia, a declarat că nu a primit nimic și nu a semnat niciun mandat de pensie.
„Din procesul verbal întocmit cu unul dintre păgubiți, a rezultat faptul că acesta este persoana care în mod normal semna atât pe mandatul de pensie al lui cât şi pe cel al soţiei sale, care are probleme de sănătate, iar în cursul lunii noiembrie 2019 ei nu au primit pensia aferentă, spunând totodată că nu a semnat niciun mandat de pensie”, se arată în rechizitoriu.
„Doar cu intenție”
Cu privire la cele trei infracțiuni de care a fost acuzat, magistrații au apreciat că acestea „pot fi săvârşite doar cu intenţie”.
„Astfel, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei directe, întrucât a prevăzut rezultatul faptei sale, urmărind lezarea valorii sociale, respectiv dobândirea pe nedrept a unor sume de bani. În cauză nu este incidentă nicio cauză justificativă ori de neimputabilitate, fapta penală, săvârşită cu vinovăţie, fiind antijuridică şi imputabilă inculpatului. De asemenea, nu există nicio cauză de nepedepsire ori care înlătură răspunderea penală”, se arată în documentul publicat pe Rejust.ro.
A plătit banii
După ce faptele poștașului au ieșit la iveală, Compania Națională Poșta Română S.A. a plătit păgubiților sumele pe care poștașul le-a furat, îndreptându-se mai apoi împotriva acestuia, pentru a își recupera banii. Conform rechizitoriului, în data de 30.12.2019, inculpatul a achitat contravaloarea prejudiciului în cuantum de 27.956 lei la Oficiul Zonal de Poștă Ineu.
Cu suspendare
La fel ca în cazul poștășiței de la Felnac, și poștașul din Bocsig și-a recunoscut vina și a restituit toți banii, astfel că instanța a decis să suspende executarea pedepsei sub supraveghere. Totodată, acesta va trebui să presteze și o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile, la Primăria oraşului Ineu sau Primăria comunei Bocsig.
Trimite articolul
XBataie de joc,,, inchisoare “sub supraveghere” de executat de oriunde doreste inculpatul!!! Asta dupa ce fura peste 5.000€ in cateva luni din banii celor necajiti
-
A restituit paguba, si costul sa-l tii la racoare e mai mare decat sa presteze in folosul comunitatii. Dar lasa ca sunt alti criminali care se ascund prin italia sau aia care ne fura de zeci de ani si nu-i cauta nimeni. Ca totul se bazeaza pe spaga in final.
Trebuie facut ceva si cu ala din Sanmartin ceva ca e jalnic