Procese peste procese pentru Nadăş. După ce locuitorii din satul respectiv au tot deschis acţiuni în instanţă, acţiuni prin care s-a cerut revizuirea sentinţei prin care Nadăşul a fost retrocedat familiei Colţeu, pe fir a intrat şi Romsilva, prin Direcţia Silvică Arad. În luna august a anului trecut Direcţia Silvică Arad a deschis un proces la Judecătoria Ineu prin care cere revizuirea sentinţei în baza căreia familia Colţeu a primit Nadăşul. Încă de la început, procesul a fost amânat. Şi asta pentru că dosarul a ajuns, în primă fază, la Mariana Luciu, preşedintele Judecătoriei Ineu, cea care a dat şi sentinţa din anul 2006 prin care familia Colţeu a primit drepturi depline asupra Nadăşului. Luciu a decis să se abţină, iar dosarul a fost transferat unui alt magistrat.
După alte câteva amânări, Romsilva, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Arad şi Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Tauţ au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului la o altă instanţă. Şi asta pentru că Judecătoria Ineu a emis sentinţa din 2006, iar revizuenţii nu doreau ca hotărârile luate în actualul dosar să fie influenţate într-un fel sau altul.
Strămutat la olteni
În data de 10 ianuarie 2017 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de cele trei instituţii enumerate mai sus şi a stabilit că cererea de revizuire a sentinţei care vizează retrocedarea Nadăşului se va judeca în Oltenia. „Admite cererea de strămutare formulată de petentele Direcţia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Arad şi Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Tauţ privind strămutarea pricinii care face obiectul dosarului nr. 1184/246/2016 al Judecătoriei Ineu. Dispune strămutarea judecăţii cauzei de la Judecătoria Ineu la Judecătoria Balş. Fără cale de atac”, se arată în soluţia instanţei supreme. Aşadar, procesul va ajunge pe rolul Judecătoriei Balş. Dar precedentul există deja. Un alt proces intentat de Prefectura Arad, care vizează tot revizuirea sentinţei din 2006, a fost strămutat de la Ineu la Judecătoria Făgăraş. În noiembrie 2016 cererea de revizuire a fost respinsă, dar sentinţa poate fi atacată cu recurs.
DNA, pe altă direcţie
În februarie 2014 procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii la Nadăş şi la două cabinete notariale din Arad, moment în care a fost demarată o anchetă referitoare la retrocedarea Nadăşului. Recent, Curtea de Apel Timişoara a decis desfiinţarea certificatului de calitate de moştenitor întocmit pe numele membrilor familiei Colţeu, acest lucru însemnând direct faptul că moştenitorii îşi pierd toate drepturile şi toate calităţile conferite de acel certificat. Decizia Curţii de Apel poate fi atacată la Înalta Curte. Iar dacă instanţa supremă decide menţinerea hotărârea dată la Timişoara, revizuirea sentinţei din 2006 va fi o procedură foarte simplă. Până atunci, însă, fiecare îşi duce bătălia pe frontul lui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!