PECICA. Administraţia locală a oraşului Pecica a anunţat începerea proiectului „Sistem de producere şi distribuţie a energiei termice, utilizând energie geotermală”, un proiect în baza căruia 13 clădiri publice vor fi încălzite cu apa geotermală. „Aşteptăm acest proiect de trei ani de zile. În cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, pe fonduri europene, a apărut această linie de finanţare dedicate apei geotermale, iar în anul 2017 am început să scriem proiectul. În 2020 am primit răspuns favorabil, proiectul a fost acceptat pentru finanţare, în februarie 2021 a fost semnat contractul de finanţare, iar acum anunţăm demararea lui”, a declarat Petru Antal, primarul din Pecica, în cadrul unei conferinţe de presă.
Cristi Alexandru, reprezentantul asocierii de firme care a câştigat licitaţia de peste patru milioane de euro, a anunţat faptul că se doreşte ca lucrările să fie finalizate în avans faţă de termenul de execuţie stabilit prin licitaţie.
Două foraje
Dacă vorbim despre detaliile tehnice ale acestui proiect, trebuie precizat faptul că vor fi realizate două foraje, unul de extracţie a apei geotermale şi un al doilea de injectare a apei geotermale uzate. „Potrivit legii, după utilizarea ei, apa geotermală trebuie reinjectată în izvorul din care a fost scoasă. De aceea am avut nevoie de un al doilea foraj”, a explicat Antal. Mai departe, va fi construită şi o centrală termică care va fi utilată cu echipamente de ultimă generaţie. În ceea ce priveşte reţeaua de distribuţie, aceasta va avea 1,3 kilometri, urmând să deservească un număr de 13 clădiri publice, printre care pot fi enumerate clădiri ale Primăriei Pecica, Poliţia locală, Evidenţa Populaţiei, grădiniţe, şcoli, sala de sport, dar şi hala agroalimentară. Toate aceste clădiri se află în preajma centrului oraşului, acolo unde vor fi realizate şi cele două foraje. „Forajele vor fi realizate în centrul localităţii, în parcul oraşului. Tot în aceeaşi zonă va fi construită şi centrala termică, pe care vrem să o integrăm în cadrul de acolo, să fie frumoasă”, a mai spus primarul din Pecica.
Teoretic, data finalizării proiectului ar trebui să fie 31 decembrie 2023, dar, dacă este să ne luăm după declaraţiile constructorilor, încălzirea cu apă geotermală ar putea fi funcţională înainte de acest termen.
O extindere?
Petru Antal a declarat că îşi doreşte ca această reţea să fie extinsă. Dar asta nu se poate întâmpla mai devreme de cinci ani. „Cinci ani de zile nu putem interveni în modificarea actualului proiect. Dar, după acest termen, ne-am dori să extindem reţeaua şi să încălzim şi locuinţe private cu apă geotermală şi chiar să o folosim la ştrandul termal pe care dorim să îl construim”, a spus primarul.
Trimite articolul
XUnde???…cine???…ce???…cum???…cand???….o gramada de intrebari…unii asteptam de peste 35 de ani realizarea unui strand termal in pecica…foraj termal existând inca din anul 1984 daca nu ma inșel…facuta de sondorii petrolisti, care la vremea raspectiva forau dupa petrol si minune mare au dat de o apa termala care dupa cunostintele mele a fost dusa mostra la analiza in bucuresti reiesind ca e superior calitativa celei de la baile felix…asa ca dragi pecicani apa termala este…strand NU…in rest…vorbe si promisiuni
-
Da da, de acord. Mi-ar face bine si mie niste bai de sezut.
De la bun inceput trebuia inclus in proiect si locuintele….sau macar blocurile din centru.
Acum asteptam inca 5 ani ca sa fie reteaua extinsa……? TOATA TREABA COSTA 4 MIL EURO? PT CE …..? Aaaa da…..trebuie sa revina 10 la suta si partidului….!
Smecheria e facuta ca sa te racordezi la reteaua de gaz….Sa castige corporatiile pe care le protejeaza clasa politica corupta!
Unde esti tu ȚEPEȘ DOAMNE …?
Locuintele pe cand ? Si in Arad plus petiferia, gen Vladimirescu , Mindruloc , Cicir etc . Bihoru-i fruncea , ne-o luat-o inainte !