SELEUȘ. Primăria Comunei Seleuș a lansat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru proiectul „Sistem integrat de furnizare a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz, la nivel de localitate în comuna Seleuș”. Valoarea estimată a proiectului este de peste 32 de milioane de lei.
Conform caietului de sarcini, se vor construi o stație de biogaz, o centrală pe biomasă și o rețea de distribuție a energiei termice. Stația de biogaz va avea o putere instalată de un megawatt electric și 2 megawatti termic. Rețeaua de transport a agentului termic va avea o lungime de 1,8 kilometri, iar rețeaua de distribuție a energiei termice va avea o lungime de 12,9 kilometri. „Proiectul va fi compus dintr-o uzină de biogaz, utilizând ca materie primă produse agricole special destinate, având o putere instalată de 1 MW-el, respectiv 1 MW-th (care va fi utilizat în cadrul procesului) și o centrală termică de biomasă de tip tocătură, având o putere de 2 MW-th. Sistemul adoptat va reduce atât emisiile de CO2, cât și riscurile și costurile cu energia termică”, se arată în caietul de sarcini.
Alte localități din județ, precum Sântana sau Pecica, au în derulare proiecte de construire a unor centrale de încălzire care vor folosi energia geotermală. Acolo, însă, se vor încălzi doar câteva instituții publice. La Seleuș, în schimb, rețeaua de distribuire a agentului termic va deservi întregul sat, populația putându-se conecta la aceasta.
Durata de realizare a contractului este de 10 luni, din care 3 pentru proiectare și 7 pentru execuție, „nu mai târziu de 31.12.2023”. Termenul de 31 decembrie 2023 este dat de faptul că proiectul are finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM. „Având în vedere că fondurile publice disponibile la nivel de ocmună sunt foarte limitate, singura variantă pentru finanțarea lucrărilor a fost accesarea de fonduri prin POIM. Astfel, pentru a beneficia de finanțarea acordată și a nu risca pierderea fondurilor, autoritatea contractantă a stabilit durata de execuție de 10 luni și nu mai târziu de 31.12.2023”.
Proiectul stației de la Seleuș a fost depus în urmă cu câțiva ani, încă din 2019 fiind în evaluare la București. „Din 2019 suntem în evaluare la Bucureşti, iar termenul limită de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023. Mi-e frică că vom pierde fondurile europene nerambursabile. Batem pasul pe loc din cauza statului, asta chiar dacă astăzi se vorbeşte peste tot de energie regenerabilă, de decuplarea de la gazul rusesc”, a spus Cristian Branc, primarul comunei Seleuş, în septembrie 2022. Acum, se pare, situația s-a deblocat. Rămâne de văzut doar dacă primăria din Seleuș va reuși să atribuie contractul în timp util și dacă firma câștigătoare va reuși, de asemenea, să pună în practică proiectul până la termenul stabilit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!