Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat vineri, 9 august, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că lansează un proiect de pregătire a cadrelor didactice care doresc să participe la examenul de definitivat și concursul de titularizare, date fiind rezultatele deloc îmbucurătoare din ultimii ani.
„Știm că Aradul nu s-a aflat pe primele locuri la rezultate în cazul acestor examene, de aceea consider că echipa IȘJ, pe care o conduc, trebuie să lase ceva în urmă. Și ne-am gândit să propunem activități remediale, astfel încât în 2020 să ne aflăm pe locuri mai bune la titularizare și definitivat. Această idee pe care o propune IȘJ Arad este unică la nivel național, va fi un proiect pilot, desfășurat sub denumirea de «Abordări moderne în pregătirea pentru profesia didactică pentru examenele de definitivat și concursul de titularizare»”, spune Anca Stoenescu, inspector școlar general al IȘJ Arad.
Concret, inspectorii școlari, profesorii metodiști și cadrele didactice pensionare care se arată interesate de proiecte, îi vor instrui pe cei mai tineri, aflați fie la început de drum, fie nu au reușit să treacă de cele două examene încă. „Candidații vor învăța inclusiv cum să-și alcătuiască dosarul, pentru că până și la acel nivel avem probleme”, spune Stoenescu. Proiectul este derulat în parteneriat cu o companie din Timișoara, care va contribui cu „partea de logistică”, nefiind însă prezentat clar ce presupune această parte. Pentru început, vor fi pregătiți candidații pentru învățător-educator, limba română, limbi străine și matematică. „Sperăm ca prin acest program să contribuim la creșterea numărului de candidați care trec cu bine de aceste examene”, conchide Stoenescu.
Rezultate
La Definitivat 2019, din cei 174 de candidați înscriși la examen în Arad, doar 137 au ajuns să și predea lucrarea scrisă la finalul probei. Din cei 137 de candidați, 76% au obținut note peste 8. În ceea ce privește concursul de titularizare, din cele 454 de lucrări scrise corectate, una a fost anulată, 107 au fost apreciate cu note sub 5, 147 cu note între 5 și 7, iar altele 199 cu note peste 7. Prin derularea acestui proiect, Anca Stoenescu spune că „dorim să creștem cu cel puțin două puncte. În sensul că dacă un candidat care a obținut nota 5 anul acesta, dacă vine la curs și anul viitor dă iar examenul, trebuie să ia minimum șapte”.
Cu taxă de participare
Programul nu are finanțare, astfel că toți candidații care vor dori să participe, vor fi nevoiți să plătească o taxă lunară – care încă nu a fost stabilită – din care să fie plătiți formatorii. Cursurile vor începe pe 1 octombrie, reprezentanții IȘJ Arad promițând că până atunci vor face publice toate informațiile necesare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!