Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru zecile de incendii din această vară. Doar weekendul trecut 100 de hectare de vegetaţie uscată, mirişte şi litieră au ars, cauza producerii incendiilor fiind „focul deschis în câmp deschis”. Ceea ce înseamnă că focul a fost pus. Cel mai greu lucru pentru poliţişti este să stabilească identitatea celui care a pus focul. De menţionat este faptul că în acest an, oamenii legii nu au identificat nicio persoană responsabilă pentru incendierea terenurilor, dar s-au întocmit dosare penale. Totuşi, pentru că incendierea vegetaţiei uscate şi a miriştei este pedepsită, poliţiştii întocmesc dosare penale pentru infracţiunea de „distrugere prin incendiere”. Toate aceste dosare sunt înregistrate cu autor necunoscut. IPJ Arad nu ştie, însă, câte astfel de dosare are prin sertarele birourilor.
Dreg busuiocul
Ca să mai dreagă situaţia, reprezentanţii IPJ Arad spun că este greu de stabilit dacă focul a fost pus cu intenţie, că se poate ca incendiul să aibă cauze multiple şi că dacă în urma cercetărilor nu se identifică vreo persoană responsabilă, atunci…
Atâta timp cât aceste incendii de vegetaţie uscată, mirişte sau litieră sunt considerate arderi necontrolate şi fără pagube, cei care pun focul scapă foarte uşor. Singurii care trebuie să intervină, indiferent că sunt pagube sau nu, sunt pompierii. Tot ei sunt aceia care stabilesc cauza producerii incendiilor. Reprezentanţii ISU Arad spun că nu puţine au fost cazurile în care incendiile au pornit după ce proprietarii terenurilor, ca să-şi cureţe pământul, au legat un cauciuc aprins de tractor, mergând de-a lungul terenului pentru a aprinde vegetaţia existentă.
Aprobări
Proprietarii de terenuri preferă să îşi incendieze terenurile decât să umble după aprobări la Garda de Mediu pentru a putea face acest lucru în mod legal. Dacă proprietarii sunt dovediţi, însă, că au pus focul pe terenurile lor riscă să piardă subvenţiile de la APIA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!