Zilele de 1, 2 şi 3 mai au reprezentat, şi pentru arădeni, o mini-vacanţă. Şi cum nu există mini-vacanţă fără petrecere, oamenii au luat cu asalt pădurile, râurile şi lacurile din judeţ, pentru a se recrea. Mici, grătare şi bere: acesta a fost meniul principal. Problemele au apărut la plecare, deoarece, în urma petrecăreţilor, au rămas tone de gunoaie. Una dintre cele mai afectate zone a fost Pădurea Ceala, inclusă în Parcul Natural Lunca Mureşului. Din spusele directorului parcului, Ovidiu Pîrv, arădenii au reuşit „performanţa” de a provoca trei incendii şi au lăsat în urma lor munţi de deşeuri. „Începând de vineri, în fiecare zi am avut câte un incendiu.
Cel mai periculos a fost vineri, când a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a stinge focul. Problemele au apărut de la grătarele oamenilor veniţi să se recreeze”, declară Pîrv. În privinţa pet-urilor, a pungilor şi a hârtiilor, stăm mai bine decât în anii trecuţi, însă, cu toate acestea, au rămas, numai în Lunca Mureşului, aproximativ 15.000 de litri de deşeuri. „Din primele arpoximări, vom strânge aproximativ 150 de saci de 100 de litri de gunoi, din pădure şi zonele adiacente”, adaugă directorul parcului.
Arădeni conştienţi
Comisarii Gărzii de Mediu au patrulat în toate zonele cu atracţie mare pentru iubitorii de iarbă verde. „Am efectuat controale la ştrand, în Pădurea Ceala, în Pădurea Vladimirescu, pe Valea Cladovei şi la Băile Lipova. Cu toate că au fost locuri unde am găsit gunoaie, am preferat să stăm de vorbă cu oamenii şi să nu îi amendăm, direct. Am rămas plăcut surprinşi să vedem că arădenii au fost cooperanţi şi, în urma discuţiilor cu angajaţii Gărzii de Mediu, şi-au strâns deşeurile şi le-au depozitat în locurile amenajate. Au fost şi locuri unde au fost abandonate gunoaiele, dar se simte o evoluţie în mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte protecţia mediului”, a declarat Attila Szekely, comisarul-şef al Gărzii de Mediu.
Acesta spune că oamenii au avut toate condiţiile pentru păstrarea curăţeniei, tomberoanele fiind prezente la fiecare sută de metri, la Ceala. Şi Ovidiu Pîrv spune că se vede o îmbunătăţire în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei în locurile de picnic.
Amenzi pentru şoferi
Singurele sancţiuni, din perioada 1-3 mai, au fost date la doi şoferi care au intrat cu maşinile în interiorul pădurii la Ceala, deşi acest lucru este interzis. „Una dintre amenzi a fost de 120 de lei, iar cealaltă de 200 de lei. Amenda mai mare a fost acordată unui şofer care a refuzat să semneze procesul verbal şi care a făcut scandal”, spune Ovidiu Pîrv.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!