Pompierii arădeni au fost solicitați, în noaptea de luni spre marți, pentru a iterveni la stimngerea a nu mai puțin de șapte incendii de vegetație uscată, pășune împădurită și litieră de pădure. Cel mai mare dintre incendii a fost înregistrat în satul Rostoci, comuna Pleșcuța la care a intervenit Detașamentul de Pompieri Sebiș. Incendiul s-a manifestat la vegetația uscată și litiera de pădure. Din fericire, intervențoia pompierilor, care a durat câteva ore, a limitat extinderea focului la suprafața împădurită.
Și sfârșitul săptămânii trecute a stat sub semnul incendiilor de vegetație uscată, pompierii militari și cei ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență intervenind pentru lichidarea a mai multor focare, care au cuprins sute de hectare de vegetație.
“Cele mai dificile intervenții s-au desfășurat în Lipova, pe dealul spre Cetatea Șoimoș, între Lipova și Ususău și în localitatea Hășmas. Incendiile au fost întreținute de temperaturile.ridicate, terenul uscat și de vânt iar unele intervenții au durat.mai bine de 6 ore” – transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad. Toate Incendiile au avut aceeași cauză probabilă, și anume focul deschis în spații deschise pentru curățarea terenurilor”, a transmis lt.col. George Pleșca, șeful Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad.
Amendă la Hășmaș
În urma incendiului de la Hășmaș care a distrus 135 de hectare de pășune, dar și fond forestier, a ISU Arad a notificat Garda de Mediu care s-a deplasat la fața locului pentru verificări. „În urma notificării primite de la ISU Arad privind un incendiu produs pe pășunea împădurită pe raza UAT Hășmaș, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu Arad s-a deplasat, în data de 02.09.2024, în localiățile Clit și Hășmaș unde au constatat urmatoarele: terenurile incendiate sunt pășune comunală, pășune urbarială, pășune împădurită și fond forestier; suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 135ha;
sursa probabilă de aprindere- foc în aer liber: nu au fost afectate locuințe; suprafețele afectate nu se află în arii protejate. S-a solicitat primarului comunei Hășmaș punerea la dispoziția GNM Arad a datelor de identificare ale proprietarilor/deținatorilor terenurilor incendiate. Conform OUG 195/2005- privind protecția mediului se vor aplica sancțiuni pentru prejudiciu cauzat mediului și sănătății umane, amenzile fiind cuprinse între 25.000-50.000 de lei.”
Arderea vegetației – strict interzisă
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, transmite ISU Arad.