Incendiul a izbucnit duminică, 28 octombrie, în jurul amiezii. Zeci de tone de porumb, fân, două căruțe, un tractor și mai multe anexe ale unei case de locuit au fost mistuite de flăcări. Opt ore s-au luptat pompierii pentru stingerea focului și împiedicarea acestuia de a se propaga la casa de locuit și la imobilele vecinilor. Echipajele de intervenție au întâmpinat dificultăți odată sosite la fața locului după ce au constatat că cea mai apropiată sursă de apă se află la opt kilometri distanță. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale: una, după ce a suferit arsuri de gradul I pe mâini și pe față, iar alte două după ce au avut atacuri de panică.
„S-a deplasat o autospecială de stingere și cinci subofițeri de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu. Când echipajul a ajuns la locul intervenției, situația operativă era următoarea: incendiul se manifesta violent, generalizat la anexe ale locuinței cu rol de magazii, la o căpită de fân și la un tractor din curtea gospodăriei, violent și propagat pe mai multe direcții din cauza vântului puternic. În urma recunoașterii făcute de către comandantul de echipaj s-a constatat că există posibilitatea de propagare a incendiului la casa de locuit și la alte trei gospodării și anexe ale vecinilor, iar cea mai apropiată sursă de alimentare cu apă este la opt kilometri, în localitatea Tăgădău. Forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu două autospeciale de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu, cu o autospecială de la Garda nr. 2 de Intervenție Chișineu Criș, o autospecială de la Detașamentul Sebiș, o autospecială de primă intervenție și comandă, o autospecială SMURD, un ofițer și zece subofițeri și o autospecială de la SVSU Craiva. După aproximativ opt ore de intervenție, incendiul a fost stins, pompierii reușind să limiteze focul și să salveze casa de locuit și casele vecinilor, dar pagubele produse de incendiu sunt foarte mari. Au ars: 600 de metri pătrați de acoperiș, un tractor, instalație de erbicidat, două căruțe, 11 tone de porumb, 10 tone de fân, mobilier, lemn de foc și patru magazii”, a declarat maiorul George Pleșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.
Incendiul a pornit după ce proprietarul casei a făcut foc afară pentru a fierbe mâncare la animale. Bărbatul a lăsat focul nesupravegheat deși afară vântul avea o viteză foarte mare, iar în apropierea locului în care a făcut foc se aflau materiale combustibile din abundență.
În ultimele 48 ore, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență ARAD au intervenit pentru stingerea altor șapte incendii de vegetație sau resturi care au „scăpat focul de sub control” și doar intervenția pompierilor a făcut ca aceste incendii să nu provoace pagube importante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!