25 de ambulanţe, autospeciale SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, autocamioane de intervenţie, autocamioane de transport personal, ATV-uri, post medical avansat şi un elicopter. Cu toate au fost deplasate în pădurea din staţiunea Moneasa, acolo unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a participat la un exerciţiu amplu în cadrul căruia a fost simulat un incendiu masiv care a cuprins pădurea Moneasa.
Aproximativ 120 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari ai Crucii Roşii şi ai unor ONG-uri au fost mobilizaţi pentru mega exerciţiul de la Moneasa. Mobilizarea generală de forţe a vizat şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Moneasa. Scopul acestui exerciţiu a fost antrenarea forţelor în cazuri de forţă majoră, pompierii executând misiuni de stingere, descarcerare (pentru că s-a simulat şi un accident rutier cu trei maşini implicate, soldat cu 10 victime, din cauza degajărilor mari de fum produse de incendiul din pădure), căutare-salvare, prim ajutor acordat de modulele SMURD, iar jandarmii şi poliţiştii au efectuat misiuni de căutare-salvare.
Scenariul dezastrului
„S-a simulat un incendiu de pădure de amploare deosebită, la care, în prima fază a intervenit secţia Sebiş cu amândouă subunităţile: Garda 1 Sebiş şi Garda 2 Gurahonţ, apoi din cauza amplorii incendiului s-a solicitat sprijin de la inspectorat şi au mai fost trimise în sprijin Detaşamentul Arad şi secţia Ineu cu ambele gărzi: Garda 1 Ineu şi Garda 2 Chişineu Criş şi s-a cerut sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie care a intervenit cu un elicopter care are capacitatea de a transporta 3 tone de apă. În urma incendiului, din cauza propagării masive de fum, a avut loc şi un accident rutier – soldat cu peste 10 victime – în care au fost implicate trei autoturisme. Din cauza incendiului din pădure mai multe persoane dispărute au rămas blocate pe trasee în pădure, persoane care au suferit arsuri şi alte traume. A fost deplasată de la Detaşamentul Arad şi autospeciala de accidente colective şi salvări urbane care transportă postul medical avansat, operaţionalizat în Moneasa pentru preluarea şi trierea victimelor. Elicopterul a executat misiuni de stingere a incendiului prin deversarea de apă asupra focarelor, de evacuare a victimelor din zona înaltă şi transportul acestora către echipeajele SMURD şi ambulanţă”, a explicat pentru Jurnal Arădean/ Aradon, căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Pentru căutarea persoanelor rămase blocate în pădure au fost folosite echipaje canine de la ISU Arad şi din cadrul unui ONG care a participat la exerciţiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!