Incendiul din clubul Colectiv, cu toate implicaţiile sale, a fost întors pe toate părţile în ultimele zile. Dincolo de tragedie, se caută vinovaţi, se caută explicaţii. Posibile răspunsuri vin chiar şi de la Arad. La solicitarea Mediafax, arădeanul Lucian Cebuc – un cunoscut expert pirotehnician, organizator al jocurilor de artificii la mai multe evenimente publice -, apreciază că în cazul incendiului din clubul Colectiv este posibil ca buretele să fi avut urme de materiale inflamabile şi de aceea viteza de propagare a fost aşa de rapidă, mai ales că buretele nu era ignifugat.
Potrivit lui Lucian Cebuc, în spaţii închise se folosesc artificii speciale, numite „reci”, pentru că „incandescenţa lor este de durată foarte scurtă şi, în mod normal, prin contactul cu mâna, ele nu produc senzaţia de arsură, dar pot găuri orice material uşor inflamabil. (…) În cazul de la Bucureşti, cred că jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete şi incandescentele. Fiind în raza minoră a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cât a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineînţeles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezistă 30 de minute la foc”, a declarat expertul arădean pentru Mediafax. Lucian Cebuc a mai spus că „e posibil ca buretele să fi avut urme de materiale inflamabile, de aceea viteza de propagare a fost aşa de rapidă”. Pirotehnicianul arădean a precizat că aceste opinii vin în contexul în care nu a avut acces la probe de la faţa locului.
Analize la Universitate
O echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică din Bucureşti a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv şi au stabilit că acesta conţinea şi doi solvenţi foarte toxici – toluen şi xilen -, substanţe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!