ARAD. Modificări peste modificări au fost făcute în urmă cu câteva săptămâni de către Guvern pentru a „recalibra” Codul Fiscal. Nu doar că modificările sunt foarte multe, majoritatea cu impact în zona micilor firme, dar intrarea lor în vigoare a fost aprobată pe repede înainte, astfel că unele dintre măsuri se aplică chiar de la 1 august. Practic, Executivul a modificat regulile jocului în timpul meciului – orice modificare a Codului Fiscal fiind de dorit să se aplice de la 1 ianuarie și să fie anunțată cu câteva luni înainte – și a decis să o facă peste noapte.
Ce efecte vor avea modificările fiscale? Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, se vor aduna banii preconizați la bugetul de stat sau dacă dimpotrivă modificările Codului Fiscal vor fi un bumerang care se va întoarce înspre bugetele de asigurări și va presupune cheltuieli și mai mari. Până peste câteva luni, când se va putea face o primă evaluare a acestor măsuri, firmele trebuie să supraviețuiască, să găsească resurse pentru a-și susține în continuare activitatea.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a făcut deja un sondaj printre membri săi, dorind să afle cum estimează că vor putea face față noilor măsuri fiscale. Respondenții au indicat măsurile pe care le vor adopta ca urmare a modificării regimului fiscal pentru angajații part-time (plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore), 59,7% spunând că urmează să facă concedieri, 19,9% au declarat că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului, 13,6% vor trece angajații la normă întreagă, iar 6,8% vor mări salariile la nivelul salariului minim.
Previziunile privind numărul concedierilor nu sunt deloc îmbucurătoare, 47,7% dintre respondenți declarând că vor face concedieri, urmând să renunțe la toți angajații în regim part-time, 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.
Așadar măsura privind contractele part-time s-ar putea să aibă exact efectul opus pe care și l-au dorit guvernanții. Mai mult, dacă cei concediați vor merge în șomaj, cheltuielile statului cu susținerea lor va fi mare decât câștigul pe care l-ar fi dorit.
Analiza contextului actual
În contextul actual, micii întreprinzători chestionați de CNIPMMR consideră că Guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat: *reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar – 87,40%; *eliminarea pensiilor speciale – 76,60%; creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF – 70,70%; *reducerea evaziunii fiscale – 74,90%; *realizarea de investiții publice în economia reală – 68,10%.
Măsuri cu efecte directe
Pe lângă marea problemă a angajaților part-time, în cadrul sondajului au fost abordate și alte modificări impuse prin Codul Fiscal. Iată câteva dintre ele, cu răspunsurile aferente:
* Cât de afectat sunteți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere? Din răspunsurile la această întrebare rezultă că 37,4% dintre respondenți nu au fost deloc afectaţi, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsura.
*Participanții la sondaj din domeniul HORECA au evidențiat că datorită modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microîntreprinderilor – 54% și plata impozitului pe profit – 46%.
*Acordarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit va determina o pondere de 41,9% dintre participanți să reinvestească profitul în aceeași măsură ca anul precedent, 38,2% dintre aceștia vor mări procentul de profit alocat investițiilor, iar 19,9% vor reinvesti întreg profitul.
*Ca urmare a creșterii impozitului pe clădiri raportat la grila notarială, 47,6% dintre întreprinzători au indicat că nu vor adopta nicio măsură, 30,9% vor reduce investițiile pentru a achita impozitul, iar 12,6% se vor reloca într-o clădire mai mică și 8,9% vor vinde bunurile imobile deținute.
Cum s-a aplicat sondajul?
CNIPMMR a realizat acest sondaj în perioada 25-28 iulie 2022 prin intermediul Google Forms, la care au participat 1.179 de respondenți din toate categoriile de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor – microîntreprinderi, întreprinderi mici; întreprinderi mijlocii, plus ONG-uri, PFA-uri și cabinete medicale.
Trimite articolul
XSa ne trăiască noul cod fiscal, de fapt tot cel vechi, la mai mare si la multi ani!